Uutiset

Työkoneet

Lepaa 2015: Robottiötökkä kantaa tavarasi

Vaikka Lepaalla esitelty kauko-ohjattu Ants-robotti herättää ensinäkemältä katsojissaan hilpeyttä, niin hymy hyytyy, kun tajuaa kuinka paljon ideaa keksinnössä on takana. Akkukäyttöinen Ants kuljettaa, murskaa, antaa sähköä  ja vaikkapa leikkaa nurmikkoa taloudellisesti ja äänettömästi. Käyttökohteita sille löytyy suunnattomasti maatalouden, puutarhanhoidon tai rakentamisen saralta. Mielikuvitus on rajana.

Robotin päälle voi asentaa muun muassa kottikärrymäisen laatikon (kuvassa matalalaitainen kuljetuslaatikko). Tarjolla on polyeteenistä valmistettuna 200 ja 300 litran sekä teräksestä tehty 200 litran vaihtoehdot kottikärryihin. Robotti saadaan seuraamaan automaattisesti ihmistä, joka lapioi vaikka hevonkakkaa lavalle. Robotin kippaamalla tehtävä tyhjennys voidaan automatisoida koneen muistiin.

Törmäyksenestoautomatiikka estää robottia törmäilemistä esteisiin. Ja kun robotiikasta on kyse, niin GPRS/Wlan-yhteydet koneessa on. Tätä kautta voidaan päivittää laitteen ohjelmistoja.

Sähköä (240 VAC (16A), 12 VDC (10A), sekä 24VDC (10A)) koneen kyljestä saadaan myös apulaitteille ja käsityökaluille.

Videossa Ants-robotti hevostalleilla.

Lisälaitteita on kehitetty runsaasti niittomurskaimesta keräävään harjalaitteeseen ja lumilingosta kuljetuskärryyn. Ja tietenkin musiikintoisto älylaitteesta onnistuu Bluetooth yhteydellä. Robottiötökkö kommunikoi tekstiviestein omistajansa kanssa. Akun latausajaksi ilmoitetaan nelisen tuntia ja työaika latausten välillä niin ikään neljä tuntia. Kevyellä työllä enemmänkin. Valmistajan mukaan käyttö maksaa euron per lataus.

Hinta robotille lähtee 16 000 eurosta (Alv 0%). Valmistaja on Tampereella sijaitseva Tekno-Ants Oy.

Lue seuraavaksi