Uutiset

Työkoneet

Koeajossa Atlas AR65 Super – ketterää voimaa talven lumille

Tosin yksi sivulle kääntyvällä kuormaimella varustettu Swing –malli perheestä löytyy. Sillä on helppo kipata kauhallinen soraa vaikkapa koneen suuntaisesti olevaan putkikaivantoon.

Konepörssin koeajoon saatiin hieman vajaat 5000 kiloa painava malli AR 65, josta maahantuoja Honka Trading Oy:llä on parhaillaan päällä kova lumikonetarjous.

2,6 metrin nivelauralla, LK 1300 lumikauhalla ja HK700 hiekottimella talven koitoksiin varustettua kuormainta myydään 63.900 euron tarjoushintaan (ALV 0%). Kaikki laitteet ovat Starkin valmistamia ja niiden tarvitsemat hydraulilinjat ovat koneessa valmiina jo tehtaalta asennettuna. Kone on talviliukkaille edelleen varustettu leveillä Mitas –renkailla, jotka tehdään Tsekeissä. Koko on 405/70R.

Koeajossa ei valitettavasti päästy vielä lunta auraamaan, vaan jouduttiin tyytymään sorakauhan heilutteluun. Tutut mittaukset Atlakselle tietenkin tehtiin.

Atlas on siis runko-ohjattu. Kääntökulma molempiin suuntiin on 40 astetta ja tällä päästään reilun seitsemän metrin kääntöympyrään renkaan ulkoreunasta mitattuna. Runkonivel kallistuu 12 astetta suuntiinsa ja helpottaa näin epätasaisella alustalla liikkumista. Ohjaamo sijaitsee koneen eturungossa ja moottori tietenkin runkonivelen takana. Atlaksen Deutz (51,3 kW) on sijoitettu erittäin alas, mikä antaa vakautta niin kuormaimella työskentelyyn kuin siirtoajoonkin. Kun vastapainon painopiste on alhaalla, ovat kuormaimen voimatkin ja kaatokuormat kohdallaan. Voimamittauksessa takapyörät pysyvät vakaasti maassa, ainoastaan täydellä ohjauskulmalla kaatokuorma tulee merkitseväksi tekijäksi. Eli turvallinen työkuorma on tietenkin alle kaatokuorman.

Mitatut nostoarvot ovat jonkin verran esitearvoja heikommat. Tämä johtuu siitä, että mittaukset tehdään kauhan huulilevystä. Esitearvojen kohdalla mittauspistettä ei mainita erikseen. Uskoakseni ne ilmoitetaan esitteessä ilman kauhaa pikakiinnityslevyssä.

Täysi kuution kauha täynnä soraan painaa kuitenkin alle 2000 kiloa, joten Atlaksella täyttä sorakauhallista voi siirtää koko liikeradalla turvallisesti.

Hyvin näkee

Koneen muotoilu on pyöreää. Lasipintaa on paljon ja kuljettaja näkee joka suuntaan kohtuullisen hyvin. Kuormaajan kippisylinteri on keskellä ja hieman peittää suoraa näkölinjaa eteen. Trukkipiikkien haarukoiden kärjet näkyvät lastausvaiheessa hyvin.

Vasemmanpuoleisen oven leveys on 600 millimetriä, joten ohjaamoon on helppo nousta. Sitä edesauttavat pitkät nousukahvat molemmin puolin ovea. Oikeanpuoleinen ovi on tarkoitettu hätäuloskäynniksi eikä jokapäiväiseen käyttöön.

Ohjaamon korkeus on 1520, leveys 1120 ja pituus 1300 millimetriä. Istuimen vasemmalla puolella on säilytystaso, jota voi tilapäisesti käyttää vaikka apukuskin paikkanakin.

Kuormaimen vipu on persoonallista muotoilua, mutta sopii käteen. Eteen/taakse –ajoon on erilliset nappulat, kuten myös vapaa-asennolle. Lisähydrauliikan toimintoja kuten nivelauran kallistusta hallitaan peukalopyörällä kuormaimen vivusta.

Aisasto vaimennettu

Ohjauspyörän takana oleva näyttö kertoo kaiken oleellisen ja sen ympärille on koottu sähköisiä painonappeja. Näytöstä voidaan kaivaa esiin erittäin monipuolista dataa mm. koneen tulevasta huoltotarpeesta. Edelleen varoitusvalot näytössä syttyvät esimerkiksi hydrauliöljyn liian korkean lämpötilan takia. Sen avulla voidaan myös ohjelmoida koneeseen oma käynnistyksen estokoodi. Mikäli koodinsa unohtaa, on Atlaksen huolto ainoa, joka sen jälkeen saa koneen uudelleen iskuun.

Mm. mekaaninen kakkosvaihde sekä kuormaimen vaimennus siirtoajoa varten kytketään tästä päälle. Vaihteen kytkeminen suuremmalle tosin edellyttää joskus koneen pientä siirtämistä, sillä hampaat laatikossa eivät aina tunnu asettuvan kohdalleen. Aluksi meiltä puuttui ohjekirja ja näiden näppäimien symbolit hämäsivät jonkin verran.

