Uutiset

Työkoneet

Lepaa 2019, osa 3

Kauppapuutarhaliitto ry juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan ja siksi perinteinen näyttely Lepaan puutarhaoppilaitoksellakin juhlisti tätä tapahtumaa. Näytteilleasettajia oli noin 200 ja kävijämäärä lähes 10 000. Koneuutuuksiakin puistopuiden katveeseen oli tuotu.

Kesäkuussa uutisoitiin, että Stokker AS osti 49 prosenttia suomalaisesta puutarha- ja metsäkoneiden tukkumyyntiin erikoistuvasta yrityksestä Teräosa FI Oy:stä. Tämä on ensimmäinen osa sopimusta, jolla Stokker hankkii Teräosasta 100 prosentin osuuden kolmen vuoden kuluessa. Omistus suomalaisessa yrityksessä kaksinkertaistaa tiedotteen mukaan Stokkerin kohdemarkkinat. Suora jatkumo sille on, että Baltian maissa aiemmin jo toiminut Stokker on aloittanut yhteistyön Kubotan kanssa Suomessa. Se toimii nyt Kubotan edustajana ympäristö- ja maatalouskoneiden osalta. Tämä on jatkoa Stokkerin ja Kubotan onnistuneelle yhteistyölle Baltian maissa. Hyvin tunnettujen ympäristökoneiden lisäksi Stokker tuo Suomen markkinoille Kubotan maataloustraktorit, joiden teho on enintään 175 hevosvoimaa. Konekeskon sopimus Kubotan kanssa on päättynyt ja kaikki kysymykset liittyen varaosiin ja ylläpitoon voidaankin nyt osoittaa Stokker Oy:lle. Lepaalla Kubotat esiintyivät paitsi Stokkerin osastolla myös uutuuskoneparaatissa.

Hankolainen Oy CLE Invest Ab:n osastolla oli mielenkiintoisia uutuuksia. Moni sammaloituneiden ja rikkaruohoa työntävien laatoitusten kanssa tuskaileva on miettinyt konstia puhdistukseen. Tavallisella harjalaitteella ei piukkaan juuttunutta kasvustoa saa irti ja painepesurilla homma etenee hitaasti. Näillä perässäkäveltävillä, bensiinimoottorilla varustetuilla mekaanisilla laitteilla homman luvataan onnistuvan helpommin. Varsinkin oikeanpuoleinen, 95 kilogrammaa painava WKB 660 tekee maahantuojan mukaan nopeasti siistiä jälkeä kolmen pyörivän harjauspään ansiosta. Jokaisessa on neljä harjapunosta. Työleveys myötäpäivään pyöriville harjoille on 660 millimetriä. Oikeanpuoleiselle sivulle saa roiskesuojan. Laitteen luvataan poistavan rikkaruohot aivan seinän vierestäkin. Harjauskuviossa harjauspäiden reitit risteävät useasti, joten sen ansiosta valmistaja lupaa valmista puhdasta pintaa kerta-ajolla. Tässä siis todellinen vastavoima rikkaruohomyrkyille.

KH Koneet Oy:n osaston katseenvangitsijana toimi Kramerin suurin, 10 tonnin kokoluokkaan sijoittuva pyöräkuormaajamalli 8155L, jota Jan Forsten mielellään esitteli. Tuttua Krameria on kurottajatyylinen alusta eri ohjausvariaatioineen. L-kirjain tyyppimerkinnässä tarkoittaa suoraa (teollisuus)aisastoa, jonka avulla haarukkakuorma pysyy vaakatasossa kautta koko noston. Vaihtoehtoina ovat myös suuremman murtovoiman tarjoama Z-aisasto sekä erinomaisen nostokorkeuden ja ulottuvuuden tarjoava teleskooppiversio. Deutz-dieselin teho (100 kW/115 hv) on kokoluokkansa kärkeä. Ohjaamo on valoisa ja tilava. Seitsemän tuuman LCD-näyttöä voidaan ohjata ajan hengen mukaisesti kääntökiekolla sivupaneelista. Kuormaimen hallinnan lisäksi joystickiin on tuotu reilusti eri toimintoja.

Wacker Neusonin (Edeco Tools Oy) pyöräkuormaajamalli WL52:n kaatokuorma on kasvanut 35 prosenttia eli 700 kilogrammaa. Se ei ole kasvaneen vastapainon ansiota, vaan kuormaimen kiinnitys ja konstruktio on pantu uusiksi. Uusien aisojen kiinnityspiste ja koko etukelkka oli ennen korkeammalla, joten painopistekin on nyt alempana. Aisojen välistä myös näkee eteen työlaitteelle paremmin. Samoin pikaliitin on uusi. Kone soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kivimiehille, jotka kantavat yli 1 000 kilogramman painoisia kivilavoja.

Lue seuraavaksi