Uutiset
Kuljetusliike Viikari Oy hakettaa Wüst-mobiilihakkureilla
Vesilahtelaiselle Kuljetusliike Viikari Oy:lle tuli pari vuotta sitten laitevaurion myötä eteen uuden hakkurin pikainen hankinta. Uuden koneen toimitus olisi kestänyt kuukausia, joten katseet kohdistuivat käytettyihin laitteisiin. Itävallasta löytyikin pian käytetty Wüst. Samoihin aikoihin selvisi, että OP System oli aloittanut Wüst-hakkureiden edustuksen Suomessa. Se rohkaisi osaltaan käytetyn ja Suomessa tuntemattoman merkin hankintaan. Viikarit saivat äskettäin käyttöönsä jo toisen, tällä kertaa täysin uuden, Wüst-hakkurikokoonpanon.
Metsän antimet ovat aina olleet Kuljetusliike Viikarin toiminnan perustana. Veikko Viikari aloitti puutavaran ajon jo vuonna 1948. Myöhemmin toimintaa jatkoi hänen poikansa Raimo. Tänä päivänä yrityksen vetovastuussa ovat Raimon pojat Juho ja Joni. Henkilökuntaa on parisenkymmentä ja ajoittain työllistetään myös liuta alihankkijoita. Toimintaan kuuluu puutavaran ajoa, haketusta ja hakkeen toimituksia sekä kierrätyspuun käsittelyä. Yrityksellä on kierrätysterminaali Vesilahden varikkonsa yhteydessä sekä toinen Lempäälässä.
Ajoneuvon päälle asennettuja suurtehohakkureita on kolme, joista kaksi Wüst-merkkistä. Lisäksi on käytössä puoliperävaunumurskaimia. Kuljetuspuolella on ajossa kaksi puutavara-autoa sekä seitsemän ajoneuvoyhdistelmää hakkeen toimituksiin. Yksi kaivukonekin löytyy talosta. Se tosin ei tee kaivuhommia, vaan keskittyy kantojen poistoon.
Toimialueena on Pirkanmaa. Juho Viikarin mukaan yritys toimii pääosin 80 kilometrin säteellä Tampereelta. Asiakkaita ovat metsäyhtiöt, lämpövoimalaitokset sekä pienessä määrin myös yksityiset tahot. Yritys on nyt 76-vuotias ja työnäkymät ovat Viikarin mukaan hyvät.
Haketus mukaan toimintaan
Puutavaran ajot täydentyivät 1980-luvun alussa haketuksella, kun taloon hankittiin Lokomon murskain. Sittemmin erilaisia mobiilihakkureita on talossa ollut monia. Kokemuksen kautta on Viikarin mukaan tullut todettua, että ylösnousevalla ohjaamolla varustettu hakkuri on se paras. Kaikkia ohjaamovaihtoehtoja on kuulemma tullut kokeiltua. Niinpä tänä päivänä Viikareiden kaikissa kolmessa suurtehohakkurissa on ylösnouseva hytti. Se takaa parhaan mahdollisen näkyvyyden työkohteeseen, niin puukasalle kuin syöttöpöydälle, ja nopeuttaa näin työskentelyä.
Suomen ensimmäiset Wüst-hakkurit
Kuljetusliike Viikarin vajaat pari vuotta sitten hankkima käytetty Wüst-ajoneuvohakkuri oli tuolloin oletettavasti Suomen ensimmäinen lajiaan. Wüst on sveitsiläinen laitevalmistaja ja merkin tuotteet tuttuja Keski-Euroopan markkinoilla. Käytetyn ostoa helpotti tieto OP Systemin aloittamasta Wüst-hakkureiden edustuksesta Suomessa. Niinpä ensimmäinen Wüst saatiin maahan ja saman tien työmaalle. Malliltaan tuo ensimmäinen hakkuri oli SC-796 ja alustana Renaultin kuorma-auto.
