Uutiset

Työkoneet

Kobelco tulee takaisin – yhteistyö CNH:n kanssa päättyy

Kobelco Construction Machinery Co., Ltd ja CNH (Case New Holland) ilmoittivat loppuvuodesta 2012 lopettavansa yhteistyön noin 10 vuoden rinnakkaiselon jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että tuttu Kobelcon turkoosi värisävy saattaa palata Suomenkin markkinoille. CNH saa viiden vuoden ylimenokauden ajan käyttää lisenssillä Kobelcon tekniikkaa omissa kaivukoneissaan, joita se valmistaa Amerikassa, Italiassa ja Brasiliassa.

Menneen 10 vuoden aikana Kobelco sai myydä kaivukoneitaan ainoastaan Aasiassa ja Australiassa. CNH ei taas markkinoinut omia merkkejään; Casea ja New Hollandia noilla alueilla. Nyt kaikki kaupparajat poistuvat molemmille yhtiöille.

Taustalla on CNH:n halu päästä itse määräämään kauppakuvioistaan nopeasti kasvavilla Aasian markkinoilla. Myös Kobelco halunnee takaisin Eurooppaan, missä merkki oli varsin suosittu ennen fuusioitumistaan CNH:n kanssa. Myös Suomessa Kobelco oli myyntitilastojen kärjessä vuodesta toiseen.

Kobelcon omistava Kobe Steel ostaa sopimuksen purkautuessa takaisin 20 prosenttia Kobelcon osakekannasta. Samalla CNH lunastaa Kobelcolta sen omistusosuuksia eri CNH:n toiminnoissa. Maxpo-näyttelyssä vuonna 2003 Kobelco oli Suomessa vielä voimissaan, vaikka sopimus CNH:n kanssa olikin jo tehty (kuva).

Lue seuraavaksi