Uutiset

Työkoneet

Kivisampo vahvasti jätelaitealalle

TRS550

Kivenmurskauslaitteista tunnettu Kivisampo on toiminut jo pitkään myös jätteiden käsittelylaitteiden parissa muutamien laitemerkkien kanssa. Viime vuoden alussa varsinaisesti toimintansa aloittanut Terex Environmental Equipment (Terex kierrätyskoneet) -organisaatio ja Terex Ecotec -tuotesarja toi Kivisammon tarjontaan kierrätyksen konetarjonnan, joka täydennettynä aikaisemmilla edustuksilla tarjoaa kokonaisuuden jätealan tarpeisiin.

Vuoden vaihteesta alkaen kaatopaikoille saa toimittaa entistä vähemmän, oikeastaan ei enää paljoa mitään. Ratkaisuna massapoltto on isossa osassa, mutta kierrätyksen kannalta se ei ole järkevin vaihtoehto. Kierrättämisen ratkaisuja varten jätteitä pitää murskata ja seuloa ja tämän työtehtävän laitteisiin Kivisammon uusi kierrätyslaitteiden tuotelinja tuo ratkaisut yhden luukun periaatteella.

Tuotelinjan ohella tärkeässä roolissa on jälkimarkkinoiden toteuttaminen ja tähän tehtävään on palkattu alaan perehtynyt huoltomies Tatu Simanainen. Hän vastaa myös kierrätystuotelinjan koneiden varaosista. Kivisammon varaosavarasto on varsin kattava ja huoltotöitä tehdään tarvittaessa omien korjaamoiden lisäksi yhteistyökumppaneiden voimin.

Jätekierrätyksen koneet

Mielenkiintoinen on Terexin keskinopea murskain TDSV20. Se on tällä hetkellä ainoa keskinopeudella toimiva laitos markkinoilla ja siksi erityisen kiinnostava. ”Ideana tässä on, että yhdellä yksiköllä on mahdollista tehdä suoraan sopivan pientä lajiketta. Normaalisti vastaavaan työhön on käytetty kaksivaiheista murskausta, ensin hidaskierroksisella ja sitten toisessa vaiheessa nopeakierroksisella”, kertoo myynti-insinööri Panu Laitila. ”Tässä on mahdollista laskea ilmatyynyjen varassa oleva seula helposti alas, esimerkiksi jonkin tukkiessa sen.”

Jätteenkäsittelylaitteissa Terexin ”kruunun jalokivi” on TSR550-seula. ”Seulontayksikkönä tässä on tunnettu Spaleckin ratkaisu, jonka lisenssi mobiiliratkaisuna kuuluu Terexille. Se on tuttu jo Finlayna. Etuna tässä on, että se on ”kaikkiruokainen”. Se sopii niin rakennusjätteiden kuin kotitalousjätteiden seulontaan ja yhtä lailla biojätteet menevät sieltä läpi sopivasti lajittuen. Tästä odotetaan Kivisammolla monipuolisuutensa ansiosta hittituotetta.

Esimerkiksi rumpuseula on periaatteena vanha tuote, mutta itse laite on uutta mallia ja suunnittelussa on huomioitu huoltotoimenpiteet aivan eri tasolla kuin vanhemmissa laitteissa. Rumpuseulassa moottoriyksikkö on suuren 180 astetta avautuvan luukun takana. Itse moottoriyksikkö kääntyy omalla rungollaan laitteesta ulos, jolloin kaikki huoltotoimenpiteet moottorin molemmin puolin ovat erittäin helposti tehtävissä. Rumpuseula perustuu aikanaan Powerscreeniltä ostettuun tuotteeseen.

Kivisammolla Terexin kierrätystuotelinjaa täydentävät mainiosti Westeria-tuuliseulat ja Brakers-tähtiseulat. ”Terexiltä nämä tuotteet vielä puuttuvat, mutta mitä ilmeisemmin nekin puutteet tullaan lähivuosina täyttämään mitä ilmeisemmin yrityskauppojen kautta”, arvelee myyntipäällikkö Sakari Rantanen Kivisammolta.

CBI-puunmurskaimet

Kierrätystuotelinjan myötä Kivisammon tuotevalikoimiin tulivat myös puunmurskaimet, kun CBI kuuluu Terex Ecotec -tuotesarjaan. CBI-laitekantaa on Suomessa olemassa jo noin 40 kappaletta, joten jälkimarkkinoilla on jo hyvin tekemistä. ”Viime vuonna liikkuvien CBI-murskainten kanta kasvoi Suomessa neljällä ja lisäksi teimme yhden kiinteän laitoksen”, kertoo Rantanen. ”Ja jo tälle vuodelle on on tullut kaksi laitosta lisää.”

”Nyt meillä on täysi repertuaari jätelinjastoihin, niin mobiileihin kuin kiinteisiin laitoksiin. Valmiudet meillä on suunnitella ja toteuttaa isotkin laitokset kuljettimineen kaikkineen. Vielä vahvinta aluettamme ovat kuitenkin mobiilit ratkaisut. Kuvio täydentyy Atlas-materiaalinkäsittelykoneidemme kautta”, muistuttaa Rantanen.

Lue seuraavaksi