Uutiset

Työkoneet

Komatsun uudet kasisarjalaiset

Komatsu esitteli viime kevään Baumassa uudet pyöräkuormaajamallit WA380-8 (18,5-20 t/143 kW), WA500-8 (35-35,7 t/256 kW) ja WA600-8 (56 t/396 kW). Nyt sarja täydentyy alaspäin eli markkinoille tuodaan sellaiset mallit kuin WA270-8 (12,9-13,3 t/115 kW) ja WA320-8 (15,5-15,6 t/127 kW). Ne noudattelevat teknisiltä ratkaisuiltaan isoveljiään ja eroavat toisistaan lähinnä moottori- ja hydraulitehon sekä ulottuvaisuuksien ja ulkomittojensa osalta.

Komatsu WA270

WA320-8 on siis mallin WA270-8 hieman kookkaampi isoveli. Nyt täydennettävä pyöräkuormaajaperhe on päivitetty Stage IV -vaiheeseen. Molemmissa uutuuksissa on Komatsu SAA6D107E-3 -dieselmoottori, jonka päästöt rajoitetaan paitsi partikkelisuodattimen (PDF) myös AdBluen avulla (SCR). Nyt tyhjäkäyntiautomatiikka hoitaa automaattisesti kierrosten pudottamisen. Kun sallittu tyhjäkäyntiaika on täynnä, sammuu moottori kokonaan.

Moottorin elektroninen ohjausyksikkö on sekin uusi ja Komatsun mukaan muun muassa polttoaineen ruiskutuksen ajoitus on tarkentunut entisestään. Polttoaineen kulutuksen myös mainitaan laskeneen uuden päästöluokan myötä molemmissa koneissa noin kolme prosenttia. Voimansiirto on hydrostaattinen. Tarkassa työssä voidaan ensimmäisellä vaihteella ottaa käyttöön vaihteiston ryömintä. Sitä ohjataan konsolin kiekolla ja nopeus on säädettävissä välillä 1-13 kilometriä tunnissa. Nopeusalueita on kaikkiaan neljä ja maksiminopeudeksi Komatsu ilmottaa 38 kilometriä tunnissa.

Kuormaajan aisasto yhdistää sekä suoran- että Z-aisan edut. Vaakatasonosto on mahdollinen ja aisastolla saavutetaan Komatsun mukaan myös korkea murtovoima kauhan huulilevyssä. Molemmat mallit voidaan tietenkin varustaa Komtrax-etähallintajärjestelmällä sekä huolto-ohjelmalla Komatsu Care. Vasemmanpuoleisen kyynärnojan jatkeelle on saatavana minijoystick, jolla hoidetaan ohjausta. Myös ilmajousitettu istuin on uusi ja tarjoaa lisäergonomiaa kuljettajalle.

Komatsu WA320

Ohjaamossa on seitsemän tuuman korkearesoluutioinen näyttö. Se kertoo uutena informaationa partikkelisuodattimen tilan, regeneroinnin vaiheet sekä tietenkin AdBlue-nesteen määrän. Näytöstä kuljettaja voi reaaliaikaisesti nähdä myös sen, onko työskentely taloudellisella ECO-alueella. Kun kone sammutetaan, voi näytöstä edelleen lukea heti muun muassa edellisen työrupeaman polttoaineen kulutuslukeman. Nämä tallentuvat muistiin ja kuljettaja voi tutkia kulutusta pidemmältä ajalta sekä muokata omia työtapojaan entistä taloudellisempaan suuntaan.

Huoltotoimenpiteitä helpottaa reilusti aukeava, niin sanottu “lokinsiipi” konepeitto. Sen alta löytyy suurin osa päivittäisistä huoltokohteista. Partikkelisuodatin on sijoitettu oman luukkunsa taakse. AdBlue-nesteen taso on nähtävissä myös täyttöä tehdessä, näin vältytään läikkymisiltä.

Pienemmän mallin WA270-8 nostokorkeus trukkipiikeillä on 3825 ja isoveljensä WA320-8 vastaavasti 3855 millimetriä. Koneiden kokonaispituudet maanpintaan lasketun tehdaskauhan kärjestä koneen vastapainoon ovat 7915 ja 8375 millimetriä. Molempien mallien korkeus maasta ohjaamon kattoon on 3200 millimetriä.

Suomessa Komatsu-maarakennuskoneita edustaa Suomen Rakennuskone Oy.

Lue seuraavaksi