Uutiset

Työkoneet

Liebherr kantaa ja nostaa

Liebherr Finland Oy:n osastolla Maxpossa Sjömanin uusi viisiakselinen, 230 tonnin kapasiteetin ja 75 metrisen puomin omaava mobiilinosturi LTM 1230-5.1 kiilteli sadepilvien välistä pilkistävän auringon paisteessa. Kyseessä on yhdellä dieselmoottorilla varustettu malli, joka säästää polttoainetta ja ympäristöä. Kuten muissakin yksimoottorisissa malleissa, Sjömaninkin menopelissä on ECO-alue.

Nosturin Liccon2-hallintajärjestelmä ehdottaa 150 sekunnin kuluttua kuljettajalle Econ valitsemista, mikäli vipuun ei ole koskettu tuona ajanjaksona. Vihreä symboli alkaa vilkkua näytössä. Mikäli kuljettaja ei tee mitään, Eco kytkeytyy päälle 30 sekunnin kuluessa. Jos kuljettaja koskee vipuun tai painaa kaasua, Eco jää kytkeytymättä. Näin esimerkiksi silloin, jos kuljettaja tietää nostojen jatkuvan hetimmiten. Yksimoottorisuus edellyttää, että työmaalle saapuessaan kuljettaja sammuttaa moottorin ja kiipeää ylös nosturin ohjaamoon. Sieltä hän käynnistää alavaunun dieselmoottorin uudestaan niin sanotulla ”crane modella” eli nosturimoodilla. Tämä kytkee ylemmän voimansiirtolinjan päälle. Sjömanin uusi LTM 1230-5.1 on varustettu myös VarioBase-toiminnalla, jonka avulla tukijalkoja voidaan ajaa erikseen omalle tuentaleveydelleen.

Liebherriltä nähtiin meidän markkinoillamme hieman harvinaisempi nosturityypi eli LRT 1090-2.1 (kuvat yllä). Amerikassa erittäin suosittu kone on tarkoitettu nimensä mukaisesti (Rough Terrain) maastossa tai muuten haastavilla alustoilla tapahtuviin taakan nostoihin ja myös kantamiseen.  Maksimi nostokyky on peräti 90 tonnia ja koukussa pystyy kuljettamaan noin 20 tonnin taakkaa. Ilman jibiä maksimi nostokorkeus on 47 metriä ja parhaimmillaan päästään 66 metriin, kun kytkettynä on 19 metrin jibi.

LRT-malli tekee demokierrosta tuulimyllytyömailla pohjoismaissa ja käy esittäytymässä myös Suomessa meneillään olevassa projektissa. Konetyyppiä käytetään muualla paljon teollisuudessa, öljynjalostamoilla, kaivoksilla ym.

Helsinkiläisen Kannon Romu Oy:n uusin hankinta on tyylikkään mustaksi maalattu, pyöräalustainen Liebherr LH30 M -materiaalikone (140 kW). Sen ulottuvuus on 14 metriä ja työpaino varusteista riippuen 26,5-29 tonnia.

Lue seuraavaksi