Vaimennuksen hallintanäppäimessä nimittäin on ykkönen ja vaihdehallintaa symbolisoidaan kakkosella. Näppäimet ovat täysin identtiset. Loogiselta tuntuikin hakea ykkösvaihdetta ykkösnäppäimestä ja kakkosvaihdetta vastaavasti kakkosnäppäimestä. Vaihde vaihtuu s kuitenkin pelkästään kakkosnäppäintä painamalla. Suuremman nopeusalueen kytkeytymisestä kertoo pieni ledvalo näppäimen vieressä.

Vaimennus kuormaimessa toimii joko automaattisesti aina kakkosvaihteella tai se voidaan em.ykkösnäppäimestä pakottaa päälle kaikilla nopeusalueilla yli yhdeksän kilometrin tuntinopeudessa.

Hydrostaattisessa voimansiirrossa on ryömintämahdollisuus. Sitä hallitaan vasemmanpuoleisella polkimella siten, että lattialle painettuna kone pysähtyy. Mitä enemmän poljinta nostaa, sitä nopeammin kone liikkuu. Näin esimerkiksi harjalaitetta käytettäessä tehoa saadaan työhydrauliikkaan ja nopeus sovitettua kohdalleen ahtaissakin paikoissa liikuttaessa.

Työvälineen pikakiinnitin on hydraulinen ja käyttövipu sijaitsee kuormainvivun vieressä. Lukitustapit näkee ohjaamosta, joten silmämääräinen tarkistus vaihdon jälkeen on tehtävissä paikalta poistumatta.

Kun vielä oikeanpuoleiset polkimet eli kaasu ja jarru on lueteltu, niin sinäpä hyvinkin koko Atlaksen hallinta on. Kokonaisuudessaan siis varsin simppeli ja standardinomainen, joten kuljettaja pääsee koneen kanssa äkkiä sinuiksi.

 

Matkan varrella mitattua

Koeajettu Atlas AR65 Super oli varustettu nopealla 40 kilometrin voimansiirrolla. Tämä voimansiirto on optio, mutta luultavasti Suomeen kovin harva konetta ilman tätä ottaa. GPS –mittaus näytti parhaimmillaan 39 kilometriä tunnissa, joskin todellinen siirtomatka tunnissa lienee jossain 36-38 kilometrin tuntumassa. Riippuen siitä, onko mäkiä matkan varrella.

Mekaanisella ykkösvaihteella maksimi siirtonopeudeksi rusakkoloikalla saatiin 18 kilometriä tunnissa. Kilpikonnapuolella vastaavat nopeudet olivat 12 (mekaaninen kakkosvaihde) ja viisi kilometriä tunnissa (ykkösvaihde).

Melutaso on suhteellisen alhainen. Tyhjäkäynnillä vain 65 desibelin luokkaa. Kuormauksen aikana liikutaan maksimissaan 77 ja siirrossa 81 desibelin lukemassa.

Nostovoimamittauksessa takapyörät pysyvät maassa kun kone on suorassa. Täydellä ohjauskulmalla kaatokuorma tulee merkittäväksi tekijäksi. Maantasossa kauhan huulilevystä mitattiin runko suorana 3200 kilon nostovoima. Ohjauksen ollessa ääriasennossa, nousevat takapyörät maasta.

Vetovoimaa mitattaessa mittari pysähtyi näyttämään lukemaa 4720 kiloa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 1000 litran koeajokauha kyllä täyttyi sorakasasta varsin kevyesti. Ja luulisi lumenkin liikkuvan auraushommissa liukkaasti.

Kuormaimien nopeudet eivät eri merkeillä paljonkaan toisistaan eroa. Atlaksen kuormain nousee tyhjänä 5,5 ja laskee 3,1 sekunnissa. Myös tyhjennys- ja täyttönopeudet kellotettiin hieman valmistajan antamia arvoja nopeammiksi. Kuormauskorkeus tehdaskauhalla on kahden ja puolen metrin luokkaa ja tyhjennysetäisyys renkaasta kauhan huulilevyyn  625 millimetriä. Lunta korkeisiin lavoihin lastattaessa ulottuma saisi olla hieman suurempikin.

Moottori komponentteineen paljastuu laajan konepeiton alta koneen takana. Paitsi moottorille, takaa pääsee käsiksi myös hydraulipumppuun. Tuulettimen siivet ja jäähdytin ovat kätevästi esillä puhdistusta varten. Moottoriöljyt ja suodatin suositellaan vaihdettaviksi 500 tunnin välein. Hydrauliöljy ja suodatin myös 500 tunnin käytön jälkeen.

Atlas on kokonaisuutena ottaen varsin näppärä pyöräkuormain. Se löytää sopivimmat käyttäjänsä mm. rakennustyömailta, kiinteistöhuoltoyhtiöistä, seurakunnista, kunnossapidosta ym. Kätevien ulkomittojensa, pienen kääntösäteensä ja hallinnan näppäryytensä ansiosta myös talven lumityöt ahtailla pihoilla, kaduilla ja parkkipaikoilla ovat sille ominaisinta työsarkaa.

Internet-osoitteet:

Konepörssin Youtube kanavalta korkearesoluutioinen video

Lue seuraavaksi