Uutiset

Työkoneet

Kivilän Koneelta koneita kohtuuhintaan

Aki Laaksonen on Mynämäen Kalelan kylässä asuva nuoren polven konekauppias ja maatalousyrittäjä, jonka ennakkoluuloton asenne toimii mainiona esimerkkinä uudentyyppisestä ja innovatiivisesta yritystoiminnasta. Maatalousekonomiaan keskittyneiden agronomiopiskeluidensa ohella mies viljelee kotitilaansa, jonka pelloilla kasvatetaan viljaa sekä sokerijuurikasta. Laaksonen on aina ollut kiinnostunut uusista tuotantotavoista sekä konemerkeistä ja hän onkin laittanut uusia koneita testiin oman tilansa työtehtäviin. Tätä kautta Mynämäelle on syntynyt kevyeen organisaatioon perustuva maatalouskonekauppa, jonka tuoteperheeseen kuuluvat esimerkiksi Rolmako-maanmuokkauskoneet sekä Laumetris-perävaunut.

Kivilän Kone Ky:n syntyhistoria juontaa vuoteen 2011, jolloin Aki Laaksonen päätti tutustua tarkemmin puolalaisen Rolmakon tuotteisiin. Mies tilasi Rolmako-kultivaattorin omiin kevättöihinsä ja vakuuttavien käyttökokemusten jälkeen Laaksonen arveli tuotteiden kiinnostavan myös muita alan ammattilaisia. Rolmakon maine onkin kasvanut maassamme tasaisesti ja tällä hetkellä pelloillamme urakoi jo yli sata Rolmakon lautasmuokkainta, jankkuria, kultivaattoria sekä pöytävaunua. Asiakastoiveiden kautta Laaksonen on myös etsinyt sopivaa järeää vilja- ja maarakennusperävaunumallistoa tukemaan valikoimaansa ja tänä syksynä hän aloittikin liettualaisten Laumetris-perävaunujen maahantuonnin. Kivilän Koneen tuotevalikoimaa täydentävät myös Rolmakon rapsiterät, Hydrofast-metsätyökoneet sekä Rolmex-piennarmurskaimet.

Aki Laaksonen havaitsi jo ensimmäisissä koekäytöissään, että Rolmako-tuotteet on suunniteltu korkeatasoisiin maanmuokkaustöihin. ”Kaikesta näki, että materiaaleissa ja muotoilussa noudatetaan nykyaikaisinta teknologiaa ja esimerkiksi käytettävät komponentit vakuuttivat laadukkuudellaan ensimmäisistä hehtaareista lähtien. Varsinais-Suomen vaihtelevat savi- ja multamaat tarjosivat Rolmakoille kunnon haasteen, mutta koneet suoriutuivat niistä mainiosti”, kertoo Laaksonen.” ”Rolmako-tuotteita on myyty Etelä-Suomesta aina Sodankylään saakka, joten palautteen monipuolisuus on ollut kullanarvoista sekä minulle että Rolmakon tehtaalle. Rolmakolla onkin otettu suomalaisten viljelijöiden kehitystoiveet tarkoin huomioon ja esimerkiksi toivotut tukijalka- sekä hydrauliikan letkutusmuutokset on aikaansaatu erittäin nopealla aikataululla”, kiittelee Laaksonen.

”Erityiskiitosta Rolmako-tuotteet ovat saaneet hyvästä hinta-laatusuhteesta, viimeistelyn tasosta ja mikä tärkeintä, korkeatasoisesta muokkaustyöjäljestä. Suomalainen viljelijä on ylpeä työnsä laadusta ja Rolmako on täyttänyt vaatimukset. Esimerkiksi Rolmako-jankkurit ovat osoittautuneet erittäin toimiviksi myös saviseudun kovissa maaperäolosuhteissa. Paras kiitos onkin saatu syksyisin viljasadon onnistuttua myös perinteisesti vaikeimmilla peltosaroilla”, jatkaa Laaksonen.  Myös tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta, sillä Rolmako on panostanut rohkeasti tuotekehitystyöhän ja dynaamisuudesta kertoo esimerkiksi uuden nykyaikaisen tehtaan valmistuminen lähelle Poznanin kaupunkia. Rolmako on myös kevytmuokkauksen edelläkävijöitä ja niinpä Kivilän Koneella on valmiudet tarjota huippuluokan ratkaisut myös tälle Suomessa runsaasti suosiotaan kasvattaneelle tuotantotavalle.

