Uutiset

Työkoneet

Kymppi Hitacheja täyteen Talvivaarassa

Hitachin ykkösmies eli pääjohtaja Shungo Dazai sekä Euroopan johtaja Mitsuhiro Tabei saapuivat Suomeen juhlistamaan jo kymmenennen Hitachi -maarakennuskoneen luovutusta Talvivaaran kaivokselle. Kaivos tuottaa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia ainakin seuraavat 25 vuotta.

Eikä Talvivaarassa mitään leluhitacheja nähdäkään. Malmin lastaamista avolouhoksella kun hoitaa kaksi EX3600 –kaivukonetta, joiden työpainot ovat rapiat 360 tonnia ja kauhakoko 21 kuutiometriä. Neljällä kauhallisella täyttyy Hitachi EH 3500 ACII –maansiirtoauton lava. Näitä autoja kaivokselta löytyykin sitten jo kahdeksan. Ja näillä eväin se kymppikin täyttyi.

”Euroopassa ei tämän mittaluokan kaivoksia paljon ole, joten Talvivaara on Hitachille erittäin tärkeä referenssikohde ja oli mielenkiintoista päästä käymään Sotkamossa”, kertoo Mitsuhiro Tabei.

Talvivaaraankin isot Hitachit on toimitettu vähitellen ja osissa. Esimerkiksi EH 3500 –maansiirtoauto tulee kuudella lavetilla ja kokoaminen kestää kuukauden päivät. Hitachin isot kaivoskoneet tehdään Japanissa.

Keskikokoisia kaivukoneita (7-47 t) sekä joitain pyöräkuormaajamalleja valmistetaan myös Euroopassa. Tehdas Amsterdamissa onkin toiminut jo vuodesta 2003 saakka. Minikaivukoneita ja erikoissovelluksia kuten purkupuomeja valmistetaan myös Hollannissa, Oosterhoutin tehtaalla.

Yksi maa yksi myyjä

”Euroopan tehtaalla 26.500 valmistetun koneen rajapyykki tuli taannoin täyteen. Amsterdam on osoittautunut erittäin hyväksi tehtaan paikaksi logistisessakin mielessä. Koneet on sieltä helppo toimittaa jälleenmyyjille kaikkialle Eurooppaan. Euroopassa strategiamme on aina ollut yksi maa/yksi diileri. Se on osoittautunut parhaaksi järjestelmäksi ja esimerkiksi Venäjälläkin meillä on ollut vain yksi maahantuoja.”

”Tosin Venäjä erkaantuu Euroopan organisaatiosta ja siirtyy pian hoidettavaksi Japanista. Tällä hetkellä HCME:n (Hitachi Construction Machinery Europe) diileriverkostossa on 20 yritystä eri maissa. Pohjoismailla on aina ollut suuri merkitys Hitachille, sillä urakoitsijat ovat täällä ammattitaitoisia ja antavat merkittäviä vinkkejä tuotekehitykselle”, kehaisee Tabei.

Euroopan myynti vuonna 2007 Hitachilla oli 1565 miljoonaa euroa. Taantuma on koetellut tietysti myös japanilaisyritystä ja viime vuonna jäätiin 970 miljoonaan euroon.

Maailmanlaajuinen myynti 4660 miljoonaa euroa jakaantui vuonna 2009 Hitachilla seuraavasti. Japani oli edelleen suurin 29 prosentilla. Kiina kuitenkin kirii ja vastaa jo 26:n prosentin myyntiviipaletta.

Aasia ja Tyynenmeren alueille lohkeaa 23 ja Euroopalle 10 prosenttia.

Japanilaisjohtajat toteavat lopuksi, että Hitachi oli vuonna 2009 kolmanneksi suurin maarakennuskonevalmistaja maailmassa, kun mittarina on myynnin arvo. Edellä ovat Cat ja Komatsu. Tasapäin Hitachin kanssa ovat vertailun neljäs eli Liebherr ja viidentenä Volvo.

Lue seuraavaksi