Uutiset

Työkoneet

Laadukasta maarakennusta 50 vuoden kokemuksella – MRP Risberg panostaa Hitachin laatuun

MRP Risberg Oy on vuonna 1962 perustettu vaasalainen maarakennusalan monipuolinen yritys, jonka toimialoihin kuuluvat esimerkiksi infra, kuljetukset, mittaustoiminta, maalämpö sekä mursketoimitukset. Yritys on saavuttanut erittäin hyvän maineen laadukkaalla työn tasollaan ja referenssilistasta löytyvät muiden joukossa Asuntomessujen maarakennustyöt sekä useita muita hyvin vaativia ja laajoja urakoita. Tämän kokoisten töiden kunnialla suorittaminen vaatii henkilöstön lisäksi paljon myös konekalustolta ja viime vuosien aikana Risberg on keskittynyt maarakennuskonehankinnoissa Hitachin laadukkaisiin tuotteisiin.

Kai Risberg on maarakennusalan pitkän linjan ammattilainen, joka jo kymmenvuotiaana tarttui kaivukoneen ohjaimiin ja virallisestikin kokemusta tulee jo yli 30 vuotta. Mies luki välillä itsensä yhdyskuntatekniikan rakennusmestariksi ja haki myös mielenkiintoista työkokemusta aina Arabiasta saakka. Nykyään hän pyörittää perheyritystä hyvällä menestyksellä, mutta samalla hän pitää tuntumaa käytäntöön yllä hyppäämällä kaivukoneen tai pyöräkuormaimen rattiin tasaisin väliajoin. Näin hän osaa myös tehdä oikeita, taloudellisesti sekä tuotannollisesti järkeviä konevalintoja vaativiin urakoihin. Koneen hankinnan tullessa ajankohtaiseksi Kai ottaakin yhä useammin yhteyden Rotator Oy:n Jouko Salomäkeen, jonka kanssa on jo solmittu monia kauppoja, joihin molemmat osapuolet ovat olleet tyytyväisiä.

MRP Risbergillä on tällä hetkellä noin 60 työntekijää ja konekanta on sen mukainen. Pelkästään tela-alustaisia kaivukoneita on tällä hetkellä toistakymmentä kappaletta, joista valtaosa on HIitacheja. Telakoneiden lisäksi pyöräalustaiset kaivukoneet, dumpperit sekä pyöräkuormaimet muodostavat yrityksen konekannan rungon. Ensimmäiset Hitachit Risbergille hankittiin vuonna 2005 ja siitä lähtein niiden osuus on kasvanut nopeasti. Kai Risbergin mukaan ratkaisevana syynä tähän on ollut kokonaisuus. ”Hitachit ovat varmatoimisia koneita, niiden tehokkuus ja nopeus on huippuluokkaa ja kuljettajat käyttävät niitä mielellään”, kertoo Risberg. Hän on myös hyvin tyytyväinen Hitachin jälkimarkkinointiin, Vaasassa sijaitseva sopimushuolto on toimiva ja myös varaosien saanti on aina ollut mutkatonta. Hitachi on myös kulutukseltaan miellyttänyt Risbergiä ja varsinkin uusimpien sarjojen koneiden taloudellisuus on kehittynyt hyvään suuntaan.

Hitachien määrä ei Vaasan seudulla ainakaan pienene, sillä Kai Risberg ja Jouko Salomäki kättelivät jälleen uuden merkittävän kaupan solmimisen merkiksi. MRP Risbergin kalustoon liittyvät lähiaikoina vielä Hitachin tela-alustainen kaivukone, pyöräalustainen kaivukone sekä pyöräkuormain. Kai Risberg kertoo, että Vaasan alueella urakoita on riittänyt, vaikkakin tarjouskilpailut ovat välillä turhan verisiä. Pitkän kokemuksen ansiosta Risberg suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti ja tietää töitä aina tekevälle löytyvän. Risberg ja Salomäki ovatkin samaa mieltä, että median maalatessa uhkakuvia, on toimeen tartuttava kaksin käsin ja lopetettava turha surkuttelu. Kokeneet miehet ovat nähneet alalla monenlaisia aikoja ja vaikeuksista on aina oikealla asenteella selvitty. Jouko tiivistääkin asian urheilutaustaltaan tutulla periaatteella: ”Kun muut vapisee, silloin täytyy rykäistä!”

Vierailimme Vaasan lentokentän maisemissa, jossa on käynnissä Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan yhteisen logistiikkakeskuksen perustyöt. Työmaalla urakoi useita Risbergin koneita, joista suurimpana erottuu 52-tonninen Hitachi Zaxis 470 LCH -tela-alustainen kaivukone. Se lähti Rotatorilta käytännössä suoraan työmaalle, joten sitä ei ole vielä ehditty maalata Risbergin omiin väreihin ja tuttu myyrätunnuskin vielä puuttuu. Konetta kuljettava Lasse Vihanto on enemmän kuin tyytyväinen koneeseen ja ihmettelee naureskellen kuinka sitä ennen oikein pienimmillä koneilla edes pärjäsi. Hänellä on noin 400 tunnin käyttökokemus 470:n ohjaimista ja hän antaa kiitosta erityisesti koneen vakaudelle, voimakkuudelle ja ohjaamon hiljaisuudelle. Myös tärkeiden huoltotoimien helppouteen on kiinnitetty huomiota ja moni tarkistus onnistuu ohjaamosta napin painalluksella.

Kun miehiä yhdistää samankaltainen luja yrittäjäasenne, on kauppojen solmiminen helppoa ja kädenpuristus riittää takaamaan homman toimivuuden. Jouko Salomäki ja Kai Risberg kättelevät kolmen uuden Hitachin kaupan syntymisen johdosta.

Lue seuraavaksi