Uutiset

Työkoneet

Kokkoset syöttävät murskainta edullisesti

Veljekset Kokkonen Ky

Lieksalainen maarakennusyhtiö Veljekset Kokkonen Ky on monipuolinen maarakentaja, jonka yksi perustoiminnoista on murskausurakointi. Haasteet murskeiden laadun ja kustannustehokkuuden osalta ovat tänä päivänä kovat ja niin myös Kokkoset ovat panostaneet laatuun. ”Se mikä luvataan, pidetään”, on Kokkosten toiminnan ydinlauseita ja samaa toimintaperiaatetta arvostetaan kaikissa yhteistyökumppaneissa.

Kokkosilla on toiminnassa kaksi kaksivaiheista murskauslaitosta, molemmat Metson laitteisiin perustuvia. Pienempi perinteinen laitos kiertää pääasiassa pieniä kohteita, jotka ovat usein soramonttuja ja on lisäkapasiteettina kireiden urakoiden hoitamisessa. Tämän laitoksen mukana kulkee tavallisesti Powerscreen-seulontayksikkö, jota käytetään tarvittaessa toisenkin laitoksen kanssa esimerkiksi katkaistuja lajikkeita tehtäessä.

Isompi laitos on Metson träkeistä muodostuva kaksivaiheinen laitos, joka kiertää urakoimassa pääasiassa kalliomurskeita. Alueena on Itä-Suomi ja pitkälti Morenian urakointien tiimoilla tarvittaessa alue on laajempikin.

Isomman laitoksen syöttöä hoitaa Cat 336E -kaivukone ja pienemmän Cat 980G -pyöräkuormaaja. ”Perinteisellä laitoksella kun olemme pääasiassa soralla ja syötössä tulee kantomatkaa, niin pyöräkuormaaja on siinä kone paikallaan. Kauha on tietysti tärkeässä asemassa ja olemme jo reilut pari vuotta käyttäneet siinä ’pulttihuulta’. Kerran siihen on kulutuspalat vaihdettu eikä siihen mennyt kuin tunnin verran aikaa. Etuna tässä pulttihuulessa on myös, että kauhan tilavuus pysyy koko ajan samana”, kehuu murskaustoimintaa vetävä, kolmatta yrittäjäsukupolvea edustava Juha-Pekka Kokkonen.

Kauhan paino-ongelmiin löytyi ratkaisu Kestoteciltä.

Murskainta syöttävän kaivukoneen kauhan merkitystä kokonaistaloudellisuuteen on mietitty tarkkaan. Kauhan paino-ongelmiin löytyi ratkaisu Kestoteciltä, joka on suunnitellut louhoskauhan nykyaikaisilla suunnittelumenetelmillä perinteitä kyseenalaistaen. Siinä johtoajatuksena on, että kulutusosat ottavat kuluttavat voimat vastaan ja runko on optimoitu kestämään muut voimat. Laadukkailla materiaalivalinnoilla ja rakenneratkaisuilla on saatu kauhan painoon merkittävää keventymistä, isoissa kauhoissa jopa tonnin perinteistä kevyempänä ratkaisuna.

Kauhan muotoilu tuo perinteisiä paremmat murtovoimat, mikä tarkoittaa käytännössä silkkaa voimaa, samalla teholla pystytään tekemään isompi työ, mikä näkyy myös polttoaineenkulutuksessa.

”Tässä ei ole arkoja levynsaumoja, kuten tavallisesti, vaan osissa on käytetty paljon pyöreitä muotoja. Näin esimerkiksi väsymiskesto on saatu aivan eri luokkaan. Kauhan muotoilu tuo perinteisiä paremmat murtovoimat, mikä tarkoittaa käytännössä silkkaa voimaa, samalla teholla pystytään tekemään isompi työ, mikä näkyy myös polttoaineenkulutuksessa”, esittelee Mikko Harjula Kestoteciltä suojatun louhoskauhan ominaisuuksia.

Kokkosenn veljesten 1,8 kuutiometrin kulutussuojattu Kestotec-kauha oli esillä Maxpossa ja on sen jälkeen palvellut Cat 336E:n puomin päässä. ”Nyt tuolla on kuokittu jotakin 40–50 tuhatta tonnia. Keveyden ja kestävyyden ohella arvostan tässä kauhassa murtovoimia. Sen suunnittelussa on huomioitu koneen valmistajan mitoitukset ja murtovoima on sellainen kuin sen kuuluukin olla”, tietää Juha-Pekka. Konevalmistajan mitoitukset ovat varmasti tähdänneet mahdollisimman tehokkaaseen työsuoritukseen ja näihin tietoihin perustuvalla kauhalla lienee mahdollisuudet parhaaseen tulokseen niin voimien kuin taloudellisuuden suhteen.

Kestotecin kulutussuojatussa kauhassa kauhan runko on tehty kestämään muut voimat, kun kulutusosat ottavat vastaan kuluttavat voimat. Paino ja ja kestävyys on näin saatu optimoitua.

Kiitosta Juha-Pekalta saa myös kauhan tasainen kuluminen. Kulutusosat ovat samoja hyviksi todettuja mitä Kestotec on jo pidemmän ajan tarjonnut asiakkailleen. Niistä saatu kokemus on auttanut kulutusosien optimoinnissa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi