Uutiset
Lemminkäiselle uusia tunnelinporauslaitteita
Lemminkäinen on ostanut kaksi Atlas Copco Boomer XE3 C 40 -tunnelinporauslaitetta. Ne menevät ensitöikseen Länsimetron Finnoon asemalle, missä kesällä alkaneet louhintatyöt jatkuvat vielä noin vuoden verran. Kastetilaisuudessa Vantaan Hakkilassa laitteet nimettiin Suviksi ja Sirpaksi.
”Tärkeimmäksi asiaksi tunnelinporauslaitteiden valinnassa nousi tuottavuus. Atlas Copcon 40 kilowatin kallioporakoneiden teho ratkaisi. Haemme uusilla laitteilla selkeää tuottavuusloikkaa kalliorakentamiseen. Lisäksi tähtäämme entistä voimakkaammin Ruotsin ja Norjan markkinoille ja koemme näiden laitteiden soveltuvan sinne paremmin”, perustelee hankintaa kalliorakentamisen kehitysjohtaja Martti Keskinen Lemminkäiseltä.
Suomessa on tällä hetkellä käynnissä useita tunneliprojekteja ja Lemminkäinen urakoi Finnoon aseman lisäksi myös Blominmäen jätevedenpuhdistamoa Espoossa ja alkamassa ovat myös Mikkelin jätevedenpuhdistamon louhinnat. Atlas Copcon ja Lemminkäisen yhteistyö lähti toden teolla liikkeelle vuonna 2005 kahden neljäpuomisen Boomer XL4 -tunnelinporauslaitteen kaupalla. Seuraavana vuonna laivastoon liittyi vielä kaksi neljäpumppuista injektiolaitetta ja etenkin Ruotsissa Lemminkäisen keltaisten koneiden perhe kasvoi useilla yksiköillä. Nyt solmittu kauppa on siis jatkumoa kymmenelle yhteiselle vuodelle. Tuoteryhmäpäällikkö Carl Hansen (Oy Atlas Copco Louhintatekniikka Ab) kiittelikin kastetilaisuudessa pitämässään puheessa pitkään jatkunutta yhteistyötä Lemminkäisen kanssa.
“Otamme asiakaslähtöisyyden tosissamme ja olemmekin viime vuosina panostaneet erityisesti jälkimarkkinan ja huollon kehittämiseen täällä Suomessa. Organisaatiotamme on kasvatettu juuri tähän suuntaan. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että ilman osaavia käyttäjiä ja työnjohtoa laitteiden suorituskykyä ei saada täysimääräisesti hyödynnettyä. Kyseessä on aina osakokonaisuuksien toiminnan summa. Näitä ovat osaavat käyttäjät, edistykselliset laitteet, porakalusto, tekninen tuki ja huoltopalvelut”, tiivistää Hansen.
Lemminkäinen louhii
Lemminkäinen Infra Oy vastaa Finnoon aseman ja ratalinjan, noin 36 miljoonan euron louhintaurakasta. Työt alkoivat maaliskuussa tänä vuonna ja urakka valmistuu lokakuussa 2017. Urakkaan sisältyy Finnoon aseman ja ratatunneleiden louhinnan lisäksi uuden jätevesitunnelin louhinta. Uutta metrolinjaa louhitaan 1 380 metriä ja viemäritunneleita 771 metriä. Toinen tunnelinporauslaitteista lähti välittömästi nimen saatuaan Finnoon asemalle reikiä poraamaan. Lemminkäiseltä Suvia ja Sirpaa olivat Atlas Copcon tiloissa Hakkilassa saattelemassa työmaalle liiketoimintajohtaja Risto Kupila ja hankintajohtaja Heikki Vuorenmaa.
“Olemme olleet Atlas Copcon tuotteisiin tyytyväisiä. Hankimme yleensä parasta mitä on saatavilla, ja nämä uudet tunnelinporauslaitteet edustavat kehityksen huippua. Ja on ilo huomata, että Atlas Copco on panostanut nyt myös huollon tehokkuuteen ja parempaan saatavuuteen täällä Suomessakin”, aloittaa Kupila.
“Lemminkäisen kalustossa on tällä hetkellä parisenkymmentä porauslaitetta, joista näitä järeitä yksiköitä on alta kymmenen. Neljäpuomisia ei enää ole kuin yksi, sillä ne soveltuvat varsin harvoille tunnelityömaille. Kolmipuomiset ovat käyttökelpoisempia”, toteaa Vuorenmaa.
Koulutusta kuljettajille
Koulutus on avaintekijä uusien laitteiden käyttöönotossa, ja sen merkitys on entisestään korostunut laitteiden teknistyttyä. Reilut 50 tonnia painavat Boomer XE3 C 40 -porauslaitteet edustavat tunneliporauksen huipputekniikkaa. Laitteissa on markkinoiden tehokkaimmat COP 4038 -kallioporakoneet sekä katkonporausautomatiikalla varustettu, uusimman sukupolven RCS5-porauksenohjausjärjestelmä. Lisävarusteina Lemminkäisen Boomereissa on muun muassa Total Station -navigointijärjestelmä, Tunnel Profiler -skanneri, MWD-tiedonkeruujärjestelmä sekä RHS 10 automaattiset jatkotankokasetit.
Koulutus on Lemminkäiselle tärkeä osa niiden käyttöönottoa. Sen tavoitteena on saada laitteet käyttöön mahdollisimman nopeasti ja tuotanto käyntiin. Lemminkäisen kuljettajia Atlas Copcolla on kouluttanut Kjell Tikander, joka esitteli Konepörssillekin nykyaikaisen tunnelinporauslaitteen komentosiltaa. Poraustapahtumaa voidaan hallita sekä ohjaamon vasemmalta puolelta istuen tai oikealta seisten. Hallintalaitteet ovat täysin identtiset molemmilla puolilla ohjaamoa. Erittäin tilavan ohjaamon takaosassa on vielä yksi työpiste, josta käsin laitteen siirtäminen tapahtuu.
“Molempia poraamisen työpisteitä tarvitaan. Joskus istuimelta jää kuolleita kulmia, jotka paikataan ohjaamalla poraustapahtumaa seisten. Porakaaviot tehdään koneen järjestelmään toimistolla ja porari näkee kaavion ruudulta. Koko poraustapahtuma on automatisoitavissa siten, että poraukseen ja puomien siirtoon ei tarvitse puuttua. Käytännössä porari joutuu tietenkin ajoittain vaihtamaan porakruunuja.
“Järjestelmä valvoo pyörityspainetta. Paine nousee, kun eteneminen alkaa ahdistaa. Samalla syöttö pienenee. Kun terä jumittuu kokonaan, hoitaa järjestelmä pakittamisen ja uudelleen aloittamisen. Porari voi myös hoitaa manuaalisesti hankalat kohdat. Jotkut taas antavat automatiikan hoitaa kahden puomin porausta ja poraavat itse yhdellä puomilla.”
“Nykyisin koneissa on turvajärjestelmänä niin sanottu laserverho, joka luodaan työkohteessa koneen ympärille. Jos joku tulee alueelle, pysähtyy automaattiporaus”, lopettaa Tikander.