Uutiset

Työkoneet

Liebherr A 918 Compact Litronic – lyhytperäinen kävi Suomessa

”Joudun ajamaan aina ylävaunu poikittain, kun raivaan vesakoita. Kapeilla teillä perä kulkee sitten jo keskiviivan yli ja haittaa toisen kaistan liikennettä. Moottoritien luiskilla taas tarvitaan koko hieman yli 10 metrin ulottuvaisuus kokonaan ja tällöin myös koneen tasapaino on koetuksella. Lyhytperäistä olen vuosien aikana harkinnut  juuri sen pienemmän tilantarpeen takia. Toisaalta taas koneen vakavuus on mietityttänyt. Jonkinlaista kompromissia pitää aina miettiä”, aloittaa Oivanen.
”Edellisellä Liebherrillä eli 2001 vuoden mallilla 316 tuli ajettua lähes 10.000 tuntia. Siinä koneessa oli lisäpaino takana, mutta 900C –malli ei sitä tarvitse. Tässä ysisatasessa monet ominaisuudetkin puoltavat juuri tätä tieltä tapahtuvaa piennarten niittoa. Ensinnäkin kone on varsin tukeva. Toiseksi pumppujen tuottoa on lisätty 40 litraa, joten öljyä riittää nyt useille eri toiminnoille samanaikaisesti. Myös voimansiirron hallinta soveltuu tähän vesakkohommaan erinomaisesti. Suunnanvaihto kun on kaivuvivussa ja ajoa hallitaan yhteen suuntaan kallistuvalla polkimella. Keinupoljin ei tule kysymykseen, kun painaa pitää koko ajan. Varpailla lattiaan painettava poljin ei rasita nilkkaa. Oikealla jalalla siis ajetaan ja vasemmalla puolella olevalla polkimella pyöritetään murskainta. Raivaustyö vaatii kyllä jatkuvaa tarkkana oloa ja taiteilemista ajon ja pyörittämisen välillä”, kertoi Oivanen Konepörssille vuonna 2007. Nyt koneen mittariin on kertynyt noin 5000 tuntia ja huolellisesti pidetty kone näyttää edelleen hyvältä. Yhtään päivää ei Oivasen ole tarvinnut töistä olla pois koneen rikkoutumisen takia.
”Vesakko pitäisi käydä läpi vähintään kolmen vuoden kierrolla, jolloin rungot eivät vielä ole liian vahvoja. Ylisuurenkin pusikon leikkaaminen onnistuu latvasta tyveen pudottamalla, mutta on vaivalloista ja vie aikaa. Vuosikausia rauhassa metsittynyt piennar meneekin sitten jo käsihommiksi eli tulee kalliiksi. Päinvastoin kun ehkä luullaan, on säännöllisin väliajoin huollettava tienvarsi taloudellisesti järkevin. Kolmen vuoden kierto on ehdottomasti taloudellisesti kannattavin. Ja kannattaa myös muistaa, että usein leikattuna vesakko, ruohot ym. murskaantuvat näkymättömiin kun taas ylisuurista rungoista jää ikävän näköistä risua pientareelle”, valistaa Oivanen.

