Uutiset

Työkoneet

Kotimainen vaihtoehto kaivonporaukseen

Kaivonporausurakointi elää uutta kukoistuskauttaan energiatehokkaan maalämmön suosion myötä. Maaperätutkimuksiin käytettävästä kairauskalustostaan tunnettu Geomachine on kehittänyt kaivonporausvaunun, jonka prototyyppi on ollut käytössä viime heinäkuusta. Tutkimuskairauskoneista lainattuja tekniikoita hyödyntävä ratkaisu, joka esimerkiksi kantaa mukanaan tarvittavat kalustot ja putket, on nyt valmis tuote ja seitsemän tonnia painava keskiraskas kaivoporausvaunu GM300 GE on sarjatuotantovaiheessa.

GM300 GE oli tekemässä lämpökaivoa maalaistaloon, joka on muutettu vapaa-ajankäyttöön. Neljässä tunnissa oli syntynyt 154 metriä reikää ja ensimmäinen reikä oli lähes valmis. Samasta asemasta porattiin tähän vielä viistoon toinen reikä.

Asiakaslähtöiseen toimintatapaan tottunut Geomachine ei yksin yrittänytkään selviytyä suunnitteluvaiheesta, vaan tiiviisti kehitystyössä käytännön kokemuksia, toiveita ja testejä toteuttamassa on ollut Tom Allen Oy, joka on iso toimija kaivoporausalalla ja toimittaa maalämpöjärjestelmiä, jopa laajennettuna esimerkiksi aurinkolämpöjärjestelmillä, ”avaimet käteen”-toimituksina.

Yksi päätavoitteista oli, että kaikki kaivonporauksessa tarvittava kalusto oli saatava kulkemaan poravaunun mukana. Tom Allenilla on rakennettu aikaisempiinkin poravaunuihin putkitelineitä tarvikkeiden kuljettamisen vähentämiseksi. Geomachinen ratkaisussa tankotelineet ovat olleet suunnittelussa mukana alusta lähtien ja vaunun päälle onkin saatu poikkeuksellisen paljon tilaa näille tarvikkeille. Käytännössä mukana kulkee riittävä määrä tarvikkeita 250 metrin kaivoa varten, johon tulee 30 metriä maaputkea.

Toinen tavoite on ollut tehdä toimintavarma ratkaisu, joten turhaa hienostelua ratkaisuissa on vältetty. Porarin työskentelyn keventämiseen on kiinnitetty paljon huomiota. Suorasyöttöjärjestelmässä porauksen etenemistä seurataan enemmän mittareiden avulla kuin ketjusyöttökoneissa.

Maaperätutkimuslaitteissa yleisesti käytetty suoraan hydraulisylinterillä toteutettu syöttö tuo uutta ajattelutapaa kaivoporaustoimintaan. ”Kyllä tuo syöttösysteemi aluksi epäilytti, mutta yllättävän hyvin se on toiminut”, sanoo porauspäällikkö Johan Helander Tom Allen Oy:stä. Normaalisti käytetty ketjusyöttö on rakenteeltaan monimutkaisempi ja siksi suorasyötöllä varustettu järjestelmä on helpompi huoltaa ja remontoida. ”Ketjusta on opittu seuraamaan mitä alhaalla tapahtuu, nyt suorasyötöllä seuraamiseen täytyy käyttää enemmän mittaritietoa. Se vaatii oman opettelunsa.”

Teloilla liikkuva keskiraskas kaivoporausvaunu GM300 GE on sukua maaperätutkimuslaitteille ja on siksi erittäin hyvä liikkumaan luonnossa. Telat tosin raapivat helposti nurmikkoa, mutta tarvittaessa näissä kohdissa käytetään suojalevyjä estämään vauriot.

Iso kompressori tuottaa ilmaa poraukselle ja puhtia riittää hyvin vielä 300 metrin kohdallakin.

Geomachine on kehittänyt uppovasaran voiteluun voitelulaitteen, jolla saadaan varmasti ja tarkasti sopiva määrä voiteluöljyä vasaralle, mikä lisää vasaran ikää tietyissä tapauksissa paljonkin. Porari Patrik Sällström täydentää voitelulaitteen säiliötä.

Uudelle GM-kaivoporavaunulle oli lokakuun alkupuolella kertynyt käyttötunteja 320 ja reikää oli syntynyt noin 15 kilometriä. ”Yhteistyö Geomachinen kanssa on lähtenyt toimimaan hyvin. Olemme saaneet koneen, joka toimii. Tuskin tämä on viimeinen kone heiltä, koska voimme kehittää vieläkin parempaa – Geomachinen kanssa yhteistyö näyttää onnistuvan”, sanoo Helander.

Kehitysyhteistyö on edelleen tiivistä, vaikka poravaunu on valmis sarjatuotantoon. Tuotepäällikkö Petri Pyhälä Geomachinelta vaihtaa Tom Allen Oy:n porauspäällikkö Johan Henderin kanssa mielipiteitä myyntipäällikkö Petri Koikkalaisen kuunnellessa tarkkana vieressä.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi