Uutiset

Työkoneet

Komatsuilla kunnallistekniikkaa

Kuljetusliike Sevon Oy on vahva kunnallistekniikan ammattilainen ja toimii pääkaupunkiseudulla. Pääasialliset työnantajat ovat HSY (Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä) sekä Stara (Helsingin kaupungin rakennusvirasto). Myös YIT on yhteistyökumppanina. Tämän lisäksi yritys on vuosien varrella tehnyt myös yksityisiä kunnallistekniikkaan liittyviä maarakennustöitä.

Nykyään kuljetusliikettä vetää jo kolmannen polven yrittäjä Mikko Kananen (45 v.). Neljäs polvikin on jo valmiudessa. Mikon tytär Wilma Niklander opiskelee kaupan alaa ja suuntautuu maarakennusalalle myöhemmin.

Mikon isä Raimo (vas.) aloitti yrityksen johdossa vuonna 1974 ja on edelleen mukana yrityksen toiminnassa. Kanasten suvun yrittäjäjuuret juontavat 80 vuoden taakse eli aina vuoteen 1936, jolloin Raimon isä Lauri sai ensimmäisen liikennelupansa. Osakeyhtiömuotoisena yritys aloitti vuonna 1984.

”Historiamme alkaa olla jo aika pitkä. Hyvillä asiakassuhteilla, ammattitaitoisella henkilökunnalla ja laadukkaalla asiakaspalvelulla sekä tekemisellä saamme koko henkilöstölle toivottavasti leivän pöytään seuraavatkin 80 vuotta. Tosin maarakentamisalaa leimaa tänä päivänä kova kilpailu, kuten toki kaikkea muutakin yrittämistä”, tiivistää Mikko Kananen (oik.).

Maarakennuskaluston lisäksi yrityksellä on kymmenen kuorma-autoa, joista kolme on ajoneuvoyhdistelmää. Työnantajat autoille ovat samat kuin maarakentamisessa. Myös yksityisille suoritetaan ajopalveluita. Yksi palvelun muoto on veden ajo niille, joilla ei ole kunnallistekniikan tarjoamaa vesiliittymää, vaan oma kaivo tai säiliö.

Hyvällä ja kunnossa olevalla kalustolla on suuri merkitys. Esimerkiksi kaksi pyöräalustaista kaivukonetta on jatkuvasti HSY:n palveluksessa erilaisia putkirikkoja korjaamassa ja kunnostamassa. Kun vesijohto jostain rikkoontuu, on paikalla oltava nopeasti. Päivystys on ympärivuorokautista.

”Olemme luottaneet Komatsu-koneisiin jo vuodesta 2003 saakka. Tuolloin Suomen Rakennuskoneen Heikki Martikainen sai meidät kokeilemaan merkkiä ja siitä se lähti. Juuri luotettavuus ja toimivuus ovat pitäneet meidät kiinni Komatsuissa siitä lähtien”, jatkaa Mikko.

Sekä pyörä- että lyhytperäisessä kaivukoneissa on nivelpuomi. Sen geometria ja liikeradat soveltuvat kunnallisteknisiin töihin parhaiten. Pisin saatavilla oleva kauhanvarsi on niin ikään valittu parhaimman ulottuvuuden saamiseksi.

Sevonin konearmeijassa on esimerkiksi kolme, noin 15 tonnia painavaa, pyöräalustaista PW148-8 mallia. Kaikki ovat tulleet taloon vuonna 2015. Juuri näistä kaksi on jatkuvassa työssä HSY:llä.

Lyhytperäinen, 15 tonnin painoinen PCUS138-10 on otettu käyttöön 2015. Nyt alkuvuodesta 2016 Komatsu-perhe saa vielä juniorin täydennyksekseen. Minikaivukone PC26MR-3  (3 t) täydentää kaivavaa kalustoa alapäähän. Näitä täydentävät vielä kaksi muuta Komatsua; pyöräalustainen 110 ja tela-alustainen PC95.

Joulukuun lopulla, ennen pakkaskautta, lyhytperäinen PC138US-10 oli Staran putkityömaalla Helsingin Vuosaarentiellä. Työhön kuuluu muun muassa vanhan sadevesiviemärin siirtäminen keskelle katua. Haasteensa tuo se, että vanhan putken pitää toimia uutta asennettaessa ja liikennekin pitää saada sujumaan samaan aikaan, kun keskelle katua kaivetaan kanaalia. Myös bussipysäkkejä kadulla siirretään paikasta toiseen.

