Uutiset

Työkoneet

Konekaupan Villi Länsi: Hitacheja maailmalle

Konekaupan Villi Länsi –tapahtumassa maaliskuun lopussa Lännen Konepalvelu Oy:n pihamaalla otti aurinkokylpyjä komea rivi Hitacheja. Kaikki omistajansa löytäneitä. Ihan ensimmäisistä Jarkko Turvasen myymistä koneista ei ole kysymys. Lännen Konepalvelu ja Jarkko ovat tehneet konekauppaa jo yli 30 vuotta. Länsi-Suomessa mies tunnetaankin sanansa mittaisena miehenä, joka pitää mitä lupaa.

”Parhaimpina vuosina olen kait myynyt yhteensä noin 100 uutta ja käytettyä konetta, huonoimpinakin vuosina nelisenkymmentä. Ja koneiden lisäksi vielä kaikenlaista rompetta ja työlaitetta siihen päälle.  Kyllä siitä yhteensä jo muutama tuhat myytyä yksikköä kertyy”, summaa Turvanen.

Jarkko Turvanen (oik.) keräsi asiakkaat ja myydyt Hitachit yhteiskuvaan. Simo Tähtinen, Esa ja Saku Niela sekä Vesa Vaihi, Tuomas Haapakka ja Markus Lahti ovat kaikki moninkertaisia Hitachi miehiä.

Kaikki kolme uusia Hitacheja vastaaottanutta asiakasta tunnustivat väriä jo entuudestaan. Laitilalaisen Esa Nielan ja mynämäkeläisen Simo Tähtisen vaihdokkeihin tunteja oli kerääntynyt jo noin 11 000 kumpaankin. Turkulainen VL-Yhtymä Oy:n vaihdossa tullut Hitachi komeili uuden koneen takana noin 15 000 tuntia mittarissaan. Kaikilla kolmella kokemukset vanhoista Hitacheista ovat hyvät.

Tähtisen uusi Hitachi ZX130LCN-6 (16 t/79 kW) menee samoihin töihin kuin edeltäjänsä, pääasiassa kunnostusojitukseen  ja maanmuokkaukseen.

”Kaivamisesta minulla on kokemusta kolmenkymmenen vuoden ajalta ja 20 vuotta siitä yrittäjänä. Tämä uusi kone on jo neljäs Hitachini eli vaihtoväli on ollut viitisen vuotta jokaisella koneella. Pääasiassa olen metsässä. Työ on varsin yksinäistä ja välillä toki muunkinlainen työ olisi tervetullutta. Työmaat sijaitsevat nykyään sellaisella etäisyydellä kotoa, että pääsen aina kotiin illaksi. Tässä iässä ei enää asuntovaunussa kykene öitä viettämään”, nauraa Mynämäen mies. Nykykoneiden hydraulikka ja hallinnan tarkkuus ovat Tähtisen mukaan aivan eri luokkaa kuin vuosikymmeniä taaksepäin.

Esa Nielalla kokemusta maarakennustöistä on jo 40 vuodelta. Uusi ZX135USL-5B (16 t/73 kW) on järjestyksessään jo viides yrityksen Hitachi ja se menee metsäojille. Sillä tullaan urakoimaan myös muun muassa talonpohjia. Yrityksen toista Hitachia ajaa poika Saku. Villin Lännen aikaan Saku olikin kaapelia upottamassa Carunalle. Molemmat miehet olivat kuitenkin tulleet ottamaan vastaan uutukaista Lietoon.

”Minulla on kolme poikaa, joista Saku on nyt vakituisesti yrityksessä maarakennushommissa. Samuli hoitaa maataloutta ja Santeri opiskelee vielä koneinsinööriksi. Tämä on siis vahvasti perheyritys”, tiivistää Esa Niela.

Toiminta-alue on varsin laaja ja Carunan lisäksi myös Lounametsä on merkittävä työnantaja. Työmaat ovat alueella Kemiöstä Poriin ja Sauvosta Euraan.

”Tulossa on myös 50 kilometrin linjanpurku-urakka Ruovedellä”, jatkaa Niela.

VL-Yhtymä Oy toi vaihdossa uuteen Hitachi 140W-malliin noin 15 000 tuntia ajetun 130W:n.

Pyöräalustaisen Hitachi ZX140W-6 (16 t/105 kW)  hankkinut VL-Yhtymä Oy tekee muun muassa rantarakentamista avaimet käteen periaatteella. Ruoppauksia ja laiturien rakentamisia varten yrityksellä on käytössä ponttoonialustalta operoivia kaivukoneita sekä ruppausmassojen kuljetukseen sopivia proomuja.

Toinen palvelumuoto on monipuolinen infrarakentaminen, johon kuuluu niin erilaisia kunnosspitotöitä kuin teiden ja piha-alueiden rakentamista sekä rakennusten pohjatöitä. Kaivukoneita käytössä on neljä kappaletta ja omat kuorma-autot suorittavat kuljetuspalveluita. Yritys myy myös muun muassa murskeita, hiekotussepeliä, multaa ym.

Toiminta on siis varsin monipuolista. Yrityksen omistavat Vesa Vaihi ja Markus Lahti, joiden sukunimien ensimmäiset kirjaimet muodostavat myös 12 vuotta vanhan yrityksen nimen alkuosan.

Edellä mainittujen uusien Hitachien vierestä löytyi vielä upouusi Bomag BW177D-5 -jyrä (6,8 t/55,4 kW), joka suuntasi konepäivien jälkeen Ahvenanmaata tiivistämään. Asiakkaana Varggropens Sand Ab.

Lue seuraavaksi