Uutiset

Työkoneet

Koneurakointi Ilkka Pirhonen –neljännesvuosisata pyöräkuormaajan puikoissa

”Tuolloin 80 –luvulla aloitin Orimattilan kunnan palveluksessa ja samaan työnantajan palveluksessa olen ollut jo yli 25 vuotta itsenäisenä yrittäjänä. Orimattila tosin on muuttunut kunnasta kaupungiksi. Nykyisin päätyö on hoitaa Salolan maankaatopaikan päivystystä ja maakuormien vastaanottoa. Pyöräkuormaajalla tasoittelen maat ja työntelen rintauksesta alas. Talvella hoidan myös lumenkaatopaikkaa ja sepelin sekä soran kuormausta kaupungille teen tarpeen mukaan”, aloittaa Pirhonen.
”Nyt uusi pyöräkuormaaja on Hitachi ZW 180. Tunteja on vasta kertynyt reilut 50, joten hirveän pitkää kokemusta ei koneesta vielä ole. Tämä on laskujeni mukaan nyt yhdeksäs omistamani pyöräkuormaaja. Aiemmin on ollut kaksi Volvoa, kaksi Fiat-Allista ja neljä Casea. Kahdeksan aiempaa konetta ovat olleet suora-aisaisia, vasta nyt hankin ensimmäisen koneen Z -aisoilla. Täällä maankaatopaikalla Z –aisa on kylläkin huomattavasti parempi, kun työ on pääasiassa maan kantoa ja puskemista. Näkyväisyys eteen on parempi ja murtovoimaa on reilusti enemmän. Kauha täyttyy helposti. Ja koska trukkipiikkejä en juuri käytä, niin suorat aisat ovat oikeastaan turhat”, jatkaa Pirhonen.
Hitachi maahantuoja Rotator Oy on tehnyt hyvää tulosta ZW –sarjan pyöräkuormaajillaan. Konepörssissä 2/2011 (lue tästä) oli koeajoartikkeli suora-aisaisesta mallista ZW 150PL, jonka työpaino on 13,4 tonnia. ZW –malliston tekniikkaa ja ominaisuuksia on siis selvitetty helmikuun Konepörssissä tarkemmin.
Mallistossa PL tarkoittaa suora-aisaista konetta ja Z –aisakoneet merkitään ilman PL –lyhennettä.
Koko Hitachi perheeseen kuuluu nyt 15 eri mallia. Pienin kompaktikone ZW65 painaa 5140 kiloa ja suurin malli ZW550 on jo 48 tonnin pyöräkuormaaja. Tähän väliin sopii 13 eri variaatiota.
Kaikille kolmelle PL –mallille eli ZW140 PL, ZW150 PL ja ZW180 PL löytyy myös rinnakkaismallit Z –aisalla. Pyöräkuormaajista 140-310 saa edellä mainittujen 15 mallin lisäksi vielä korkeammalle nostavat HL -versiot.Pirhosen Hitachi ZW180 painaa työkunnossa noin 15 tonnia. Koneessa on myös auravalmius sähköpistokkeineen ja lisähydrauliikkoineen, vaikka talviaikaiset auraukset Pirhosella ovatkin jo vähissä.
Moottorina on Cumminsin kuusisylinterinen 128 kilowatin diesel (Stage IIIA).

Kulutus pienentynyt

Pirhosen koneen lisävarusteisiin kuuluu mm. rasvari ja lisävaloja. Nokian palapintarenkaat on myös valittu alle talven liukkaita ajatellen.
”Tämä maan kaatopaikka on noussut jo aika korkealle maantasosta ja mäki on talvella liukas. Yleensä se pitää ajaa ennen hiekoittamista kerran ylös, joten renkaiden pidolla on suuri merkitys. Maavalli toimii samalla vieressä olevan ampumaradan meluvallina.”
”Polttoaineen kulutus tuntuu pienemmältä, kuin aiemmissa koneissa. Tosin tarkkoja litramääriä en pysty sanomaan. Syy pieneen kulutukseen on varmasti siinä, että tällä koneella pystyy operoimaan alhaisilla kierroksilla. Hydrauliikasta löytyy tehoa ja nopeutta tarpeeksi aiempaa matalimmilla moottorikierroksilla. Hydrauliikan työtilojen valintakytkimen, vaihteiston hallinnan ja vedonvapautuksen eli polkimen reagoinnin säädöt olen hakenut tähän työhön kohdalleen”, valistaa Pirhonen.
”Kun työnnän penkalle kipattua maata rintauksesta alas, ei ole varaa mennä liian pitkälle. Pudotus on yli kymmenen metriä. Sen takia vedonvapautuspolkimen olen säätänyt kaikkein herkimmälle. Pysähdyn ennen pudotusta sen avulla ja teen kuormaajalla liikkeet voimansiirto neutraalina.”
”Ohjaamo on henkilöautomaisen hiljainen ja ohjaus esimerkiksi erittäin kevyt käyttää ja toimii vähällä pyörittämisellä. Viihtyvyyden parantamiseksi ohjaamosta löytyy myös navigaattori televisiolla. Se on aina päällä tuossa vieressä, tosin pääasiassa ilman ääntä”, naurahtaa urakoitsija.
Myös lälläri on vielä käytössä automiesten kanssa kommunikointia varten. Laite on muuten sama, joka asennettiin jo 80 –luvulla ensimmäiseen koneeseen.
Peruutussummerissa on kolmeasentoinen katkaisin  ja Pirhonen on asentanut tason kaikkein hiljaisemmaksi. Kaatopaikalla kun jäniksiä ei niin aktiivisesti tarvitse varoitella.
”Olen käyttänyt jo vuosia mikkeliläisen Maakunnan Koneen tekemiä kauhoja, joiden rakenne ja laatu on mieleeni. Tämän sorakauhan tilavuus oli 2,9 kuutiometriä, mutta se on huulilevyä jatkamalla sekä laitoja korottamalla saatu 3,5 kuution kokoiseksi. Maksimissaan olen saanut siihen sopimaan 6000 kiloa mursketta.”
Pirhosen varikolta löytyy myös Hitachiinkin sopiva seulakauha. Takavuosina seulomista riitti kaupungin vesilaitoksen kompostimaissa. Nyt käyttö on satunnaista.
Talviaamuisin pyöräkuormaaja startataan hallista sisältä. Kun lämpötila on sisällä plussan puolella, on mukavampi lähteä talviaamun pimeässä työmaalle ikkunat sulina  ja öljyt lämpiminä.
”Ja säästää se koneen komponenttejakin aikalailla”, lopettaa Pirhonen.

Lue seuraavaksi