Uutiset

Työkoneet

Konetalo Vainikka myy, vuokraa ja huoltaa

Helsinkiläinen Konetalo Vainikka on erikoistunut ympäristönhoidon ja viherrakentamiseen koneisiin ja laitteisiin. Vainikan katon alla ovat myynnissä muun muassa sellaiset tunnetut merkit kuin Avant, Pellenc, Billy Goat, Grasshopper, AS-motor, Stiga, Ariens, Bearcat, Klippo ja Stihl.

Myynnin lisäksi liiketiloissa sekä asiakkaiden luona tehdään huoltoja ja omiin merkkeihin toimitetaan myös varaosia. Avant-pienkuormaajien myynnin, vuokrauksen ja jälkimarkkinoinnin merkitys on 2000-luvulla kasvanut kovaa vauhtia.

Jos yritys alkoikin yli 30 vuotta sitten yhden miehen autotalliverstaana, niin Vainikan liikevaihto on nykyään noin 2,5 miljoonaa euroa ja se työllistää seitsemän ihmistä.

”Aloitimme Avant-pienkuormaajien huollon vuonna 2000. Kolme vuotta myöhemmin lähti liikkeelle vuokraustoiminta. Ja nyt viitisen vuotta olemme hoitaneet pääkaupunkiseudulla myös myyntiä”, aloittaa toimitusjohtaja Arto Vainikka (kuva). Hän edustaa jo toista yrittäjäsukupolvea.

Arton isä perusti pienkone- ja moottorihuoltoja tarjoavan yrityksen vuonna 1982. Aiemmin hän oli jo päätoimensa ohella huoltanut muun muassa Kohelrin moottoreita. Työt lisääntyivät ja päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyminen oli vääjäämätöntä.

Vieläkin edustuksessa oleva Klippo oli aikanaan Vainikan ensimmäinen myyntiin tullut konemerkki. Tämän jälkeen ammattilaisille suunnattuja ja tunnettuja merkkejä on myyntiin tullut runsaasti. Nykyään nettisivujen kauppapaikasta voi myös ostaa suoraan useita niistä. Tosin esimerkiksi Vikingiä ja Stihliä ei saa myydä netin kautta, sillä sopimuksessa sanotaan, että nämä toimitetaan koottuna asiakkaalle, ei palapeleinä.

Erikoisuutena nettikaupassa on ilmatyynyalus, joiden kauppaa tosin tehdään kasvotusten. Yhtään ei ole netistä vielä tilattu. Avantitkin ovat nettimyymälässä, mutta niidenkin kaupat kätellään vielä fyysisesti eikä virtuaalisesti.

Avanteja on tarjota vuokralla kuusi kappaletta ja niihin on saatavilla useita eri työlaitteita. Vuokralle annetaan muun muassa kaivuria, ketjukaivulaitetta, maaporaa ja haketinta.

”Urakoitsijat ovat kasvava vuokraajakunta, vaikka yksityiset rakentajatkin niitä käyttävät. Usein työmaalla on liian isoja koneita tiettyihin töihin ja tätä pientä kalustoa vuokrataan tekemään näitä töitä nopeammin ja kätevämmin. Urakoitsijat ovatkin jo oppineet vuokraamaan oikeankokoista kalustoa”, kertoo myyntijohtaja Jussi Lehtonen.

Konetalo Vainikka on pienkonekaupan vankka ammattilainen yli 30 vuoden kokemuksella. Nykyinen toimitusjohtaja Arto Vainikka (oik.) sekä myyntijohtaja Jussi Lehtonen toteavat, että Avantin merkitys on kasvanut vuosi vuodelta. Myynnin lisäksi vuokralle tarjotaan kuutta konetta runsaine työlaitteineen.

Stihl on yksi pisimpään talossa olleista edustuksista. Jussi Lehtonen näyttää moottorisahan mallia niille, joilla hauis on kunnossa. Ilman laippaa saha painaa kymmenisen kiloa. Sitä myydään Lehtosen mukaan eniten esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi alalle oleville tai muunlaiseen ”hupikäyttöön”.

Harva jaksaa sahata tällä monsterilla kovin pitää aikaa.

Lue koko artikkeli Konepörssistä 6/2014 (ilmestyy 19.5.2014).

Lue seuraavaksi