Uutiset

Työkoneet

Konesilta Oy on aloittanut Huddigilla vahvasti

Konesilta Oy aloitti keväällä 2024 Huddigin maahantuonnin. Kubotan minikaivukoneet ja pyöräkuormaajat saivat näin rinnalleen ruotsalaisvalmisteisen kaivurikuormaajan. Taannoin uudistunut Huddig-mallisto käsittää kaksi eri voimalinjaa. Kuusisylinterisellä dieselmoottorilla varustetun 1370:n ja 1370T:n, joka on neljäsylinterisellä dieselillä ja sähköisellä voimansiirrolla varustettu hybridi. Huddigit varustellaan useimmiten linja- ja ratatöihin.

Uudistuneet, vuonna 2022 esitellyt koneet seuraavat kehityksessä edellistä 1260E-mallia. Uusitussa kaivulaitteessa on 10 prosenttia lisää ulottuvuutta. Kallistuvalla kauhanpyörittäjällä ja kuokkakauhalla varustettuna päästään yli 7,2 metrin lukemaan. Kuormauskorkeus on kasvanut jopa 500 millimetriä.

Huddig 1370 on kuusisylinterisellä Cummins-dieselmoottorilla varustettu malli. Sen rinnakkaismalli on 1370T, joka on niin sanottu hybridiversio pienemmällä nelisylinterisellä Cumminsilla ja sähköisellä voimansiirrolla.

Mallin 1370 työhydrauliikan paine on nostettu 245 baariin. Hybridissä se on pidetty ennallaan eli lukemassa 233 baaria. Lisähydrauliikasta saadaan ulos 260 baarin paine. Lisähydrauliikkaan on lisätty kolmas kaksitoiminen ulosotto, mikä monipuolistaa hydraulisten työlaitteiden useamman toiminnon yhtäaikaista käyttöä. Huddigin uuden FlexLever-järjestelmän ansiosta kaikkia lisähydrauliikan toimintoja on helppo ohjata minivipujen napeilla.

Ohjaamon uutta tehokasta ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmää hallitaan nyt helposti ohjaamon näytöltä. Kuljettajan arvostamia muutoksia ovat myös uusittu istuin, usb-liitännät ja Bluetooth-valmius. Vakiona on myös pidike puhelimelle tai tabletille, niin sanottu RAM-kiinnike.

Hybridimallissa on vakiona IoT-yhteys (internet of things) ja dieselmallissakin on valmius sille. Sekä koneen omistaja että huolto-organisaatio voivat peilata reaaliajassa koneen tilaa ja tekniikkaa.

1370T:ssä on siis dieselmoottorina neljäsylinterinen ja 115 kilowatin tehoinen Cummins. Dieselmallissa 1370 on kaksi sylinteriä enemmän ja teholukema on 116 kilowattia. Se on täsmälleen sama kuin edellisessä 1260E:ssä. Päästöluokka 1300-sarjan koneissa on luonnollisesti Stage V. Polttoaineena voidaan käyttää myös uusiutuvaa HVO-dieselpolttoainetta.

Ohjaamossa on tilaa molempiin suuntiin. Minivivut antavat hyvän tuntuman niin kaivamiseen kuin kuormaamiseenkin. Kaikki oleelliset toiminnot on alistettu joko vipuihin tai konsoliin niiden juuressa.

Hybridimallin voimansiirto on toteutettu sähköisesti eli voimansiirrossa on Bonfigliolin käsialaa oleva kaksiportainen vaihdelaatikko, jolloin maksiminopeudet ovat valmistajan mukaan 10 ja 50 kilometriä tunnissa. Dieselmalli kiitää eteenpäin samalla hydrostaattisella voimansiirrolla kuin aiemminkin eli nopeusalueet ovat 0–10 ja 0–42 kilometriä tunnissa.

