Uutiset

Työkoneet

Leikkiturva Oy – Leikkikenttiä ja paaluja

Leikkiturva Oy ei ole ihan tavanomainen nimi yritykselle, joka tekee myös maarakennustöitä. Se kuvaa kuitenkin toimenkuvaa enemmän kuin hyvin. Juha Iso-Hätälän luotsaama yritys kun on erikoistunut muun muassa leikkipaikkojen rakentamiseen, kunnossapitoon, korjaukseen ja huoltoon.

Leikkiturva tekee myös lakisääteisiä turvatarkastuksia. Rakentamisvaiheessa tarvitaan myös maarakennuskalustoa. Yrityksen tuorein hankinta on lyhytperäinen, 8,5 tonnin Hitachi ZX85US-5A, joka voidaan tarpeen vaatiessa varustaa myös MotoCut-katkaisukouralla.

Leikkipaikkoja ei tosin perusteta paalujen varaan, vaan paalujen katkaiseminen on uusi aluevaltaus perustoimenkuvan ulkopuolelle. Helmikuussa parivaljakko Hitachi ja MotoCut katkoivat paaluja Vantaalla, kehä III:n ja Porvoontien risteysalueella.

”Hankimme MotoCut-katkaisukouran tavallaan tuomaan lisätyötä leikkikenttärakentamiseen. Se on kuitenkin sulan maan aikana tehtävää työtä. Paaluja voi katkoa talvellakin”, aloittaa toimitusjohtaja Juha Iso-Hätälä.

(Katso video).

Leikkikenttiä Iso-Hätälä on rakentanut kahdeksan vuotta. Pääasiallisen asiakaskunta koostuu taloyhtiöistä ja pääkaupunkiseutu on alueena. Sopimusasiakkaiden töissä on käyty ilahduttamassa jopa sodankyläläislapsia upouudella leikkipaikalla.

Leikkiturva Oy tuo myös maahan käyttämänsä leikkivälineet, pihakalusteet ja telineet. Lainsäädäntö turvamääräyksineen on varsin tiukka ja säädöksiä on tietenkin noudatettava, kun rakenentaan lapsille turvallista ja virikkeellistä leikkipaikkaa.

”Olemme tehneet noin 300 leikkipaikkaa. Kun rakennetaan aivan uusi leikkipaikka, niin suunnitelma tulee arkkitehdiltä. Korjausrakentamisessa teemme itse suunnitelman paikan päällä. Toisinaan massoja joudutaan vaihtamaan reilustikin pohjatöiden yhteydessä. Varsinkin jos lekkipaikka perustetaan savikkoon. Tässä maarakentaminen astuu kuvaan mukaan”, selostaa Iso-Hätälä.

Kalustossa on kaksi Hitachi-kaivukonetta; 4,5 ja 8,5 tonnia. Tämän lisäksi vielä yksi pyöräkuormaaja, jolla pohjilta kaivettuja massoja kannetaan silloin, kun kuorma-autoa ei saada kaivavan koneen viereen.

”Kun hankimme tätä uutta Hitachia, koeajoimme useita eri merkkejä. Kuskien mielestä Hitachi tekee mitä pyydetään eli varsinkin hydrauliikka miellytti. Pienempi kaivukonekin on samaa merkkiä ja toiminut erittäin hyvin, niin Hitachissa pitäydyttiin”, päättää Iso-Hätälä.

Vantaalla Hitachi ZX85US-5A ja MotoCut-katkaisukoura katkoivat 300×300 millimetrin kokoisia betonipaaluja vauhdilla ja tehokkaasti. Yhden paalun kimpussa aikaa kului alle minuutti.

MotoCut on Suomessa kehitetty, uudenlainen paalujen katkaisuun tarkoitettu kaivukoneen lisälaite (esitelty KP12/2014). Se painaa 300 kiloa ja soveltuu 5-25 tonnin painoisiin peruskoneisiin. Optimi öljyvirtaus on 50 litraa minuutissa.

MotoCutissa on kaksi timanttilaikkaa, jotka leikkaavat kahdesta suunnasta paalua poikki. Keskelle jää leikkaamatta pieni kannas, joka katkeaa lopuksi kouralla vääntämällä. Leikkaustapahtuma on täysin automaattinen.

Kyseessä on niin sanottu joustava sahaus. Trapetsiruuvin välityksellä liikutetaan sahausyksikköä edestakaisin ja jousivoiman avulla laikat painautuvat paalun sisään. Ruuvi tavallaan kertoo laikan sijainnin ja jousi antaa sahausvoiman.

Valmistajan mukaan sahaustapahtumassa ei runnota mitään väkisin, mikä auttaa laikkoja kestämään kauan.

Kuva: Katkaisukouran säätö ja ohjaus tapahtuu ohjaamoon asennetusta panelista.

Vientikin laitteelle on lähtenyt vetämään ja niitä on toimitettu jo muun muassa Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan ja Kazakstaniin.

Katkaisukoura vaatii peruskoneeseen tietenkin kauhanpyörittäjän. Se on vientiä rajoittava tekijä niihin maihin, joissa kauhanpyörittäjää ei ole nähty kuin Youtubessa.

Leikkiturva Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Juha Iso-Hätälä (vas.) on laajentanut toimenkuvaansa leikkikenttien rakentamisesta betonipaalujen leikkaamiseen.

Rotator Oy:n Tarmo Jelonen poikkesi Vantaan työmaalla toteamassa, että Hitachi on oiva peruskone katkaisukourallekin.

Lue seuraavaksi