Uutiset

Työkoneet

Kubota RTV900 – Vakuuttaa voimansiirrollaan

Maailmanlaajuisesti malli ei ole uusi, sillä se on ollut myynnissä Amerikassa jo parisen vuotta. Tyyppimerkinnältään Kubota RTV900 on EU:ssa hyväksytty tieliikennekäyttöön traktoriksi ja on näin ollen täysin liikennekelpoinen. Kun sillä saa huristella myös maanteitä, on hyödynnettävyys huomattavasti parempi kuin vastaavilla rekisteröimättömillä laitteilla. Ja kun takaa löytyy vielä kiinnityspiste peräkärrylle, toimii Kubota myös omaa lavakapasiteettia suuremman kuorman siirrossa.

Etenkin hydrostaattinen voimansiirto vakuuttaa. Vetotehoa, kiihtyvyyttä ja mäennousukykyä on mielestäni tarpeeksi. Joillakin amerikkalaisilla keskustelupalstoilla Internetissä toivotaan tosin lisää tehoa, mutta toivomuksia esittävät kertovat poikkeuksetta liikkuvansa vuoristoalueilla. 22 hevosvoiman, kolmisylinterisen moottorin ja kuormitusautomatiikalla varustetun VHT-voimansiirron tarjoama teho on riittävä useimpiin työtehtäviin golfkentillä, viheralueilla ja vaikkapa suurilla maansiirtotyömailla työnjohdon käytössä. Nelivedolla Kubota kiipeää varsin jyrkkää rinnettä, joskin kuorma päällä nopeus putoaa rinteessä. Maavaraa on myös suhteellisen mukavasti, joten maanpinnan epätasaisuudetkaan eivät haittaa. Minimissään maavara on 195 millimetriä koneen etuakselin alla.

Pehmeästi sujuva ajaminen edellyttää hieman totuttelua. Hydrostaattinen voimansiirto toimii kuten Kubotan traktoreissa, mutta ajopolkimen liian nopea vapauttaminen pysäyttää koneen töksähtäen. Vaatii siis harjoittelua ja oikean jalkatyön oppimista. Vaihdevipu on hieman jäykkä ja malttamaton repiminen ei auta. Rauhalliset liikkeet takaavat paremman vaihtamisen ja suunnanvaihdon. Ahtaissa paikoissa koneen etuosan vankka teräspuskuri suojaa katteita tehokkaasti. Kubota RTV900 soveltuu siis sekä tasaisille teille että kuoppaiseen maastoon, missä miellyttävä jousitus takaa osaltaan tasaisen kyydin. Edessä on Mac Persontyyppiset iskuvaimentimet ja kierrejouset, takana on DeDion-akselisto lehtijousilla ja iskunvaimentimilla. Hydraulisella tehostimella varustettu ohjaus on tarkka ja kevyt. Turvakaarella varustetussa lavaajoneuvossa on kaksi erillistä istuinta ja turvavyöt.

Kuljettajan istuinta voi säätää pituus- ja korkeussuunnassa. Myös jäykkyydelle on oma säätönsä. Lisävarusteena saa ohjaamon ja lämmityslaitteen. Vaihtoehtoisesti turvakaari voidaan varustaa katolla, joka suojaa ainakin osaksi sateelta ja auringon paahteelta. Helppo hallinta Hallintalaitteet kokonaisuudessaan ovat varsin yksinkertaiset. Polkimia on kaksi ajo- ja jarru. Tämän lisäksi istuimen alla olevaa tasauspyörästön lukkoa painetaan jalalla.

Tasauspyörästö voidaan myös lukita päälle. Reilunkokoinen vaihdevipu, jolla valitaan jokin kolmesta nopeusalueesta, sijaitsee ohjauspyörän oikealla puolella. Sen vieressä on 2-/4-vedon vipu. Viisarimittarit sijaitsevat konsolissa äärimmäisenä oikealla. Vakiona on mm. nopeus-, polttoaine ja moottorin lämpömittari. Myös tuntimittari löytyy. Mittarien alla konsolissa on rivi erilaisia merkkivaloja. Hydraulista kippiä hallitaan alhaalta vasemmalta, missä sijaitsee myös käsijarruvipu. Kippi on rivakka ja perälaudan mekanismi on mekaaninen ja käsin avattava. Lavan saa myös kelluvaan asentoon, jolloin nostaminen onnistuu käsin. Lavan suurin sallittu kuorma on 500 kiloa ja lavan koko on 1320 (leveys), 1180 (pituus) ja 290 millimetriä (syvyys). Tilavuutta kertyy 455 litraa. Pohjan korkeus maasta on 805 millimetriä. Kokonaisuutena ottaen Kubota RTV900 on varsin onnistunut konstruktio ja tarjoaa lava-ajoneuvoa tarvitsevalle varteenotettavan vaihtoehdon. Lisävarustevalikoima on laaja. Siihen voi tutustua osoitteessa www.kubota.com/UV900/index.html.

Lue seuraavaksi