Uutiset

Työkoneet

Koneostajat olkaa varuillanne, jos kone tuntuu liian halvalta!

Nettihuijaukset konekaupassa ovat lisääntyneet hälyttävissä määrin. Huijarikauppiaiden nettisivut ja myynti-ilmoitukset näyttävät ammattimaisilta ja aidoilta, koneet ovat erittäin edullisia ja houkutus tehdä ”hyvät” konekaupat on suuri.

Melko edustavat ja aidoilta näyttävät nettisivut ovat kuitenkin helposti ja nopeasti puhallettavissa pystyyn alkeellisillakin tietokonetaidoilla. Huijarit imuroivat koneita, niiden kuvia ja muita tietoja kunniallisten myyjien konesivuilta.

 

Asiakas saadaan koukkuun

Hyvältä näyttävä kone ja erittäin edullinen hinta houkuttelevat montaa kertaa järkevänkin ostajan ottamaan riskejä edullisen kaupan toivossa. Ostaja lähettää osamaksun tai joskus koko ostohinnankin nopeasti huijarimyyjälle, jotta ehtisi ennen muita.

Huijarimyyjällä on nettisivut, sähköpostiosoite, kännykkänumero ja joskus lankapuhelinnumerokin ja tietysti pankkitili jossakin Englannin tunnetuimmista pankeista, lisäksi täkäläinen VAT-numero ja jopa yritysnumero, jne. Hyvin uskottavaa! Meilien vaihdossa huijarimyyjä on lähettänyt ostajalle uskottavalta näyttävän kauppalaskun, jolla huijarimyyjä pyytää ostajaa siirtämään puolet kauppahinnasta tililleen, jonka jälkeen hän lähettää koneen ostajalle Suomeen. Ostajan “saatua” koneen, jos hän on tyytyväinen, ostajan pitää maksaa loput kauppahinnasta. Jos ostaja ei ole tyytyväinen saamaansa koneeseen, hän voi palauttaa sen myyjälle tämän kustannuksella ja myyjä palauttaa saamansa etumaksun takaisin ostajalle täysimääräisenä.

Myyjä saattaa soittaakin ostajalle, kasata painetta ja tivata kyllä tai ei vastausta. Myyjälle yleensä voi soittaa Suomesta ja hän todennäköisesti vastaa, kun näkee puhelun tulevan Suomesta. Hän ei vastaa, jos puhelu tulee Englannista, vaan puhelu siirtyy vastaajaan. Huijarimyyjä ei soita takaisin, vaikka jättäisimmekin hänelle soittopyynnön täältä Englannista.

 

Rahat menivät kuin kankkulan kaivoon

Täkäläiset pankit eivät voi antaa meille tietoja huijareiden tilitapahtumista. Poliisin avulla olemme kuitenkin saaneet selville, että huijarit ovat tyhjentäneet tilinsä välittömästi, kun rahat ovat sinne Suomesta tulleet. Näin ollen on lähes mahdotonta saada rahoja takaisin, ellei huijaria saada kiinni. Pankkitilit on jäädytetty välittömästi pankin toimesta, mutta huijareilla on useita tilejä – ehkä samassa pankissakin – mutta eri nimillä, joten petostoiminta voi jatkua, kun vaan saa uusia sinisilmäisiä ja herkkäuskoisia asiakkaita koukkuun.

 

Vältä koukkua – Kysy itseltäsi, onko kone liian halpa?

Jos myyjä on ilmoittanut toimipaikakseen esimerkiksi York, lankapuhelinnumerossa on Nottinghamin etuliite ja pankkitili on Manchesterissa, niin silloin hälytyskellojen pitää soida! Asiallinen ja rehellinen myyjä ei yleensä hajoita toimintojaan satojen kilometrien päähän toisistaan. Huijari saattaa olla esimerkiksi Lontoossa, mutta antaa ymmärtää, että hänen toimipisteensä on muualla Englannissa, sillä Keski- ja Pohjois-Englannin paikkakunnilla on rehellisemmältä kuulostava maine kuin esimerkiksi Lontoolla ja tällä vedotaan ostajaan.

Myyjän luottotiedot on ehdottomasti tarkistettava ennen rahan lähettämistä myyjälle. Jos myyjästä ei löydy luottotietoja, älä lähetä rahaa myyjälle, vaan yritä muita teitä tarkistaa myyjän aitoutta ja oikeellisuutta. Yksi hyvä keino on ottaa yhteyttä meihin Euro Plant Finderissa. Palvelumme ovat käytettävissänne teille erittäin kohtuullista korvausta vastaan.

Vaikka myyjän alv-numero ja täkäläinen yritysnumero löytyisivätkin hakemistoista, se ei vielä todista mitään. Huijarimyyjillä on useita alv-, yritys- ja pankkitilinumeroita rekisteröityinä. Esimerkiksi tutkimamme kolmen eri huijaustapauksen pankiksi oli ilmoitettu Barclays Bank, Manchester. Pankin konttorin SWIFT-numero oli kaikissa sama, mutta IBAN-tilinumero oli kaikissa eri. Tarkistettuamme Barclay pankista pankin konttoriksi annetun swiftin, se ei ollut suinkaan Manchesterissa vaan Itä-Lontoossa!

Jos olet viimeisen vuoden aikana joutunut huijauksen uhriksi ja lähettänyt rahaa ulkomaille saamatta mitään vastineeksi, voit ottaa yhteyttä Euro Plant Finderiin. Me välitämme tietonne KRP:lle Helsinkiin ja olemme yhteydessä myös brittipoliisiin täällä Englannissa.

Jos epäilet huijausta konekauppaa harkitessasi, älä lähetä rahaa ulkomaille ennenkuin olet ottanut yhteyttä meihin Euro Plant Finderissa. Meidän kauttamme voit helposti tarkistaa myyjän olemassaolon oikeellisuuden ja myyjän tarjoaman koneen aitouden.

 

Juha Säde

Kontaktihenkilömme:

Juha Säde, 0400 831993, juha@europlantfinder.fi

Rob McNinch, +447950 025499, rob@europlantfinder.com

JukkaTamminen, +447766 462783, jtamminen@aol.com

 

 

 

Lue seuraavaksi