Uutiset

Työkoneet

Konekauppaa kotisohvalta

Seurasin huutokauppaa syyskuun lopulla Internetissä koko päivän. Yhteensä vajaan 300 artikkelin kauppa lähti liikkeelle kello 12 Suomen aikaan ja viimeinenkin artikkeli oli myyty kello seitsemään mennessä illalla. Ostajia linjoilla oli alussa vajaat 1500, mutta päivän aikana lukema kasvoi tasaisesti.

Neljältä iltapäivällä huutokaupassa oli jo ollut 2800 ostajaa ja viideltä myyntipaikalla piipahtaneita sitten jo
kolmisen tuhatta. Lopullinen lukema nousi neljän tuhannen tuntumaan. Yleisin konetyyppi huutokaupassa oli kaivukone, joita listalla oli 118 kappaletta, trukkeja oli 68, kaivurikuormaimia 31 ja pyöräkuormaimia 24. Esimerkiksi kaivukoneita myytävänä oli kaikkialta Euroopasta, eniten Irlannista, Espanjasta ja Englannista. Muutama ruotsalaiskonekin löytyi, mutta ei yhtään Suomesta.

IronPlanetin filosofiaan kuuluu tarkistaa myytäväksi annettu kone ja Internet-sivuilta löytyykin sitten kattava raportti kuvineen lähes jokaisesta koneesta. Koneet, joista raportti löytyy, on merkitty jo listaan ”Iron-Clad Assurance” tarralla. Esimerkiksi kaivukoneista vain kahdeksasta puuttui tarkistusraportti. Huutokauppaa voi seurata reaaliajassa, ostaminen vaatii tietenkin rekisteröitymisen. Varsinaisen huutokauppasivun yläosassa on koko ajan lähiminuutteina sulkeutuvat huudot. Huudettavaksi tulossa olevat artikkelit näkyvät alla. Myös jäljellä oleva aika sulkeutuvaan huutoon näkyy myytävän koneen tai laitteen kuvan vieressä. Mikäli viime hetken korotus tulee, myös myyntiaikaa tulee lisää parisen minuuttia. Oman tarjouksen tekeminen onnistuu nappia painamalla. Tonniluokan laitteissa kertakorotus on 100 euroa, mutta kasvaa pohjahinnan mukana.

Systeemiin voi myös asettaa oman maksimitarjouksensa. Oletetaan, että ostaja vaikkapa Tohmajärvellä haluaa tarjota kaivukoneesta maksimissaan 12.000 euroa. Lähtöhinta on 9.000 ja huudot nousevat 500 välein. Ostaja Turkista tarjoaa 9500, mutta järjestelmä tekee heti korkeimman hinnan asettajan puolesta seuraavan 500 euron korotuksen. Näin ei huutokauppaa tarvitse edes itse seurata, riittää kun on asettanut maksimihintansa. Syyskuun lopun huutokaupassa koneet menivät pääasiassa Etelä-Euroopan ostajille. Näyttäisikin siltä, että Euroopan käytettyjen varastoja puretaan nyt tätäkin kautta. IronPlanetin kotisivut löytyvät osoitteesta www.ironplanet.com.

Huutokaupassa liikkuvat koneet ja raha

Myös suomalaiset ovat hankkineet koneita ja laitteita Euroopan huutokaupoista jo vuosikausia. Edellisen laman aikaan 90-luvun alussa Suomessa konekauppa tyrehtyi ja koneita vietiin täältä pääasiassa Ritchie Bros. Auctioneers:n järjestämiin huutokauppoihin Rotterdamiin. Viejinä sekä rahoitusyhtiöitä että koneliikkeitä. Laman jälkeen laivan kaula kääntyi toiseen suuntaan ja koneitten
virta oli enemmänkin Euroopasta Suomeen. EU, internet ja muukin globalisoituminen on sittemmin tasoittanut käytettyjen koneitten hintoja läpi koko Euroopan. Suomen konekaupan kohdalla tämä on tarkoittanut parempaa hintatietoutta, mutta myös aktiivista huutokauppojen seurantaa. Välillä myydään ja välillä ostetaan.

Tällä hetkellä koneiden vienti Suomesta huutokauppoihin on jonkin verran kasvanut ja tuonti taas
hiljentynyt kysynnän laskun myötä. Merkittäviä muutoksia ei kuitenkaan ole ollut nähtävissä. Suuret huutokappayritykset kuten Ritchie Bros. Auctioneers sekä Euro Auctions Ltd ovat jo vuosia mahdollistaneet huutokauppoihin osallistumisen myös Internetin välityksellä. Myös kotimainen Tuurin Konehuutokauppa on lisännyt Internetin kautta tapahtuvan kaupankäynnin tarjontaansa jo muutama vuosi sitten.

Amerikkalainen, Euroopan päämajaa Dublinissa pitävä IronPlanet on jalostanut huutokaupan vielä seuraavalle asteelle. Nyt ei enää rahdata koneita paikan päälle tuhansia kilometrejä. Eikä sen johdosta tarvitse, eikä voi matkustaa kauppapaikalle, vaan konekauppaa tehdessä voi istua mukavasti lempituolissa ja hörppiä vaikka kaakaota.

IronPlanet:n reaaliaikainen huutokauppa Internetissä kun tarjoaa ostajille ja myyjille keinon tehdä konekauppaa omalta kotisohvalta tai toimistolta hievahtamatta. Tarvitaan vain tietokone ja internet-
yhteys. Koneet ovat visusti myyjän pihamaalla ja lähtevät liikkeelle vasta kun kauppa on tehty. IronPlanetin taustalta löytyy sellaisia rahoittajia kuin Caterpillar, Komatsu America sekä Volvo Construction Equipment.

IronPlanetin kotisivut löytyvät osoitteesta www.ironplanet.com.

Lue seuraavaksi