Uutiset

Työkoneet

Kylmin reissu päätökseensä

Konepörssi-lehdessä ja nettisivuilla tiiviisti seurattu ”Maailman kylmin reissu” lähenee loppuaan. Retkikunta kaivoi Cat D6N LGP -puskutraktorit hangesta 10. syyskuuta ja aloitti paluumatkan kohti Prinsessa Elisabethin tutkimusasemaa pohjoisrannikolla. Tuolloin alimmat lämpötilat laskivat -45 asteeseen, joten aivan helppo homma ei puskutraktorien käynnistys ollut.

300 kilometrin, puolitoista kuukautta kestäneestä paluumatkasta Catit selvisivät moitteetta ilman ainuttakaan öljyvuotoa tai muuta häiriötä. Nyt toisesta puskutraktorista on riisuttu naparetkellä tarvittua rekvisiittaa laivausta varten. Toinen koneista jää Etelämantereelle, uudelle omistajalleen. Toinen Cat laivataan Englantiin ja se tulee olemaan eri näyttelyiden ja lehdistötilaisuuksien vetonaulana vielä pitkään.

Kymmenen kuukauden naparetki on siis ohi. Etelämantereen ylitys ei onnistunut, mutta ainutlaatuinen retki talven viettäminen napajäällä oli. Toinen kuljettajista, Spencer Smirl tunnustaa kiintyneensä omaan puskutraktoriinsa ja jättävänsä ”Seeker-nimellä” kastetun työjuhtansa haikeana Etelämantereelle. Smirl kokee henkensä olleen riippuvainen siitä, miten puskukoneet toimivat.

Catit selviytyivät erinomaisesti kovista pakkasista, lumimyrskyistä ja piiskaavista tuulista vetäen 90 tonnin kuormaansa, joka koostui polttoaineesta ja varusteista.

Lue seuraavaksi