Uutiset

Työkoneet

Liebherr L 508 C luisteluareenaa purkamassa

Syksyllä nelosella nähty Dancing On Ice kisa tarjosi aivan uuden ohjelmaformaatin, jossa julkkikset luistelivat ammattilaisten partnereina kilpaillen toisiaan vastaan. Ohjelmaa kuvattiin vantaalaisen, Maanrakennusliike Ari Siitonen Oy:n omistamassa hallissa Sipoossa. Tuotantoyhtiö Moskito Television Oy käytti nyt ensimmäistä kertaa Siitosen kolme vuotta sitten hankkimaa teollisuushallia ja jatkoa seuraa keväämmällä.  On tässä maarakentajalla ollut TV-hommissa opettelemista, virnistää toisen polven yrittäjä Mika Siitonen. Joulukuussa kulisseja purettiin pois.

Hallin sisällä riittää siirtämistä ja kuormaamista, kun lavasteita rakennetaan tai puretaan. Siitonen oli saanut kokeiltavakseen viime vuoden Baumassa esitellyn Liebherrin kompaktikokoisen pyöräkuormaajan mallia L 508 C. Se on uuden kaksijäsenisen runko-ohjatun  perheen suurempi työpainollaan 5600 kiloa.

Pikkuveli L 506 C painaa 5180 kiloa. Näiden lisäksi Liebherrin kompaktipyöräkuormaajien perhe tarjoaa kolme mallia ns. stereo-versioina. Tämä tarkoittaa sitä, että koneista löytyy sekä runko- että takapyöräohjaus äärimmäistä ketteryyttä vaativiin kohteisiin. Mutta mikäli runko-ohjatun kääntösäde riittää, kannattaa valita malleista 506 tai 508.

Koneiden korkeus ohjaamon katoon on alle 2,5 metriä (2,485 m), jolloin niillä sopii ajamaan alikulkutunneleista ja hallien ovista.

Moottori on poikittain takana suuren ja avaran konepeiton alla. Näin pääsy suodattimille, öljytikulle ym. on hyvä. Voimansiirto on hydrostaattinen. Maksimi nopeus jää hieman vaatimattomaksi ollen vain 20 kilometriä tunnissa.

Ohjaamon ovi on leveä, kulku sisälle esteetön ja kaiken kaikkiaan istuimelta näkee joka suuntaan varsin hyvin. Poikittainen moottori takaa lyhyen perän koneelle, joten taaksekin näkee erinomaisesti. Ikkunapintaa on reilusti. Esimerkiksi etuikkuna on lasia alas asti molemmilta puolilta.

Kaatokuormat ovat kauhalla 3450 ja 3850 kiloa ja trukkipiikeillä 2800 ja 3100 kiloa. Kuormauskorkeudet täydellä kauhan kaatokulmalla 2525 ja 2640 millimetriä. Trukkipiikeillä taakan pystyy nostamaan 2290 ja 3185 millimetriin.

Liebherrin kompaktit pyöräkuormaajat haastavat kilpailijansa laadukkaasti toteutettuina ja teknisesti valmiina koneina. Palaset ovat kohdallaan. Jotkut paljon maantieajoa tai lumitöitä laajalla sektorilla tekevät käyttäjät saattavat tosin haikailla suuremman siirtonopeuden perään.

Lue seuraavaksi