Uutiset

Työkoneet

Kivirallia ympäri vuorokauden

E. Hartikainen Oy on urakoinut vuonna 1950 löydetyllä, Yara Suomi Oy:n Siilinjärven fosfaattikaivoksella jo vuodesta 1979 eli kaivostoiminnan alusta lähtien ja työllistää alueella tällä hetkellä noin 200 ihmistä.

Yritys hoitaa nykyään pitkällä sopimuksella Yara Suomi Oy:n kaivoksen kahdella avolouhoksella lannoitteiden raaka-aineena käytettävän apatiittimalmin ja myös sivukiven porauksen, lastauksen ja kuljetuksen. Kun viime vuonna kiveä louhittiin ennätysmäärä eli 32 miljoonaa tonnia, niin se tietää Hartikaisen 19:lle maansiirtoautolle (96–140 t) rajua ympärivuorokautista kivirallia seitsemänä päivänä viikossa.

Kaivoksella jatkuvasti liikkeellä oleviin koneisiin ja autoihin kertyy tunteja reilusti lyhyessä ajassa, sen takaa kolmessa vuorossa työskentely. Uusimpia Hartikaisen hankintoja on kuvassa oleva, syksyllä 2014 käyttöön otettu, 300 tonnia painava Cat 6030 FS –pistokaivukone (1140 kW). Kauhan tilavuus on 16,5 kuutiometriä ja sillä lastataan 140 tonnin Cat 785D -autoja.

Kone on Wihurin Teknisen Kaupan ensimmäinen Cat-pistokauhakaivukone suomalaiselle kaivokselle. Cat onkin yksi Hartikaisen luottomerkeistä. Käyttövarmuus merkitsee paljon.

”Meillä on ollut liki 50 000 tuntia ajettuja kiviautoja, jotka on huollettu aina ohjelman mukaan ajallaan. Tosin niihin on silloin jo luultavasti vaihdettu parikin kertaa moottori ja vaihteisto. Ennakoimme komponenttien keston ja remontteja tehdään ennen rikkoutumisia. Omassa korjaamossa koneet ja autot puretaan, osat irroitetaan ja tilalle asennetaan usein kunnostettu vaihto-osa”, kertoo E. Hartikaisen tuotantoinsinööri Esa Ruotsalainen.

Vuosina 2013–2015 kaivoksella tehdään louhinnan ennätyksiä, sillä pintaraakun osuus nousee suureksi. Suhde malmiin on nyt suurimmillaan eli 1,7-1,8. Kaivosta on levennettävä syvemmälle pääsemiseksi. Malmin määrä alkaa kasvaa reilussa sadassa metrissä ja raakun osuus putoaa. Syvin kohta on nyt 240 metrissä ja vuonna 2035 tullaan olemaan ainakin 300 metrin syvyydessä.

”Tänä vuonna louhimme yli 10 miljoonaa kuutiometriä, josta raakkua on kuusi miljoonaa. Rikasteen tuotantomäärä on noin 940 000 tonnia eli miljoonan haamuraja lähestyy”, aloittaa kaivospäällikkö Sakari Mononen.

Pääasiallinen kiven lastaus tehdään Hartikaisen kahdella 290 tonnin ja yhdellä 250 tonnin kaivukoneella. Merkit ovat Cat ja Hitachi. Vanha Särkijärven louhos on kolmisen kilometriä pitkä ja noin 850 metriä leveä. Syvin kohta on noin 240 metriä. Päälouhoksen malmivarat on kartoitettu riittävän ainakin vuoteen 2035 saakka. Uusi pienempi Saarisen satelliittilouhos sijaitsee noin viiden kilometrin päässä 1400 tonnia tunnissa mutustavalta karamurskaimelta, jonka kitaan kaikki malmi molemmilta louhoksilta kuljetetaan.

Raskasta kalustoa on paljon ja kaikki iskuvarasta suurimpaan lastauskoneeseen pidetään kunnossa säännöllisillä huolloilla. Hartikaisen omassa korjaamossa työskentelevät, vajaa 30 asentajaa, tekevät vaativiakin remontteja ja kunnostavat muun muassa kaikki kauhat. Myös kauhojen suunnittelua on tehty vankkaan kokemukseen nojaten itse.

Pakkasta tammikuussa 2015 louhoksen pohjalla oli –24 astetta. Työn tekoa ei tällainen lämpötila hidasta. Koneita ja autoja kun ei sammuteta lainkaan, ei ainakaan ulkotiloissa.

”Meillä on kaivoksella käytössä nykyään tutkajärjestelmä, joka lisää turvallisuutta merkittävästi. Konttitutka on asennettu louhoksen reunalle ja se peilaa 40 prosenttia seinämistä maksimissaan neljän kilometrin etäisyydellä. Tämän lisäksi toinen vastaava tutka on asennettu peräkärryyn siirrettäväksi tarpeen mukaan. Se palveleemuun muassa seinämien rusnauksessa. Tutkat peilaavat seinämiä viiden minuutin syklillä ympäri vuorokauden, lähettävät 3G-yhteydellä datan serverille ja reagoivat alle millimetrinkin liikkeisiin seinämissä.”

”Hälytys liikkuvasta seinämästä tulee automaattisesti ohjaushuoneeseen sekä myös kännykkään liitetiedostoineen. Se kertoo mahdollisen sortumavaaran tarkan paikan. Kokemus on osoittanut, että järjestelmä reagoi hyvin olemattomiin kiven liikkeisiin, joita silmällä ei erota”, kertoo Sakari Mononen.

”Kun tällainen seinämä on havaittu, siirretään mahdolliset henkilöt alueelta pois. Sen jälkeen tuodaan Hartikaisen pitkäpuomikone vasaroimaan irtonainen kivi pois. Työn aikana kone pystytään myös pitämään turvallisella puolella rusnattavaa kohdetta, kun irtonainen osa on kartoitettu tarkasti tutkan avulla. Tutkajärjestelmämme on ainut laatuaan Suomessa.”

Siilinjärven avolouhos  onkin kaivosten kärkeä Suomessa ja nykyaikaiseen tekniikkaan on investoitu viime vuosina reilusti.

Paitsi edellä mainittu tutkajärjestelmä, käytössä on myös kattava Jigsaw -kaluston hallintajärjestelmä (Fleet Management), joka antaa tiedon kiviautojen ja lastauskaluston liikkeistä. Järjestelmä myös ohjaa autot oikeaan lastauspaikkaan tarpeen mukaan. Lastauskoneen kauhan sijaintikin näkyy järjestelmässä noin 200 millimetrin tarkkuudella. Myös kaivukoneiden  jatkuva lastausteho on luettavissa. Tämän lisäksi Siilinjärven kaivoksella hyödynnetään satelliittipaikannusta porauslaitteissakin.

Valvontahuoneen isoilta monitoreilta voi nähdä muun muassa suoraan jokaisen järjestelmässä olevan koneen ja auton sijainnin. Tarpeen mukaan autot voidaan ohjata lastauspaikalta toiselle.

Räjäytys tehdään kerran viikossa. Jutun teon hetkellä oli alkamassa massiivisen 700 000 tonnin räjäytys. Lastauskoneita ajettiin juuri turvaan räjäytyksen ajaksi.

Räjäytyksen ajaksi läheinen tie ja rautatie suljetaan liikenteeltä. Rissalan lentokentälle on myös tehtävä ilmoitus ja lennonjohto varmistaa, että Hornetit eivät ole räjäytyksen aikana tulossa louhoksen läheisyyteen.

Lue seuraavaksi