Uutiset

Työkoneet

Liebherr isosti kotikentällään

Jokainen Baumassa käynyt sen tietää, Liebherrin osasto mykistää ja on näyttelyn vaikuttavin. Massiivisen lasipalatsin ympärille rakennettu osasto on suurempi kuin Suomessa pienimmät messut. Tällä kertaa pinta-ala oli 14 000 neliömetriä eli noin kahden jalkapallokentän verran.

Sitä ei oikein voi ymmärtää, miten paljon yksi yritys voi panostaa viikon kestäviin messuihin. Uutuksiakin oli tarjolla.

Oman osansa hybridimaailmaan Liebherr toi uuden R 9XX-kaivukoneensa myötä. 40 tonnin koneessa on paljon vakiokonetta pienempi diesel, josta tehoa otetaan ulos vain 160 kilowattia. Voimansiirto saa lisätehonsa eri energialähteistä.

Dieselmoottorin tarjoaman energian lisäksi kääntökehältä saadaan sähköä ja hydrauliikan paluuöljyn virtausenergiaa otetaan talteen voimansiirtoa avustamaan.

Kääntökehän pyöritys on koneessa kokonaan sähköenergialla ja jarrutuksessa syntyvä energia varastoidaan hydraulipumppuja pyörittämään Liebherrinkin ratkaisussa. Koko järjestelmän luvataan olevan hyvin taloudellinen, dieselmoottoria kuormitetaan tasan kulutuksen verran, eikä yhtään yli.

Maailman ensi-illassa oli tela-alustainen, 15 tonnin painoluokkaan sijoittuva R 914 Compact. Se noudattelee teknisiltä ratkaisuiltaan pitkälti pyöräalustaisten A 914 ja A 918 linjaa. Uutuuden 80 kilowatin Deutz alittaa Stage IIIB-päästörajat ilman pertikkelisuodatinta, pelkän hapetuskaltalysaattorin avulla.

Peränylitys koneessa on pieni eli 1550 millimetriä. Oikeanpuoleinen  konepeitto aukeaa koko mitaltaan ja jäähdyttimen puhdistusta on helpotettu. Hydraulisäiliössä on magneetti, joka kerää mahdolliset metaillijäämät öljystä.

Keskusvoitelujärjestelmän saa jo tehdasasenteisena.

Uusimpien kaivukonemallien joukkoon kuuluu R 960 SME (super mass excavating). Se täyttää 60 tonnin työpainollaan mallien R 956 ja R 966 väliin jäävän aukon. R 960 SME on tarkoitettu raskaaseen massojen siirtoon ja sen puomi- ja kauhasylinterit ovat suuremmat kuin normaaliversion malleissa.

Näin irroitus- ja kaivuvoimat on saatu tappiin. Puomin suojaus on myös parempi. Alavaunussa on komponentteja raskaammasta R 966-mallista, mikä lisää suurempien kauhakuormien heikentämää vakavuutta.

Näin mallissa R 960 SME voidaan käyttää maksimissaan 3,5 kuutiometrin kauhaa.

Pyöräkuormaajapuolen uutuus oli vuonna 2015 sarjatuotantoon tuleva 586 lock up. Nimensä mukaisesti sen voimansiirrossa on myös mekaaninen lukitus, joka esimerkiksi parantaa sitkeyttä maantieajossa. Myöhemmin Liebherr kertoo soveltavansa tätä samaa tekniikkaa muihinkin pyöräkuormaajamalleihinsa.

Mielenkiintoinen ajoneuvonosturiuutuus on kuusiakselinen, 300 tonnin LTM1300-6.2 (450 kW). Se korvaa mallistossa vanhan 250 tonnin LTM-1250-6.1 mallin. Nostokorkeutta on tullut lisää kuusi metriä. Nyt ulotutaan 78 metriin.

Merkittävintä uutuudessa on, että se käyttää vain yhtä alavaunuun asennettua dieselmoottoria, josta voima viedään ylävaunun hydraulipumpuille keskikehän läpi kardaanilla.

Ylävaunu on näin kevyempi ja yksi kallis komponentti on voitu jättää pois. Tosin nyt kaikki käyttötunnit kertyvät yhdelle dieselmoottorille aiemman kahden sijaan.

Myös 60 tonnin kolmiakselinen LTM 1060-3.1 on uusi malli. Se korvaa vanhan 55 tonnin mallin ja samalla nostokorkeus on parantunut kahdeksan metriä eli 48:aan metriin.

Punaiseksi maalattu tela-alustainen, tuhannen tonnin LR11000 oli yksi nosturipuolen katseenvangitsijoista. 72 metrin puomilla se kohosi korkealle normiosastojen yläpuolelle. Moni kuvautti itsensä juuri tämän koneen telojen alla.

https://www.youtube.com/watch?v=8yLjQK-LU-8

Faktoja Liebherrin Bauma 2013-osastosta.

https://www.youtube.com/watch?v=OALNjiqtPfY

Esittelyssä tela-alustainen ristikkopuominosturi LR11000.

Lue seuraavaksi