Molemmat mallit on varusteltavissa kolmeen eri käyttötarkoitukseen eli City, Cable ja Rail, johon Huddig on rakentanut itse myös kiskopyörät. Niihin on saatavilla myös hydraulinen veto. Nostinta saa kolmella eri työskentelykorkeudella (14,2/20,1/21,5 metriä) ja 230 kilogramman korilla. Koneiden painot vaihtelevat varustuksesta riippuen 12,5–18 tonnin välillä.

Huddigin ohjaamossa nappeja sekä vipuja riittää ja uudella käyttäjällä menee varmasti tunti jos toinenkin ennen kuin kaikki toiminnot ovat hermostossa. Mutta kun opetteluvaihe on takana, tarjoaa Huddig sellaisen kuljettajan selkärangan jatkeen, ettei paremmasta väliä. Kaivurikuormain oikein varusteltuna onkin konetyyppi, jota on vaikea korvata millään muulla yksittäisellä koneella.

Käytetystä uuteen

Ensimmäisen puolen vuoden aikana Konesilta on myynyt kolme uutta Huddigia, kaikki dieselmallia. Yhden toimitus tosin vierähti vuoden 2025 puolelle. Käytettyjä on sen lisäksi mennyt asiakkaille useita. Niitä on tuotu pääosin Ruotsista ja myös Norjasta.

”Käytetyille Huddigeille on kova kysyntä niin meillä kuin Ruotsissakin. Sellaiset 5 000–10 000 tuntia ajetut koneet ovat suosittuja. Kun hinta ja varusteet ovat kohdallaan, niin markkinoita niille on”, aloittaa Konesillan liiketoimintajohtaja Mikko Vinkki.

Konesilta tunnetaan Kubota-maahantuonnin lisäksi vahvana käytettyjen koneiden myyjänä. Vaihdossa tulleet Lännen-koneet ovat suosittuja ja menevät nekin yleensä nopeasti kaupaksi. Konetyyppinä kaivurikuormain siis elää ja hengittää edelleen vahvasti.

Tuomo Tuukkanen (vas.) ja Mikko Vinkki kertovat, että sujuva yhteys Ruotsin tehtaalle antaa hyvät jälkimarkkinoinnin eväät.

Huddigin hankinnassakin kyseessä on iso investointi, sillä tekniikaltaan huippuluokkaa olevan erikoiskoneen hankintahinta alkaa perusvarusteltuna ilman työlaitteita noin 350 000 eurosta.

”Usein polku tuntitöissä onkin sellainen, että ensin hankitaan juuri vaikkapa 10 vuotta vanha, noin 8 000–10 000 tuntia ajettu kone. Sillä tehdään töitä kolme–neljä vuotta ja vaihdetaan hieman tuoreempaan. Kolmas kone voikin sitten olla jo uusi”, filosofoi Konesillan myynnissä työskentelevä Kristian Lylykorpi.

Kokonaisurakkaa tekevä taas voi hankkia helpommin uudenkin koneen suoraan.

Sähkölinjatöissä Huddig on suosittu. Maastokelpoinen kone menee sinne, minne esimerkiksi kuukulkijoilla tai kuorma-autoalustaisilla nostimilla ei ole asiaa. Petaaminen onnistuu myös vaikeaan ja pehmeäänkin maastoon tukijalkojen sekä etu- ja takakauhojen ansiosta. Keinuva runkonivel takaa kaikille pyörille kosketuksen maanpintaan hankalissakin olosuhteissa.

”Monilla Huddig-käyttäjillä onkin kunnia-asia säilyttää tehdasmaali tassujen pohjissa niin kauan kuin mahdollista”, virnistävät Konesillan miehet.

Eli ihan jokaista kauhan liikettä varten ei tukijalkoja maahan tarvitse laskea.

Huddigin runkonivel takaa sujuvan etenemisen vaikeassakin maastossa.

Konesillan jälkimarkkinoinnin ja myynnin henkilökuntaa on ensimmäisen puolen vuoden aikana koulutusten avulla perehdytetty Huddigin ominaisuuksiin ja tekniikkaan.

