Uutiset

Työkoneet

Kurottaja palvelee Onkalossa

Kauppi työllistää kaikkiaan 35 rakennusalan ammattilaista, joista kymmenen on töissä Onkalon työmaalla. Yritys vastaa mm. tunnelin betonirakenteista, jotka vaativat 3500 kilon painoisten betonielementtien nostamista paikoilleen. Työmaata varten hankittiin Dieci Pegasus 60.16 ympäripyörivä kurottaja. Sillä hoituu niin työt tunnelissa kuin maanpäällä tapahtuvat monenlaiset nosto- ja kuorman kantotyötkin. Lisävarusteita Kaupin kurottajassa on käytössä mm. henkilönostokori, trukkipiikit, vinssi sekä tilausvalmisteinen elementtien nostoon tarkoitettu nostokoukku. Kurottaja on myös varustettu kahdella kameralla, toinen osoittaa koneen taakse ja toinen peilaa oikeaa sivustaa. Tunnelissa on tärkeää hallita koneen liikeradat ja lisävaloin näkemistä ja näkymistä on myös helpotettu.

”Tämä työ käy koneen päälle tosissaan. Suurimmat ongelmat ovat kosteuden ja lämpötilan vaihtelut. Kun tunnelissa on kymmenisen astetta lämmintä ja ulkona pakkanen, niin toisinaan työskennellään hetkessä muuttuvien kymmenien asteitten lämpötilaerossa. Kosteuden muodostuminen on siis runsasta. Ikkunoitten huurtuminen ja kondenssiveden syntyminen on ongelmallista. Polttoainetankki kannattaakin koko ajan pitää mahdollisimman täynnä. Myös ilmansuodatin on vaihdettava täällä paljon normaalia useammin”, kertoo työnjohtaja Ville Laurila. Samaan hengenvetoon hän lisää, että kone huolletaan ja tarkistetaan viikottain. Tätä edellyttää työmaan määräyksetkin.

”Toinen ongelmia aiheuttava asia on tunnelin mudan ja kivipölyn yhdistelmä. Se on kuin hiomakiveä ja kuluttaa tappeja ja laakereita. Tästä syystä kone kannattaa pitää puhtaana. Myös kurottajan voimansiirto on lujilla. Kaltevuus tunnelissa on 10 prosenttia eli kilometrin matkalla tullaan ylöspäin 100 metriä. Ja ajotunnelia on valmiina jo yli kolme kilometriä eli ajomatka perille asti on pitkä”, jatkaa Laurila.

”Meillä on rakennustyömailla Diecin lisäksi käytössä kolme jäykkärunkoista Manitou-kurottajaa. Jäykkärunkoinen sopii pyörivää paremmin rakennustyömaan nostoihin, sillä mitään tukijalkojen asetteluja ei tarvita. Taakat on nopeasti nostettavissa kerroksiin. Täällä tunnelissa taas ympäripyörivyys on ehdoton etu”, kertoo toimitusjohtaja Ville Kauppi.

”Diecin valintaan vaikutti monta syytä. Ensinnäkin kori oli meille sopiva. Nostopuomin matala kaula sallii myös korin noston lähelle kattoa. Kapean eli alle neljän metrin tuentaleveyden omaavat tukijalat ovat myöskin ahtaaseen, 5,5 metrin levyiseen ajotunneliin sopivat . Nostaminen Diecillä onnistuu myös, vaikka runko ei olekaan aivan vaakasuorassa. Kaltevassa tunnelissa tällä on merkitystä. Tärkeä seikka myös on, että puomin pääliosa on vapaa hydrauliletkuista ja -putkista. Ne kun laahaisivat helposti tunnelin kattoon. Ja Diecin hallintalaitteet ovat varsin miellyttävät”, valistavat miehet.

”Koneen puhtaana pitämisellä on merkitystä paloturvallisuuden kannalta. Palamaan syttyvä kone kun olisi suuri ongelma maan alla. Tästä syystä kurottaja on varustettu automaattisella sammutusjärjestelmälläkin”, lopettaa Laurila.

Dieci 60.16 lyhyesti

16,6 tonnia painava Dieci Pegasus 60.16 kurottajan maksimi nostokapasiteetti on 6000 kiloa ja 16 metrin maksimi nostokorkeudella suurin sallittu kuorma on 4000 kiloa tukijalkojen ollessa maassa. Ilman tukijalkoja lakikorkeuteen voidaan nostaa 1700 kiloa. Kaupin kurottajassa ylävaunua voidaan kääntää ajon aikana. Tämä on sallittu ahtaan tunnelin takia.

Voimansiirto on kaksinopeuksinen ja hydrostaattinen. Maksimi siirtonopeus on 40 kilometriä tunnissa ja voimansiirrossa on myös ryömintämahdollisuus. Puomin hydrauliikkaa syöttää tuplahammaspyöräpumppu (135 l/min – 230 bar).

Moottorina on turboahdettu Perkinsin 106 kilowatin tehoinen Common Rail diesel. Turvallisuusnäkökohtiin kuuluu, että koneella ei voi nostaa yli kriittisen pisteen. Erilaiset nostotavat rajoineen on valittavissa koneen etupanelista.

Nostotavat ovat pyörien päältä (sivulle), suoraan eteenpäin tai tassuilla. Kuormanvalvonta tunnistaa automaattisesti ”nostotavan” ja estää ylikuormituksen. Nostoa voi hallita sekä ohjaamosta sisältä että langattomalla radio-ohjauksella ohjaamon ulkopuolelta, esimerkiksi korista. Koneen sisällä on eri nostovälineitten kuormataulukot, joista kuljettaja voi ennen nostoa tarkistaa noston raja-arvot taakan ja etäisyyden suhteen.Ennen nostoa kuorman valvonnasta valitaan oikea työlaite, sitten valitaan ohjaustapa.

Henkilökorin kantavuus on 800 kiloa ja levitys tapahtuu hydraulisesti haarukassa 2,4-4,2 metriä. Kääntömahdollisuus korissa on 180 astetta. Diecin ympäripyörivien kurottajien perheeseen kuuluu kaikkiaan yhdeksän mallia, joista 60.16 on toiseksi suurin.

Lue myös: Onkalon pituus jo rapiat kolme kilometriä

Internet-osoitteita:

Lue seuraavaksi