Uutiset

Työkoneet

Lepaa 2019, osa 1

Kauppapuutarhaliitto ry juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan ja siksi perinteinen näyttely Lepaan puutarhaoppilaitoksellakin juhlisti tätä tapahtumaa. Näytteilleasettajia oli noin 200 ja kävijämäärä lähes 10 000. Koneuutuuksiakin puistopuiden katveeseen oli tuotu. SL-Mediat oli tietenkin mukana sekä Konepörssin että Urakointi Uutisten kanssa. 

Kilpaa auringon kanssa hymyilevät, SL-Medioiden ilopillerit Minna Kujansivu ja Petri Happonen tarjoilivat luettavat suoraan kärrystä.

Katso video Lepaalta ja rullaa sitten alemmas näyttelyn tarjontaan:

Leguan 135 Neo on Leguan Lifts Oy:n uusin malli, joka on saatavana sekä nelivetoisella pyöräalustalla että teloilla. Suurin sivu-ulottuma on 7,1 ja maksimi työskentelykorkeus 13,4 metriä. Koriin voi laittaa kuormaa enintään 250 kilogrammaa 6,6 metrin etäisyydellä ja täydellä sivu-ulottumallakin vielä 120 kilogrammaa. Valvontajärjestelmä säätää sivu-ulottumaa portaattomasti. Teleskooppirakenne on patentoitu ja varustettu automaattisella jibillä. Nostinta hallitaan yhdellä joystick-ohjaimella. Henkilökoria voidaan kääntää 40 astetta molempiin suuntiin. Valmistajan mukaan suuren liikevaran omaavien tukijalkojen ansiosta kone saadaan tasattua erittäin kaltevillekin pinnoille. Petaus tapahtuu automaattisesti tai se voidaan tehdä myös manuaalisesti. Kaikkia Leguan-malleja voidaan käyttää suoraan erikoisvalmisteisen peräkärrynkin päältä. Vakiovarusteista voisi mainita automaattipystytyksen, avaimettoman sähköstartin, sähköisen päävirtakytkimen sekä automaattisen kierrosnopeuden säädön. Voimanlähteinä voidaan käyttää Hondan bensiinimoottoria (13 hv) tai verkkovirtaa.

Rotarent Oy on kasvanut vuosien mittaan vahvasti, kun konevuokraus on otettu entistä enemmän varteenotettavaksi vaihtoehdoksi omistamiselle. Kuvassa on 66,66 prosenttia Rotarentin henkilökunnasta. Yrityksen nuorennusleikkauksesta vastaa Aaro Sirviö (oik.) ja koko konevuokrauksen historian Suomessa läpikäynyt Harri Hagman edustaa sitä varttuneempaa osastoa. Kolmas vuokraguru on Ari Lepistö, joka puuttuu kuvasta.

Rentin osastolla Juha Leivo kiidätti aamutuimaan meille harvinaiseksi käyvää konetyyppiä eli liukuohjattua pienkuormaajaa. Sen päämarkkinat ovatkin nykyään vahvasti Amerikassa, missä myydään suurin osa koko maailman pienkuormaajista. Case SR175/SV185 ovat toisiaan teknisesti lähellä olevia rinnakkaismalleja, joista SR merkkaa radiaali- ja SV vertikaaliaisastoa. Vertikaaliversio tarjoaa maksimi ulottuvaisuuden yläasennossa, sillä kauha nousee maasta suoraan ylös. Se on parhaimmillaan silloin, kun pitää ulottua mahdollisimman eteen esimerkiksi autoja lastattaessa. Radiaaliversio (kuva) on omimmillaan silloin, kun kaivetaan ja työnnetään maata. Ulottuvaisuus eteen on vertikaalia huonompi, mutta kuormauskorkeus on suurempi. Case SR175:n kaatokuorma on 1 588 ja työpaino 2 842 kilogrammaa. Moottoriteho on 50 kilowattia. Koneen saa tehtaalta myös isotuottoisella lisähydrauliikalla (High Flow=116 l/min) liittimineen, joten suurta virtausta vaativien lisälaitteiden kuten erilaisten jyrsimien ja vaikkapa lumilingon käyttö onnistuu hyvin.

Hyväkone Oy:n osastolla oli esillä lyhyempi versio omaa valmistetta olevasta Camion-kauhaharjasta. Painopiste on nyt lähempänä peruskonetta, jolloin sen eteen voidaan valjastaa entistä pienempi peruskone. Konstruktio on muuten sama kuin aiemmassa pitkässä versiossa. Lepaalla harjan muovinen vesisäiliö oli vielä hakusessa ja kuvassa näkyy väliaikainen metallista tehty säiliö.

Wille 365:n päivitetty versio on tyyppinumeroltaan 375. Uudessa mallissa on Kohlerin Stage V -päästörajat alittava dieselmoottori (42 kW). Teho on 16 ja vääntömomentti (225 Nm) 57 prosenttia suurempi kuin 365:ssa. Moottorihydrauliikan tuotto on kasvanut sekin 22 prosenttia. Hydrauliikkapumppuja on nyt kolme kappaletta. Niiden tuotot ovat 20, 35 ja 55 litraa minuutissa. Pumppuja voidaan käyttää erikseen tai yhdessä, jolloin maksimi tuotto on 110 litraa minuutissa. Moottorihydrauliikan tuotto on kasvanut sekin 22 prosenttia. Akseliväli on kasvanut 250 millimetriä (1 955 mm), jolloin kuormauksen ja siirtoajon ominaisuudet ovat parantuneet. Ajonopeus uudessa mallissa on 38 kilometriä tunnissa (+2 km/h). Käsikaasu on nyt portaattomasti säädettävissä. Wille-videoita someen tähdittävät, Kummelista tutut Wille-miehet nähtiin myös Lepaalla tositoimissa. Tällä kertaa Norcar-videota värkkäämässä. Ai niin: Kylä lähtee.

Wihuri Tekninen Kauppa on Norcar-pienkuormainten ja -työlaitteiden uusi jälleenmyyjä Suomessa. Lepaalla esillä olleet Norcar-pienkuormaimet valmistetaan Uudessakaarlepyyssä. Valmistajan mukaan kuormaimet ovat ketteriä, kestäviä ja vahvoja. Norcarin pienkuormaimia myydään nykyisin 15 maassa ympäri maailmaa. Kotimaan markkinat ovat aina olleet Norcarille tärkeät. Tähän saakka suomalainen asiakaskunta on koostunut lähinnä maanviljelijöistä, mutta Wihurin myötä urakoitsijasektorikin tulee varmasti enemmän kuvaan mukaan. Norcarilla on tuotannossa seitsemän erilaista pienkuormainta sekä niille noin 50 erilaista työlaitetta.

Lue seuraavaksi