Uutiset

Työkoneet

Komatsun hybridi Turkuun

Yrittäjä Ari-Pekka Huunonen (Silkoa Oy) toimii hybriditeknologian käyttöönoton edelläkävijänä Suomessa. Suomen Rakennuskone Oy:n myymä Komatsu HB 215 LC työskentelee Ekokemin työmaalla Turun Topinojan jätekeskuksessa. Huunonen listaa hankinnan perusteiksi polttoainesäästöt sekä japanilaisen laadun. Kaatopaikkatyö on juuri hybridille sopivaa, polttoainetta säästävää työtä.

Kyseessä on ensimmäinen Suomeen myyty Komatsun hybridi.

Kone kävi viime vuonna Konepörssin koeajossa , josta ovat peräisin tämän artikkelin kuvatkin.

”Suomen ensimmäinen hybridikaivukone on periaatteessa aivan tavallinen, perinteinen Komatsu. Erikoisominaisuutena siinä ovat sähköä varaavat kondensaattorit, jotka ottavat energiaa talteen ylävaunun käännön jarrurutusvoimasta. Ja kun kone tarvitsee taas voimaa uusiin kaivuliikeisiin, sähköenergia avustaa vauhtipyörää. Polttoainetta säästyy tietyissä liikeradoissa huomattavasti”, selvittää koneen myynyt, Suomen Rakennuskoneen Lounais-Suomen aluemyyntipäällikkö Pertti Tuomi.

”Muualla Euroopassa hybridikaivukoneita on myyty jo kymmeniä. Päästöjä vähentävät hybridikaivukoneet alkavat varmasti yleistyä Suomessakin vauhdilla. Odotuksemme ovat korkealla. Japanissa valmistetun koneen tekniikka on testattu niin huolellisesti, että Komatsu myöntää koneen kondensaattoritekniikalle 10000 työtunnin takuun”, jatkaa Tuomi.

Topinojan kaatopaikan kunnostustöistä vastaavan Ekokemin työmaapäällikkö Jukka Pohjola uskoo hänkin hybridikaivukoneiden yleistyvän Topinojan tapaisilla työmailla.

”Ekokemin tunnuslause on: säästämme luonnonvaroja. Polttoainetta säästävä hybridiratkaisu istuu erittäin hyvin arvoihimme”, toteaa Pohjola.

Ari-Pekka Huunosen Komatsu kuluttaa polttoainetta noin kolmanneksen vähemmän, kuin saman kokoluokan (21,5 tonnia) tavanomainen kaivukone, luvataan Komatsulta.

”Tämäntapaisessa työskentelyssä polttoainesäästö on suurimmillaan; kaatopaikan maisemoinnissa, jätteen peittämisessä ja suojamaan rakentamisessa kone tekee hyvin paljon ylävaunun kääntöliikettä, jolloin jarruvoimaa saadaan mahdollisimman paljon talteen. Hybridikoneet sopivat erityisen hyvin materiaalinkäsittelyyn, purkuun ja lastaukseen”, lopettaa Tuomi.

Ari-Pekka Huunosen hybridikaivukone on varusteltu muun muassa ylipaineohjaamolla sekä partikkeli- ja aktiivihiilisuodattimilla, jotka pitävät kaatopaikan hajut ja pölyt pois ohjaamosta. Lisäksi koneeseen on asennettu älykäs Scanlaser-paikannusjärjestelmä. Modernin kaatopaikan rakentamisessa käytetään huipputekniikkaa, ja kaivukoneen ohjaamossa oleva tietokone hyödyntää kaatopaikan profiilin 3D-mallinnusta. Kuljettaja tietää tarkasti, missä milloinkin mennään.

”Koneessa on GPS:ään perustuvat 3D-järjestelmät, joihin maastomallit on syötetty. Kaasunkeräyskerroksia, tiiviste- ja kuivatuskerroksia sekä verhoilukerroksia ei mitata yli neljän hehtaarin työmaallamme mittakeppien vaan GPS:n avulla”, kertoo Pohjola.

Kaatopaikkarakentamisessa saattaa pöllähtää ilmoille ikäviä kaasuja. Silkoa Oy:ssä haluttiin, että kuljettajilla on mahdollisimman hyvät ja terveelliset työskentelyolot. Suodattimet estävät myös esimerkiksi kumirouheesta ja polttotuhkasta syntyvien pölyjen pääsyn ohjaamoon.

Lue seuraavaksi