Uutiset

Työkoneet

Kunnossapitotiedot lähes reaaliajassa

Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelun uudella ominaisuudella voit tarkistaa, onko maantie esimerkiksi aurattu, hiekoitettu tai suolattu. Tiedot talvikunnossapidosta päivittyvät kartalle lähes reaaliajassa.

Moni tienkäyttäjä on lumimyräkän jälkeen pohtinut, onko hänen reittinsä ehditty jo aurata. Enää tätä ei tarvitse veikata, sillä aurauksen tilanteen voi tarkistaa kätevästi Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta. Samasta palvelusta löytyvät muun muassa kelikamerakuvat.

”Urakoitsijoiden kunnossapitokalusto lähettää tietoa työn etenemisestä. Jos esimerkiksi suolausauto on juuri nyt Lahden moottoritiellä, tieto suolauksesta löytyy jo parin minuutin päästä palvelumme kartalta”, toteaa Liikenneviraston kunnossapidon hankinnan asiantuntija Ismo Kohonen.

Liikennetilanne-palvelun karttaan on merkitty, milloin ja millaista talvikunnossapitoa tietylle tieosuudelle on tehty viimeisen kolmen päivän aikana. Kartasta näkee jo värin perusteella, kuinka kauan sitten talvihoitoa on tehty. Tummin väri kertoo, että viimeisimmästä suorituksesta on kulunut alle tunti, ja vaaleimmalla värillä puolestaan merkitään kaikki 12-72 tuntia sitten tehdyt toimenpiteet.

Talvihoidon etenemisen seuraamisen mahdollista palvelu on löytynyt useiden tienkäyttäjien toivelistalta. ”Olemme kuunnelleet yksityishenkilöiden ja ammattikuljettajien toiveita. Tämä palvelu on heille kaikille etukäteisjoululahja”, sanoo väylänpidon ylijohtaja Mirja Noukka Liikennevirastosta.

Myös sovelluskehittäjät saavat Liikennevirastolta kovan paketin dataa ennen joulua. Tarjoamme Liikennetilanne-palvelussa näytettävät talvikunnossapidon tiedot jo nyt avoimena datana

Palvelua kehitetään palautteen pohjalta

Talvikunnossapidon seuraamisen mahdollistava ominaisuus on tällä hetkellä kokeiluvaiheessa ja sitä kehitetään jatkuvasti palautteen pohjalta. On mahdollista, että reaaliaikaista seurantatietoa ei saada ihan kaikista kunnossapitoajoneuvoista. Teknisten syiden takia kartalla esitetty ajoneuvon kulkema reitti voi poiketa hieman maastossa kuljetusta reitistä. Tämä johtuu siitä, että kartalle piirrettävä reitti muodostetaan erillisen reitinlaskennan kautta.

Jos sinulla on kehitysehdotuksia, voit lähettää niitä esimerkiksi Liikenneviraston palautesivujen kautta.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Talvikunnossapidon reaaliaikatiedon näyttämisen mahdollistava uudistus liittyy Liikenneviraston digitalisaatiohankkeen osahankkeeseen kolme (Tieverkon ennakoiva kunnonhallinta ja tiestötietojen ylläpitojärjestelmän kehittäminen). OP.

Lue seuraavaksi