Uutiset

Työkoneet

Kivisammolta hybridikäyttöinen seula

Kivisammolta hybridikäyttöinen seula – Terex Finlay 883+

Kivisammon osastolla oli ensimmäistä kertaa nähtävänä uudistunut Terex Finlay 883+ -seula. Se on Dual Power -laite eli hihnoja pyöritellään joko polttomoottorilla tai sähköllä.

Kivisampo Oy:n osastolla oli ensi kertaa esillä Terex Finlayn uudistunut tela-alustainen 883+ -seula. Aikaisempi 883-malli on kokenut koko joukon uudistuksia, joista päällimmäisenä on Dual Power -käyttö. Plusmalliin on saatavana lisävarusteena sähkökäyttö polttomoottorin rinnalle. Vakiona olevaa polttomoottoria on saatavana neljänä eri tehoisena pienimmän ollessa teholtaan 83 kilowattia ja suurimman 98 kilowattia. Moottorimerkkinä ovat joko Caterpillar tai Perkins. Lisävarusteena saatava sähkökäyttö mahdollistaa seulan käytön ilman polttomoottorin käyttöä, joten se on helppo liittää osaksi sähköllä toimivaa murskainasemaa. Siirtoajo työkohteeseen ja -kohteessa tapahtuu kuitenkin aina polttomoottorilla. Sähkömoottorikäytön etuna on täysin päästötön käyttö siellä, missä se suinkin on virransyötöstä riippuen mahdollista. Määräysten kiristyessä kaikki mahdolliset polttomoottorit ovat ikään kuin uhan alla, joten tämä Dual Power -ominaisuus korostuu tulevaisuudessa entisestään.

Sakari Rantasen osoittaman kotelon sisällä on sähkökäytön vaatimat sähkömoottorit. Myös keskellä näkyvä vaalea laitekaappi kuuluu sähkökäyttöön. Nämä ovat ainoat lisäosat sähkökäyttöisessä Terex Finlay 883+ -seulassa pelkkään polttomoottoriversioon verrattuna.

Toinen iso muutos on seulalaatikon rakenteessa. Alataso on nyt yhtä pitkä kuin ylätaso (4,8 metriä). Tämä tuo huomattavasti lisää seulontatehoa alatasolle hienojen lajikkeiden seulontaan. Seulalaatikon kori on vaihdettavissa hiekka/kivi-käytöstä Spaleck-tyyppiseen kierrätyskäyttöön soveltuvaan koriin. Myös syöttöpöydän ja seulalaatikon liitosta on parannettu hieman saranoinnin geometriaa muuttamalla. Näin materiaalia ei takerru saumakohtaan enää niin helposti kuin aikaisemmin.
Kivisammon nyt esillä ollut Terex Finlay 883+ Dual Power -seula tulee Sakari Rantasen mukaan yrityksen omaan vuokrakäyttöön. ”Tälle 883+:lle on työmaa jo heti tiedossa, kun päästään pois täältä messuilta”, sanoo Sakari. Maahantuonnin ja jälleenmyynnin lisäksi yritys myös vuokraa laitteita työmaille. Tälläkin hetkellä Kivisammon vuokrakoneita on käytössä kymmenkunta ympäri Suomen.

Lue seuraavaksi