Uutiset
Konekauppaa ja taloutta
Vuotta 2024 konekaupan alalla leimasi edelleen Suomen talouden yllä oleva epävarmuus. Talonrakentamisen laskusuhdanne jatkui, mutta infrarakentamisen taso pysyi hyvänä. Useita suuria työmaita oli käynnissä, ja uusia hankkeita aloitettiin. Vihreä siirtymä ja biotalous tarjoavat tulevaisuudessa yhä enemmän työtä rakentajille. Suomessa rakennetaan kiihtyvällä tahdilla sekä tuulivoimaloita että pinta-alaltaan yhä laajempia aurinkosähköpuistoja. Lisäksi Venäjän hyökkäyssodan seurauksena puolustusteollisuus on nousussa, ja alalle on odotettavissa investointeja myös rakentamisen saralla. Konekaupan taso on luonnollisesti suoraan verrannollinen siihen, kuinka paljon työmaita ja urakoita on tarjolla.
Suomen talouden tila on haastava. Hallitus pyrkii säästöohjelmallaan parantamaan tilannetta, mutta velkaantumisen kuriin saaminen on vaikeaa. Vuoden 2025 valtiontalouden alijäämäksi ennustetaan 12,9 miljardia euroa, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. Neljän vuoden aikana hallitus arvioi ottavansa Suomelle 56 miljardia euroa lisää velkaa, jolloin valtion velka nousee vuonna 2028 jo 63 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tämä tulee aiheuttamaan taloudellisia haasteita. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ei ole vielä siirtänyt Suomea tarkkailuluokalle, mutta vaatii säästöjä ja rakenteellisia uudistuksia.
Suomen bruttokansantuotteen kasvu on Euroopan ja maailman heikoimpia. Olemme yhdessä Irlannin kanssa pudonneet maailman 10 huonoimman maan joukkoon. EU-maissa BKT:n kasvu on keskimäärin 1,1 prosenttia ja kehittyneimmissä maissa 1,8 prosenttia, mutta Suomessa kasvu on negatiivista, -0,3 prosenttia. Vertailun vuoksi Ruotsin kasvuluku on 0,9 prosenttia ja Norjan 1,5 prosenttia.
Työn ja talouden tutkimuslaitos Labore ennustaa vuodelle 2024 pientä, 0,2 prosentin taantumaa, mutta vuodelle 2025 se arvioi 1,7 prosentin kasvua. Vuonna 2024 julkinen kulutus väheni, todennäköisesti korkean inflaation ja hintojen nousun vuoksi. Tuleva kasvu perustuu pitkälti investointien elpymiseen sekä kotitalouksien ostovoiman paranemiseen, jota tukevat korkojen lasku ja mahdolliset palkankorotukset. Inflaation ennustetaan asettuvan noin kahteen prosenttiin vuonna 2025, mikä on EU:n keskitason alapuolella. Saksalaisen talouskasvun elpyminen voi lisäksi kasvattaa Suomen vientiä vuonna 2025.
Suomessa on perinteisesti panostettu julkisiin infrahankkeisiin talouden tiukkoina aikoina, kun yksityinen rakentaminen ja investoinnit hiipuvat. Hallituksen talousarvion täydennysesitys marraskuussa 2024 sisälsi merkittäviä panostuksia väyläverkostoon. Esimerkiksi rataverkkoa kehitetään useilla hankkeilla. Väylien parantaminen tukee teollisuuden kilpailukykyä sekä ihmisten ja tavaroiden liikkumista, mikä puolestaan auttaa taloutta kasvamaan.
Kommentteja kentältä
Vuoden 2024 konekaupan tilasto ei ole vielä valmistunut, mutta ennakkotiedot ennakoivat edelleen laskua vuoteen 2023 verrattuna. Lopulliset luvut selviävät, kun Teknisen Kaupan Liitto julkaisee konekauppiailta kerätyn tilastonsa helmi-maaliskuussa.
Kysyimme sähköpostitse konekaupan edustajilta heidän tuntemuksiaan vuodesta 2024. Moni jätti vastaamatta, mikä on ymmärrettävää tässä tilanteessa. Positiivisuutta ja uskoa tulevaisuuteen oli kuitenkin havaittavissa vastauksista. Joissakin koneryhmissä kauppa kävi paremmin kuin toisissa. Esimerkiksi henkilönostinkaupassa nähtiin selvää piristymistä loppuvuotta kohti, ja monet uskovat konekaupan pohjan olevan saavutettu. Kentällä on patoutunutta koneiden vaihtotarvetta, ja uusien työmaiden käynnistyessä keväällä 2025 investointeja odotetaan lisää.
”Konekauppa 2024 on ollut haasteellista markkinatilanteesta johtuen. Kappalemääräisesti olemme kuitenkin hyvin lähellä aiempia vuosia.”
”Hienoista laskua koimme, kuten varmaan tapahtui koko markkinassa.”
”Pientä alustavaa viriämistä oli havaittavissa loppuvuodesta 2024.”
”Isommat koneet kävivät paremmin kaupaksi. Sen sijaan 15–20 tonnin tela-alustaisissa kaivukoneissa kysyntä laski merkittävästi.”
”Alle 10 tonnin koneet menivät kaupaksi hyvin, kuten myös kaikenkokoiset pyöräalustaiset kaivukoneet.”
”Vuokrakoneiden kysyntä oli parempi kuin edellisenä vuonna.”
”Minikoneet olivat erityisen kysyttyjä, mutta suurempien koneiden ostopäätökset siirtyivät vuodelle 2025.”
”Loppuvuoden tarjousten määrän kasvu enteilee parempaa vuotta 2025.”
”Näin tämä menee: nousuja ja laskuja on nähty vuosien varrella. Ylämäen jälkeen tulee aina alamäki ja päinvastoin.”