Käyttökokemukset käytetystä Wüstista olivat Viikarin mukaan heti erittäin positiiviset. Toiminta oli häiriötöntä ja tehokasta. Pikkuvikoja tai muita harmeja ei esiintynyt lainkaan. Viikarin mukaan kokoonpano on toteutettu uudella ajattelulla, joka tehostaa työntekoa sekä helpottaa kunnossapitoa.
Nyt ajoon saatu uusi, kuvissakin esiintyvä, hakkurikokoonpano sisältää SMC-812-hakkurimoduulin, ja alustana on teräsjousinen Volvo FMX 540 6×6. Jatkossa Wüst-hakkurit ovat kuulemma aina Volvo-alustaisia.
Kesällä uusi kokoonpano ajoon
Uusi hakkuri saatiin ajoon kesän lopulla. Tehdas lupaa laitteelle 280 kuutiometrin tuntihaketuskapasiteetin. Todellista tuottoa kysyttäessä ei Viikari osaa vielä sanoa mitään, koska laite oli ollut elokuun lopussa vasta muutamia päiviä työmaalla. Sama koskee myös polttoaineenkulutusta. Alku on kuitenkin ollut lupaava ja käytetystä hakkurista saadut hyvät kokemukset ovat saaneet jatkumoa.
”Emme ole löytäneet laitteesta mitään negatiivistä. Tuotteen valmius tehokkaaseen työntekoon kyllä meitä hiukan jopa hämmästyttää”, sanoo Viikari.
Wüst-mobiilihakkuri
Viikareiden uusimmankin hakkurikokoonpanon sydämenä on SMC-812-leikkaavateräinen rumpuhakkuri, joka on asennettu kiinteästi Volvo FMX -alustaan. Tukijalkoja on neljä, joidenka avulla hakkuri saadaan pedattua tukevasti hieman kaltevaankin maastoon. Laitteiston työkuntoon saattaminen siirtoajon jälkeen käy muutamassa minuutissa, samoin siirtokuntoon laittaminen. Hytti on siis nousevaa tyyppiä, mitä Viikarit arvostavat erityisesti. Hytti myös kääntyy nosturin, Palfinger, mukana säästäen kuljettajan niskoja. Konetta työmaalla käyttänyt Markus Lahtinen kehuu ohjaamon hiljaisuutta. Kuulosuojaimia ei hytissä tarvitse kuulemma käyttää. Hakkurin ääni kuuluu sopivan vaimeana sisään. Hytti on puutavara-autoista tuttu, mutta sitä on hieman ”pullistettu” sisätilojen kasvattamiseksi. Kiitosta saa eteenpäin kallistettu tuulilasi, joka ei näin juurikaan pölyynny.
Huomionarvoinen on myös hakkurin hallintaan käytettävä kosketusnäyttö, jonka avulla voidaan helposti optimoida tuottavuutta eri parametrejä muuttamalla. Näyttö sisältää paljon hetkellistä informaatiota hakkurilaitteiston tilasta sekä myös kuvaa koneen ympäriltä.
Juho Viikari sanoo uuden hakkurikokoonpanon tulleen täysin käyttövalmiina tehtaalta Sveitsistä. Muun muassa keskusvoitelujärjestelmä on tehdasasenteinen. Suomessa tehtiin kuitenkin vielä hieman lisävarustelua OP Systemin toimesta, kun mukaan asennettiin työkalulaatikko, lisävaloja, majakoita, ketjuteline, sammutusjärjestelmä jne.
Helppoa ylläpitoa
Hakkurihommissa törmätään vääjäämättä terien ja seulan vaihtoihin. Wüstissä ne on tehty helpoksi ja turvalliseksi suorittaa. Roottorikotelon takakansi aukeaa terien vaihtoa varten hydraulisesti. Kanteen on liitetty työtaso, joka samalla kääntyy työskentelyasentoon. Näin terien ja seulan vaihdot voidaan suorittaa tukevasti työtasolla seisten. Tason viereen kääntyy myös tiivis työkalu- ja terälaatikko. Kaikki tarvittavat välineet ovat siis käden ulottuvilla.
Wüst-mobiilihakkurit valmistetaan Sveitsissä. Suomessa Wüstin myynnistä ja varaosista vastaa OP System.