Uutiset

Työkoneet

Kobelco sen olla pitää

Vuodesta 1990 lähtien sipoolainen urakoitsija Matti Tuokko (55 v.) on luottanut Kobelco– ja New Holland Kobelco –merkkiseen kalustoon. Nyt japanilainen tunnettu kaivukonevalmistaja on tullut takaisin jälleen alkuperäisenä Kobelcona.

Tuokko vastaanotti pitkän tauon jälkeen ensimmäisen sinivihreän kaivukoneen tammikuun alussa. Kyseessä on SK260SR, joka on Kobelcon lyhytperäisen malliston suurin 25 tonnin työpainollaan. Kobelcon lyhytperäisten mallisto käsittää kaikkiaan viisi kokoluokkaa välillä 7,5-25 tonnia. Myös perinteiset mallit ovat pian CE-hyväksyttyinä täällä.

Hydropiste ja Yrjö Raunisto aloittivat jo vuonna 1986 Kobelcon maahantuonnin. Vuonna 1991 Kobelco siirtyi Valmet Traktori Oy:lle ja sieltä neljä vuotta myöhemmin Konekeskolle.

90-luku ja 2000-luvun alku oli Kobelcolle varsin menestyksekäs sekä meillä että muualla. Imago juuri kaivukoneosaajana vahvistui ja Kobelco oli se valmistaja, joka lanseerasi ensimmäisenä lyhytperäisen kaivukoneen.

Kuvassa Yrjö Raunisto vuonna 1988 toisen sen aikaisen edustuksensa, Atlaksen kanssa.

Kobelco kohosi nopeasti Suomen myydyimpien konemerkkien joukkoon.

”Teemme pääasiassa tuntitöitä aliurakoitsijana. Tämä täällä Nupurissa on Maanrakennusliike Lehtosen kunnallistekninen urakka Espoon kaupungille. Meille kuuluu muun muassa vesijohtojen, viemäreiden ja sadevesiviemärien asennus”, kertoo urakoitsija Matti Tuokko (Koneurakointi Matti Tuokko Oy).

”Tällä hetkellä yrityksemme kalustossa on kolme lyhytperäistä kaivukonetta, kaksi NH:ta ja tämä uusi Kobelco. Teemme töitä paljon ahtaissa tiloissa ja on mukavampi kaivaa, kun punttia ei tarvitse koko ajan varoa. Varsinkin saneerauskohteissa ehdoton vaatimus. Ajan itse yhtä kaivukonetta, poika ja siskonpoika kahta muuta”, valistaa Tuokko perhepiirissä yrittämistä.

Uusi Kobelco on varustettu Stage IIIB –moottorilla. Konepeiton alla on partikkelisuodattimella ja muututvatilavuuksisella turboahtimella varustettu nelisylinterinen Hino-dieselmoottori (124 kW).

Käytössä on myös pakokaasujen takaisinkierrätys, jonka avulla jäähdytettyjä pakokaasuja ohjataan uudelleen ilmanottoon.

LED-näyttö ohjaamossa on uusittu ja siihen saa esille koneen toiminnot polttoaineen kulutusta myöten. Näytön alaosassa on valikoima konen toimintoja ohjaavia hipaisunäppäimiä.

Esimerkiksi työlaitteen ja työalueen valinta tehdään näillä näppäimillä.

Työalueita on nyt kolme; raskas, standardi ja uutena ajan hengen mukainen eco. Kulutus on Kobelcon mukaan pienentynyt edelliseen SK 235SRLC-malliin verrattuna 5-20 prosenttia.

Kobelcon omat joystickit on korvattu Indexatorin ProPlus-järjestelmän kaivuvivuilla.

Kobelcon yhteistyö CNH:n kanssa päättyi loppuvuodesta 2012 ja Suomeen uudet ensimmäiset perinteisesti maalatut Kobelcot saatiin mukavasti viime syksyn Maxpo-näyttelyyn.

Kiinnostus tätä vuosituhannen vaihteen molemmin puolin Suomen myydyimpiin kaivukonemerkkeihin kuulunutta Kobelcoa kohtaan on ollut jälleen nousussa.

Lue seuraavaksi