Turussa asuva Huddigin aluemyyntipäällikkö Veikka-Pekka Huunonen toimii linkkinä tehtaalle, mutta myös suorat kontaktit Konesillalta Ruotsin Hudiksvalliin on luotu. Esimerkiksi varaosatoimitukset pelaavat länsinaapurista Suomeen alle vuorokaudessa.

”Suomalaisten asiakkaiden palaute on otettu kiitollisena vastaan tehtaalla. Meillä on ammattitaitoiset kuljettajat ja urakoitsijat, joilla on hyviä kehitysideoita ruotsalaisten palavereihin vietäväksi”, päättää Vinkki.

Käytetyllä alkuun

Yksi tänä vuonna käytetyn Huddigin hankkinut asiakas on vuonna 2022 perustettu Koneurakointi JoJa Oy. Joonas Pakarisen ja Jaakko Lindqvistin omistaman yrityksen suurin työllistäjä on valokuituverkkoja rakentava, sekä sähköverkon rakennus- ja kunnossapitotöitä tarjoava Verkonrakentaja Wire Oy. Yksityisasiakkaille tehdään mahdollisuuksien mukaan talon pohjia ja pihatöitä. Myös kiinteistöjen huolto kuuluu toimenkuvaan.

Koneurakointi JoJa Oy hankki Konesillalta verkonrakennukseen käytetyn Huddig 1260B -mallin syksyllä 2024. Myös Kubota u36-4 on Konesillan peruja.

Omistajien lisäksi työntekijöitä on kolme ja Joonaksen mukaan nämä tuovat yritykseen vankan kokemuksen. Töitä tehdään hyvässä hengessä, huumoria unohtamatta.

Kalustossa on syksyllä hankitun Huddig 1260B:n lisäksi Lännen 8600G -kaivurikuormain, Kubota u36-4 -minikaivukone sekä nosturilla varustettu vaihtolava-auto.

”Huddig tuli taloon nyt syksyllä. Kauaa ei tarvinnut koneen tyyppiä pohtia, sillä monipuolisuus oli ykköskriteeri. Mittarissa oli noin 10 000 tuntia ja nyt sillä on ajettu meillä jo 600 tuntia. Tyytyväisiä ollaan oltu”, aloittaa Pakarinen.

Uuden, 14 metrin Lift 1420 -nostimella varustetun koneen totutteluun ei kauaa aikaa tuhraantunut.

”Hieman se kuitenkin opettelua vaati, kun ”normaaleista” kahvoista hyppää tuonne hyttiin. Mutta kun kaikki on sormien ulottuvilla, niin sujuvan käytön oppi nopeasti. Työn tehokkuus ja ergonomia ovat huipussaan. Koneen vakaus ja hydrauliikan tarkkuus on kyllä omaa luokkaansa. Uskaltaa kyllä kurkotella vaikka kuun taivaalta.”

Verkonrakentaja Wire Oy:lle JoJa tekee kaiken kaivuusta viimeistelyyn.

”Mennessä viedään työmaalle kaapelikelat, suojahiekat, murskeet ja mullat. Ja toiseen suuntaan sitten ylijäämämaat pois. Henkilökorista käsin tehdään tolppatyöt ja poistetaan vaarallisemmat puut linjoilta turvallisesti. Ja on niitä puita käyty yksityisillekin karsimassa ja poistamassa koritöinä, jos vain kiireiltä on ehtinyt”, jatkaa Pakarinen.

Käteen sopivalla kalustolla on suuri merkitys laadun varmistamisessa.

”Oman työn laadun arvostamisesta kaikki lähtee. Meillä mottona onkin, että laatu ratkaisee. Tätä pyritään noudattamaan työmailla ja työn jäljessä. Työkalenteri on seuraavalle vuodelle ruksittu kutakuinkin täyteen. Toki jossain vaiheessa yritetään hieman lomaillakin”, päättää Pakarinen.

JoJa Oy on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Facebookissa ja Instagramissa voi käydä tutustumassa nuorten miesten toimeliaisuuteen.







Lue seuraavaksi