Lyhytperäisyys koneessa on ehdoton etu liikenteen seassa työskenneltäessä. Kun koneen perän piirtämästä linjasta ei tarvitse välittää, voi keskittyä täysillä kaivutyöhön. Komatsu PW148-8 -kaivukoneen puikoissa touhusi varsin tottuneen näköisesti kahdeksan vuotta Sevonin palveluksessa maata kaivanut Jarmo Karanen. Kauhanpyörittäjä tuo 530 millimetriä lisää ulottuvuutta ja näin ulottuvaisuus maantasossa onkin 9250 millimetriä.

”Tämä lyhytperäinen Komatsu on osoittautunut juuri oikean kokoiseksi näihin töihin. Nivelpuomin jatkeena oleva kauhanvarsi on kolme metriä pitkä. Jatkettu ulottuma vähentää koneen jatkuvaa siirtämistä ja ennen kaikkea isomman koneen tarvetta. Ei tarvitse heti hälyttää pidempää puomia apuun, kun pitää ulottua vielä muutamia senttejä kauemmas”, tietää Karanen.

Edelleen kone on varustettu Roadliner-teloilla, joka antaa kulutuskestävyyttä ja niiden aiheuttama melutaso jää alhaiseksi. Varsin käyttökelpoinen ratkaisu taajamaympäristössä.

Koneeseen on myös asennettu 500 kilon lisäpaino pidemmän kauhanvarren ja Engcon EC219 -kauhanpyörittäjän tuoman lisäpainon kumoamiseksi ja kaivuvakavuuden säilyttämiseksi.

”Kone on varsin vakaa ja hyvä kaivaa. Nämä Engconin kaivuvivutkin ovat osoittautuneet varsin luonteviksi käyttää. Koneessa on myös Leica Icon -kaivujärjestelmä, mutta sitä ei tällä putkityömaalla käytetä, vaan kaato mitataan perinteisesti korkolapuista”, lopettaa Karanen (kuva).

Moottori PC138US-10 -koneessa on päästöluokassa Stage IIIB. Siihen päästään pelkällä hapetuskatalysaattorilla, partikkelisuodatinta ei tarvita. Ohjaamossa on monikerroksinen viskoosijousitus, mikä vaimentaa valmistajan mukaan voimakkaasti tärinää.

”Pyöräalustaisessa PW148-8 -mallissa ja uusissa vastaavissa 10-sarjan koneissa etuna on suuri nostovoima ja hyvät ulottuvaisuudet, mikä tekee niistä kunnallistekniikan töihin varsin hyvin soveltuvia. Kauhanvarren pituus on näissä kolme metriä, mutta myös lyhyemmät 2500 ja 2100 millimetrin kauhanvarret ovat vaihtoehtoina. Näin suurimmaksi ulottuvaisuudeksi maantasossa saadaan kauhanpyörittäjän kanssa 950 millimetriä”, kerrotaan Suomen Rakennuskoneelta.

Yksi PW148-8 oli joulukuussa Martinkyläntien ja Sarkatien risteyksessä Vantaalla korjaamassa rikkoutunutta vesijohtoa. Sevonin kaksi konetta kulkeekin jatkuvasti putkirikkoja korjaamassa ja saneeraamassa. Vuodot korjataan joko asentamalla kaulus putken päälle tai sitten korvaamalla pätkä vanhaa putkea uudella.

”Nivelpuomi on käyttökelpoinen. Usein näissä korjauskohteissa mennään aika syvälle. Myös ilmajohtojen alla työskenneltäessä pystyy kaivamaan matalampana kuin peruspuomilla”, avaa vuodesta 1987 pyöräalustaisia kaivukoneita ajanut ja kymmenen vuotta Sevonille työskennellyt Jan Nyholm.

Mies kertoo, että työt ovat aika pienellä alueella Kauppakeskus Jumbosta länteen päin. Pitkiä siirtomatkoja ei tule.

”Akselilukko on heti päällä, kun painan jarrua. Kaivuvakavuus on hyvä, vaikka ulottuvaisuutta onkin paljon. Yleensä kaivan laskematta edes puskulevyä alas.”

Pyöräalustainen PW 148-8 on jo markkinoilla päivitetty malliksi PW148-10 (kuva). Päivityksen myötä paino on noussut noin tuhat kiloa ja Komatsun omaa valmistetta olevan dieselmoottorin (86 kW) päästöluokka on DOC/EGR -teknologian avulla toteutettu Stage IIIB.

Lue seuraavaksi