Uutiset

Työkoneet

Liebherr kurottaa

Kovin yleisesti ei välttämättä ole tiedossa, että Liebherr valmistaa myös kurottajia. Näin kuitenkin on ollut jo monta vuotta, tosin kurottajista ei juuri ole pidetty kovinkaan suurta meteliä. Nyt markkinoille tuodaan aivan uusi mallisarja, johon kuuluu kahdeksan erikokoista kurottajaa nostokorkeuksilla 6-10 metriä. Itävallan Leobenissa pidetyssä tilaisuudessa ensi-iltansa sai myös uusi puskukone PR766. Kurottajat ja puskukoneet valmistetaan Telfsin tehtaalla Tirolissa.

Kurottajat jaetaan kahteen mallisarjaan. Toinen on varustettu raskaiden materiaalien käsittelyyn ja erilaisiin teollisuuden tuotantoon liittyviin töihin. Nämä mallit merkitään S-kirjaimella. Toinen mallisto edustaa yksinkertaisemmin varustettua ja käyttökustannuksiltaan edullisempaa vaihtoehtoa. Tällä hetkellä valmistetaan jo kolmea seitsemän metrin mallia 3 200, 3 600 ja 4 100 kilon nostokapsiteeteilla. Tämän lisäksi saatavilla on myös jo kuuden metrin nostokorkeuden ja 3 500 kilon kapasiteetin omaava malli sekä myös 10 metriin nostava versio (3 300 kg).

Liebherr T36-7

Liebherr T41-7

Myöhemmin tänä vuonna perheeseen liittyvät vielä kaksi seitsemän metrin mallia, jotka operoivat maksimissaan 4 600 ja 5 500 kilon kuormilla. Lähitulevaisuudessa yhdeksän metrin malli (6 000 kg) täydentää kurottajaperheen valmiiksi. Uuden sukupolven kurottajissa Liebherr luottaa edelleen Deutzin moottoreihin. Tehoja otetaan irti joko 74, 100 tai 115 kilowattia mallista riippuen. Kahden ensimainitun version sylinterien iskutilavuus on 3,6 ja tehokkaimmassa mallissa 4,1 litraa. Pakokaasut puhdistetaan DOC/SCR -menetelmillä ja ollaan siis päästöluokassa Stage IV.

Voimansiirto on Liebherrin linjan mukaisesti hydrostaattinen kaikissa malleissa. Huippunopeudeksi luvataan 40 kilometriä tunnissa. Saatavana on myös 20 ja 30 tuntikilometrin versiot. Kaikki S-mallit varustetaan korkeatuottoisella työhydrauliikalla. Kuormantunteva pumppu tuottaa 160 litraa minuutissa.

Liebherrillä tiedetään, minkä merkkien hallussa kiinteärunkoisten kurottajien maailmanmarkkinat tällä hetkellä ovat. Tästä syystä koneisiin tarjotaan yhteensopivia pikakiinnikkeitä muiden valmistajien työlaitteisiin. Sellaiset vaihtoehdot kiinnikkeille muun muassa mainitaan kuin Manitou, Kramer, JCB ja Claas. Näin asiakas voi hyödyntää jo olemassaolevaa työlaitekantaansa.

Kurottajien uusi komentosilta on kelpo työympäristö.

Ohjaamo on uusi ja Liebherr lupaa näkyvyyden parantuneen joka suuntaan. Teleskooppipuomin kiinnityspistettä on viety alemmas ja ohjaamon muotoilussa muun muassa ROPS/FOPS kaaret ovat aiempaa kapeammat. Etenkin S-malleissa kaikki kuljettajan tarvitsemat toiminnot on keskitetty uuteen hallintavipuun. Vasen käsi voidaan pitää työskentelyn aikana koko ajan ohjauspyörässä.

Uusi kurottajaperhe on jo huomioitu maailmalla. Malli T46-7 on jo voittanut muun muassa saksalaisen muotoilupalkinnon. Ansioiksi laskettiin erinomainen näkyväisyys ohjaamosta sekä dynaaminen ulkonäkö. Koneiden lisävarusteina hankittava arsenaali on laaja. Siirtoajoa tasaava ”Liebherr Comfort Drive” sekä monipuolinen kamerajärjestelmä lisäävät turvallisuutta. Keskusvoitelujärjestelmä sekä monipuoliset valopatteristot ovat nekin hankittavissa tarpeen vaatiessa ja kukkaron salliessa.

Edelleen lisävarusteiden joukkoon luetaan taaksepäin pyöritettävät puhaltimen siivet. Kurottajan alarungon ja voimansiirron komponenttien suojaukseen on saatavissa panssarit. Lisähydrauliikan liittimien paineen pudotus voidaan automatisoida helpomman työlaitekytkennän takaamiseksi.

Maaliskuussa 2015 Liebherr-Werk Telfs GmbH solmi valmistussopimuksen Claas Groupin kanssa. Claas tulee myymään Liebherrin valmistamia kurottajia oman jälleenmyyjäverkostonsa kautta maatalouteen. Ensimmäiset Claas-kurottajat toimitetaan Telfsistä tammikuussa 2018.

Uusi Liebherr PR 766 -puskukone painaa varusteista riippuen 46-54 tonnia. Se korvaa vanhan mallin PR 764. Kahdeksan sylinterinen diesel antaa 310 kilowatin puskutehon. Pakokaasut puhdistetaan Stage IV-tasoon ilman partikkelisuodatinta (vain SCR). Hydrostaattisen voimansiirron komponentit ovat nekin omavaraisena valmistajana tunnetun Liebherrin omaa tekoa. Uuden mallin ohjaamo on identtinen vuonna 2016 esitellyn mallin PR 766 kanssa eli malliston yhtenäistäminen on käynnissä

Lue seuraavaksi