Uutiset

Työkoneet

Koronakesä kiihdyttää mönkijäkauppaa

Mönkijöiden myynti kasvoi huimaa vauhtia jo viime vuoden keväänä. Alkuvuoden hitaamman vaiheen jälkeen koronakevät ja -kesä ovat vauhdittaneet mönkijöiden myynnin uudestaan kasvu-uralle. Kauppiaat kertovat, että mönkijät viedään nyt käsistä, eikä kaikille riitä suosikkimalleja enää juhannuksen jälkeen.

Koronatoukokuussa mönkijöiden myynti kasvoi 10 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Mönkijöitä myytiin nyt 516 kappaletta, kun viime vuoden vastaava luku oli 467 mönkijää. Merkeistä mukana vertailussa olivat Access, Arctic-Cat, Can-Am, Polaris, Honda ja Yamaha.

Kymmenen prosentin nousu on merkittävä, sillä viime vuoden alkukevään mönkijämyynti kasvoi 43 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2018. Syynä viime vuoden vauhdikkaaseen kasvuun oli muutos ajokorttilainsäädännössä sekä mönkijöiden monipuoliset hyöty- ja harrastekäyttömahdollisuudet.

Mönkijöitä ostetaan hyötykäyttöön – lisääntynyt vapaa-aika mahdollistaa harrastamisen

”Tänä keväänä kauppaa kiihdyttää lisääntynyt vapaa-aika. Ihmisillä on nyt aikaa olla kesämökeillään ja viettää monipuolisesti vapaa-aikaansa. Hyötymönkijät ovat tarpeen kesämökeillä ja ne ovat tukena metsänhoidollisissa töissä. Mönkijä on myös mukava liikkumisväline työhön ja harrastuksiin”, sanoo Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Riku Vaahtera.

”Mönkijöiden käyttöön ei niinkään vaikuta sää, vaan niitä käytetään eniten pihatöissä kotona tai mökillä. Lisäksi ne ovat käteviä ja hauskoja koneita myös retkeily- ja vapaa-ajan käytössä”, sanoo puolestaan BRP Finland Oy:n myyntipäällikkö Jari Turunen. ”Moni lähipiiristäni tekee nyt erilaisia mökkipuuhia, joihin mönkijä on oiva apuväline. Esimerkiksi ystäväni kuskaili viime viikon puita metsistä, kiskoi mökkirannastaan laiturinsa pois ja ajoi peräkärryn kanssa uuden laiturin osia rantaan. Vesijettikin liikkuu kivasti mönkkärin avulla”

Koronakesä on laajentanut asiakaskuntaa

Markkinoille on tullut viime vuosina uusia tuotemerkkejä, jotka ovat löytäneet oman jalansijansa ja asiakaskuntansa kasvavilla markkinoilla. Mönkijöitä on tarjolla lukematon määrä erilaisiin käyttötarpeisiin niin vapaa-aikaa kuin vaativaan työkäyttöönkin. ”Mönkijäkauppiaat kertovat, että laitteet viedään käsistä, eikä kaikille pian riitä suosikkimalleja enää juhannuksen jälkeen. Koronakesä on laajentanut asiakaskuntaa”, summaa Vaahtera.

Kuva vuodelta 2013, jolloin Etelä-Suomessakin oli meri jäässä.


Lue myös: Vuoden 2019 maarakennuskonemyynti oli 2 255 kappaletta


Lue seuraavaksi