Lyhytperäinen Paraisilla

Oivaselle tarjoutui oiva tilaisuus kokeilla uutta lyhytperäistä, puskulevyllä varustettua Liebherr A 918 Compact -mallia, kun se käväisi Suomessa pikavisiitillä ennen Maskin Expoa Tukholmassa. Konetta mies pääsi kopasemaan rumputyömaalla Paraisilla. Tosin pyörittäjän hallinta oli toteutettu erilailla kun omassa koneessa, joten siltä osin ei ihan täystehoisia tyyppejä pystynyt ottamaan.
Noin 18 tonnia painava A 918 Compact on nimensä mukaisesti kompaktilinjan kone, ensimmäinen Liebherrin lyhytperäinen pyöräalustainen. Peränylitys on kääntökeskiöstä mitattuna 1850 millimetriä eli 480 millimetriä vähemmän kuin A 900C –mallissa. Tästä johtuen vesakkohommissa saavutettu etu on Oivasen mielestä melkoinen.
Alavaunu kompaktimallissa on ulkomitoiltaan, kuten leveydeltään (2550 mm) ja akseliväliltään (2540 mm), täysin sama kuin Oivasen A 900C -koneessa. Lyhytperäisessä moottori on sijoitettu pitkittäin koneen oikealle sivulle, sillä ylävaunun takana sille ei enää ole tilaa. Moottori on nelisylinterinen ja tietenkin Liebherrin omaa valmistetta. Iskutilavuus on 4,58 litraa ja tehoa saadaan 15 kilowattia enemmän kuin mallissa A 900C. Valmistajan ilmoittama teho on 110 kilowattia.
Suomessa käyneessä koneessa oli ns. taittopuomi, joka painaa hieman normaalipuomia enemmän. Oivasen nykyisessä koneessa on kauhanvarren pituus 2,45 metriä eli kyseessä on kolmesta vaihtoehdosta keskimmäisin. Kompaktikoneessa oli lyhin vaihtoehto eli 2,25 metrinen. Näin ulottuvuudessa koneissa oli tuo sama noin 200 millimetrin ero. Viimeisen tiedon mukaan ensi vuonna kompaktimalliin saisi myös perinteisen puomin.
”Vaikka lyhytperäisyys ja taittopuomi ovatkin hyvä yhdistelmä ahtaisiin paikkoihin, niin  valitsisin tietenkin tämän saman perinteisen puomin kuin nytkin on käytössä. Taittopuomi tosin menee kätevästi nippuun ja pyörähdyssäde on pieni. Mutta normaalipuomi on kevyempi ja se auttaa koneen stabiliteetin säilymisessä”, analysoi Oivanen lyhytperäisen ohjaamossa.
”Äkkiseltään tuntuu siltä, että tämä uusittu hydrauliikka on vieläkin jouhevampi kuin vanhassa. Ajon hallinta on säilytetty ennallaan ja erittäin hyvä ominaisuus on myös etuakselin lukkiutuminen jo kevyellä jarrun painamisella. Esimerkiksi rakennuksilla taakkoja kannettaessa se on kätevä. Vivuista ei tarvitse käsiä irrottaa, kun toiminnot on keskitetty niihin. Ohjauksenkin vipuihin halutessaan saa”, jatkaa Oivanen.
Ohjaamo on lyhytperäisessäkin tilava ja valoisa. Hallintalaitteet on siis logiikaltaan säilytetty entisenlaisena. Kyseessä on ensimmäinen uuden sukupolven ohjaamo pyöräalustaisissa. Sama ohjaamo on tela-alustaisissa Advanced -malleissa 906, 916 ja 926.
Uusi seitsemän tuuman näyttö toimii hipaisuperiaatteella. Samaan näyttöön saadaan kuvaa myös peruutus- sekä oikealle ”sokealle” sivulle asennettavalta kameralta. Optiikka on laaja ja antaa näkymän 180 asteen sektorille.

Betonia ilmaan

Kokeilemme vielä Oivasen kanssa koneen stabiliteettia raskaan betonipainon avulla. Vanhemman A 900 C –mallin takapyörät pysyvät maassa koko pyöritysalueella, mutta lyhytperäisen renkaat maasta hieman kohoavat, kun painoltaan arvoitukseksi jäänyt betoniporsas työnnetään aivan ulos ja sivulle.
”Ainakaan tällä taittopuomilla stabiliteetti ei lyhytperäisessä ole samaa luokkaa kuin vanhassa koneessa. Tosin pyörittäjässä on minulle tarpeettomat pihdit, mikä lisää sekin painoa hieman. Ja jos ja kun tähän saa perinteisen kevyemmän puomin, niin uskoisin tilanteen korjaantuvan siten, että suurta eroa ei koneiden stabiliteetissa ole. Jos taakse saa vielä hieman lisäpunttia, niin aina parempi. Eli kyllä nyt harkitsen tarkkaan, onko seuraava kone lyhytperäinen, joka kääntyy kapeallakin kaistalla ympäri, vai onko se hieman paremman stabiliteetin omaava konventionaalinen kone. Syksymmällä kokeilen vielä uudestaan, kun pyörittäjän ym. hallinnat ovat samat kuin nyt”, lopettaa Oivanen.
”Kiinnostus tähän lyhytperäiseen on ollut kiitettävää. Uusia kompaktimalleja on jo myyty Suomeen ja ensimmäisiä toimitetaan asiakkaille loppukesästä. Olemme myös tehneet hyvää tulosta uusilla pyöräkuormaajamalleilla. Tällä sektorilla kasvu on ollut vahvinta”, kertoo Petri Dubb Liebherr-Finlandilta.

Lue seuraavaksi