Uutiset
Kohti taloudellisempaa louhosta
Caterpillarin Malagassa sijaitsevan koulutuskeskuksen toiminta on monipuolista ja lähes ympärivuotista. Keskuksessa koulutetaan paitsi asiakkaita myös jälleenmyyjiä ja huoltohenkilöstöä. Kesäkuussa joukko suomalaisia murskausalan ammattimiehiä kävi tutustamassa koneisiin, keinoihin ja menetelmiin, jotka Cat tarjoaa louhoksilla, kaivoksilla ja murska-asemilla työskenteleville asiakkailleen. Cat Quarry Days eli Louhospäivien tarkoituksena on pyrkiä antamaan vinkkejä kaluston optimointiin ja työmaan järjestelyihin. Pienilläkin muutoksilla voidaan nostaa tonnimääriä ja pienentää kustannuksia.
Oikeanlaisen lastaavan tai murskaa syöttävän kaluston ja koneisiin oikeankokoisten kauhojen ja kulutusosien valinta on tärkeää kustannustehokkuuteen pyrittäessä. Yhtä tärkeää on mitoittaa ajokalusto oikein louhintapaikalta kiinteälle murskalle tai läjityspaikalle. Niin koon kuin lukumääränkin puolesta.
Louhospäivillä vierailleeseen suomalaisrymään kuuluivat vasemmalta oikealle: konemyyjä Hannu Jurvelin (Wihuri), Antero Miettinen (Rudus Murskaus Oy), myyntijohtaja Kari Färlin (Wihuri), Kari Martikainen ja Tapio Maijala (T. Maijala Oy), Ari Koljonen (Veljekset Koljonen), Aki Hintta ja Jarkko Volanen (Rudus Murskaus Oy), myyntiassistentti Anu Kehusmaa ja tuotepäällikkö Kimmo Ulvelin (Wihuri) sekä Ville Koljonen (Tmi Ville Koljonen).
Caterpillarin louhospäivät Malagassa pyrkivät antamaan informaatiota paitsi oikeista työpareista myös muista taloudellisempaan toimintaan tähtäävistä toimenpiteistä. Uusi kasipari 988K ja kiviauto 775G ovat ihanteellinen taistelupari. Optimi lastauksessa auton lava täyttyi 3,16 minuutissa viidellä kauhallisella kauhan täyttöasteen ollessa 91 prosenttia.
Ihannesuorituksen (video) lisäksi demonstroitiin esimerkit, joissa a) kauhan täyttöaste on huono (kuusi kauhallista per kuorma), b) kauha yritetään ujuttaa liian täyteen ja c) auto on ajettu epäedulliseen paikkaan.
Ihannetulokseen verrattuna tonneja jää lastaamatta tapauksesta riippuen 152-627 tonnia.
Jotkut asiakkaat pitivät Catin mukaan vanhaa H-sarjan kasiparia (vasen) liian pitkänä. Koteloaisarakenne hylättiin 988K:ssa ja tilalla on nyt perinteinen Z-aisasto.Koneen kokonaispituudesta saatiin näin pois 220 millimetriä. Kuormauskorkeus tosin on kasvanut 130 millimetriä. Cat ilmoittaa valmistaneensa kasipareja 50 vuoden aikana yli 20 000 kappaletta.
Kiviauto 775G käy pariksi myös kaivukoneelle 374D. Ihanteelliseksi rintauksen korkeudeksi lastaustilanteessa Caterpillar suosittelee noin kaivukoneen kauhanvarren pituutta. Ylävaunun liike pidetään myös mahdollisimman lyhyenä.
Koneeseen liitettävien työkalujen ja louhosten ollessa kyseessä, pääasiassa kauhojen ja kynsien merkitystä ei aina ymmärretä tarpeeksi hyvin, todetaan Catilta. Caterpillarin insinöörit ovat luoneet termin GET=Ground Engaging Tools. Vapaasti suomenenettuna kyseessä ovat maan pintaan kontaktia ottavat työkalut kuten kauhojen huulilevyt ja kynnet.
Niiden osuus esimerkiksi pyöräkuormaajassa on kuusi prosenttia kaikista kuluista, kun kuljettajan osuus on 28 ja korjausten 27 prosenttia. Polttoaineen osuudeksi Cat tarjoaa 24 prosenttia koko koneen elinaikana.
Yksi Catin louhospäiville osallistuneista oli pitkän linjan murskaus- ja louhintaurakoitsija Tapio Maijala Haapajärveltä.
Maijalan mukaan on tärkeää joskus nähdä muidenkin tapoja tehdä töitä. ”Näin se meillä on aina tehty” mentaliteetti olisi syytä joskus kyseenalaistaa. Maijalalla on neljä vaunuporakonetta sekä niitä palvelevia kaivukoneita iskuvasaroineen. Tämän lisäksi on kolme siirrettävää murskausasemaa syöttö- ja altakantokoneineen.
Lue koko artikkeli Konepörssistä 8/2013 tai Lehtiluukusta 16.8.2013 lähtien.