Uutiset

Työkoneet

Lepaa 2019, osa 2

Kauppapuutarhaliitto ry juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan ja siksi perinteinen näyttely Lepaan puutarhaoppilaitoksellakin juhlisti tätä tapahtumaa. Näytteilleasettajia oli noin 200 ja kävijämäärä lähes 10 000. Koneuutuuksiakin puistopuiden katveeseen oli tuotu. 

Uusi Lundberg 6250 (kuva yllä) oli yksi koneparatiinkiin kelpuutetuista uutuuksista. Lännen-miehet (vasemmalta oikealle) Heikki Haapakoski, Ari Keinumäki, Jan Aspvik ja Juhani Kaitila olivat syystäkin tyytyväisiä. Lue artikkeli: Lundberg 50 -sarjaan valittiin Deutz.

Green Master Oy:n osastolla Janne Tiri kertoi, että kiinalaisvalmisteisia pyöräkuormaajia on jo myyty Suomeen kolmen vuoden aikana noin 150 kappaletta. Niitä varustellaan myös Suomessa asiakkaan toiveiden mukaan ja lisälaitteita on sovitettavissa niihin reilusti. Pienin malliston jäsen on GM160 (1,6 t/19,6 kW) ja suurin malli GM 825, joka on saatavana sekä teleskooppipuomilla (5,4 t/55 kW) että perinteisillä aisoilla (5 t/55 kW). Väliin sopii vielä neljä eri kokoluokkaa ja niistä mallit 812 ja 816 voi niin ikään saada myös teleskooppipuomilla. Lepaalla oli esillä 3,9 tonnia painava malli 816, jonka maksimi nostovoima on 1 600 kiloa. Sunward-kaivukoneet tekevät myös uuden tulemisen oltuaan hetken pois markkinoiltamme.

Oy Lai-Mu Ab:n uutuus oli LM Traciin sovitettu, rikkaruohojen torjuntaan tarkoitettu WeedSteam-lisälaite. Toimitusjohtaja Markus Miekanmaa kertoi, että rikkaruohot tuhotaan 780 asteeseen kuumennetulla ilmalla. Se tehoaa myös siemeniin, jotka kuuma ilma poksauttaa rikki. Toimenpide pidentää vaikutusaikaa. Infrapunavalo ja 180 asteinen höyry viimeistelevät lopputuloksen. Työleveys on 1 000 millimetriä ja työnopeus viisi kilometriä tunnissa, jolla saavutetaan maksimissaan noin 5 000 neliömetrin työsaavutus tunnissa. Lämmönlähteenä on nestekaasupoltin. Nestekaasua kuluu 5,5 kiloa tunnissa. Vesitankin koko on joko 200 tai 400 litraa ja veden kulutus on noin 20 litraa tunnissa.

Jussi Lehtonen (Konetalo Vainikka) totesi Lepaalla, että Solis-traktorin malli 26 4WD on luultavasti tämän vuoden Suomen myydyin yksittäinen traktorimalli. Hänen mukaansa niitä on mennyt asiakkaille jo yli 100 maahantuonnin aloittamisen jälkeen. Tyypillinen asiakas on 50+ mies, jolla on jonkinlainen kosketuspinta konehommiin nuoruudesta sekä rahaa ja aikaa harrastaa konehommia. Ammattikäyttäjistä marjaviljelijät ja ilmalämpöpumppujen asentajat ovat myös usein asiakkaina. Etukuormaaja asennetaan koneisiin useimmiten nokalle. Intialainen Solis on koko Euroopassa jo merkittävä tekijä.

Oy J-Trading Ab esittelee aina mielenkiintoisia uutuuksia Lepaalla. Reform Metron P48 on kauko-ohjattava, kahta eri voimanlähdettä käyttävä taajamakone/työlaitteenkantaja. Kubotan moottori (35 kW) pyörittää generaattoria, joka lataa neljää NexSys huoltovapaata, trukeistakin tuttua akkua (8,5 kWh). Navoissa on sähkömoottorit. Mekaaninen ulosotto edessä on kaksinopeuksinen 540/1000. Sähköjärjestelmän jännite on 48 volttia. Mitään hydrauliikkaa ei koneesta löydy. Erilaisia ohjausvaihtoehtoja on useita, etu- ja takapyöräohjauksesta nelipyörä- ja rapuohjaukseen. Kauko-ohjaus kaikille toiminnoille luonnistuu valmistajan mukaan jopa 400 metrin päähän asti. Esimerkiksi tieluiskien ja muiden rinteiden hoitoon se on erinomainen konsepti. Kone painaa 1 150 kilogrammaa ja sen leveys on 1 400, korkeus 1 150 ja pituus 2 200 millimetriä.

Robottileikkureita on tähän asti totuttu näkemään pääasiassa omakotitalojen pihoilla. Nyt konsepti tulee sopivaksi myös isoille nurmialoille. J-Tradingin osastolla kerrottiin, että Bigmow on maailman tehokkain robottileikkuri. Sen toiminta-alue on jopa 24 000 neliömetriä ja leikkuuleveys 1 033 millimetriä. Viisi kelluvaa leikkuupäätä ja yhteensä 15 leikkuuterää takaavat erinomaisen leikkuutuloksen. Leikkuukorkeus on säädettävissä välillä 20–100 millimetriä. Tyhjästä täyteen latausajaksi luvataan 80 minuuttia ja älypuhelimen sovelluksen avulla leikkurin toimintaa voidaan seurata helposti. Paikantamiseen on GPS-yhteys. Koneen pituus on 1 110 ja leveys 1 270 millimetriä.

Lue seuraavaksi