Uutiset

Työkoneet

Koeajossa Case CX300C – vaivatonta kaivamista

Casen kaivukoneiden C-sarjan ensiesittely osuu vuoden 2011 alkuun, jolloin markkinoille tuotiin sellaiset mallit kuin CX250, CX300, CX350 ja CX370. Näistä koeajoon saatiin nyt noin 30 tonnia työkunnossa painava Case CX300C.

Tämän jälkeen mallisto on täydentynyt vielä sellaisilla alempien painoluokkien kaivukoneilla kuin CX130C, CX160C, CX180C ja CX210C. Lyhytperäisiä uutuusmalleja olivat  viime kevään Intermat-näyttelyssä CX145 ja CX235 SR. C-sarjan perhe alkaa siis olla jo varsin kattavaa sorttia.

Kaivukoneidensa moottoreissa Case on valinnut pakokaasujen puhdistuksen teknologiaksi EGR/DPF/DOC.

178 millimetriä leveä näyttö on riittävän suuri ja kontrastiltaan ja kirkkaudeltaan hyvä. Tuntilukeman yläpuolella oleva DPD palkki kertoo hiukkassuodattimeen kertyneiden partikkelien määrän.  Kun rivi on täynnä, alkaa automaattinen regeneraatio eli suodattimesta poltetaan pois hiukkaset. Tämä nostaa pakokaasujen ja äänenvaimentimen lämpötilaa hetkeksi.

Vakiona olevan peruutuskameran lisäksi järjestelmään voidaan kytkeä kaksi lisäkameraa, joiden välittämää kuvaa katsotaan samasta näytöstä.

Case on onnistunut pakkamaan moottoriteknologian muuttumisen myötä vaaditut komponentit ylävaunun taakse paljon useita kilpailijoitaan paremmin. Rakennekorkeus ohjaamon takana ei ole kasvanut mahdottomuuksiin ja kone on varsin sirorakenteinen. Moottorin aukeava konepeitto on nyt tietenkin hieman aiempaa korkeampi.

Kahdeksan metrin etäisyydeltä kääntökeskiöstä nousee lähes 8000 kilon taakka.

Koeajossa käyneet kuljettajat pitivät ohjaamoa ja hallintaa varsin onnistuneena konstruktiona. Kiitosta saivat alhainen melutaso ja erittäin hyvin ”käteen sopiva” kaivuhydrauliikka.

Vuosisadan keksinnöksi mainittiin etulasin pyyhkimen kertapyyhkäisy kaivuvivussa. Tätä tarvitaan Suomessa usein. Myös automaattinen tyhjäkäynnille pudotus ja automaattisammutus koettiin tervetulleiksi ominaisuuksiksi.

Plussat ++

+ hiljainen ohjaamo, + moottorin sammutusautomatiikka, + lasinpyyhkimen kertapyyhkäisy kaivuvivussa, + pehmeä ja jouheva hydrauliikka, miellyttävä kaivaa

Miinukset – –

– telarungon päällä oleva kouru kerää mutaa ja on hankala puhdistaa, – peruutuskameran kuvan laatu, – katkaisimet käsinojien alla, – ohjekirja osittain melkoista kapulakieltä

Lue koko juttu Lehtiluukusta tai Konepörssistä 2/2013.

Lue seuraavaksi