Kivilän Koneen uusin aluevaltaus on liettualaisten Laumetris-vilja- ja maarakennusperävaunujen maahantuonti, joka alkoi tänä syksynä Okra-messujen jälkeen. Kivilän maahantuomat Laumetris-vaunut soveltuvat erityisesti kovaan ammatti- ja urakointikäyttöön, sillä niiden rakenne on tehty kestämään kovimmatkin työtehtävät. Vaunujen alakerta on suunniteltu jousitettujen telien, Alliancen renkaiden ja muiden huippukomponenttien kanssa raskaisiin urakoihin.

Laumetris-vaunujen kantavuudet alkavat 16 tonnista jatkuen aina 30 tonniin saakka ja pituutta suurimmilla malleilla on reilut kahdeksan metriä. ”Kannatta huomioida myös Laumetris-vaunujen räätälöintimahdollisuudet, sillä esimerkiksi lavan korkeu­den ja pituuden suhteen voi tilattaessa määritellä omien työtehtävien mukaan. Myös lisävarustelu onnistuu ja lavan pohjan saa halutessaan Hardox-teräksestä ja myös renkaiden kokoluokissa on runsaasti tarjontaa”, korostaa Laaksonen. Tällä hetkellä Kivilän Koneen valikoimassa ovat vilja- sekä maansiirtoperävaunut, mutta liettualainen nykyaikainen tuotantolaitos valmistaa myös runsaasti muita tuotteita ja Laaksonen harkitseekin vakavasti esimerkiksi hieman kevyemmän luokan vaunujen sekä lavettien maahantuonnin aloittamista.

Suomalainen asiakas on perinteisesti ollut suhteellisen konservatiivinen ja koneet on ostettu tutulta myyjältä lähimmästä kaupungista. Tilanne on kuitenkin muuttunut nopeasti ja netin mukaantulo on aikaansaanut runsaasti erilaista ostokäyttäytymistä. ”Perusperiaate kaupankäynnissä on kuitenkin edelleen sama ja kaikki perustuu kahdenpuoliseen luottamukseen. Uuden yrittäjän on vain ansaittava kannuksensa ja vakuutettava asiakkaat huippuluokan tuotteiden ja palvelun kautta”, tiivistää Laaksonen. ”Omana periaatteenani on tarjota asiakkaille ainoastaan niin laadukkaita tuotteita, joita myös itse ostaisin. Laitankin konemallit ensin kovaan käyttöön omilla pelto- sekä metsäpalstoillani ennen kuin edes harkitsen niiden myyntiin laittoa”, jatkaa Laaksonen.

Myös varaosapalvelu toimii ja Mynämäellä onkin kattava valikoima useimmin tarvittavia kulutusosia. ”Taloudellinen panostus varaosiin on aina raskasta, mutta haluan taata urakoinnin jatkuvuuden myös kiireisinä aikoina ja niinpä apu on yhden puhelinsoiton päässä”, Laaksonen lupaa.  Painopiste tulee edelleen olemaan suorassa kaupassa eikä vaihtokonevalikoimaa ole tarkoitus kasvattaa. Ensi vuoden aikana tulen panostamaan entistä enemmän myös työnäytöksiin ja messutapahtumiin. Laumetrisin sekä Rolmakon tuotteisiin voi tutustua ainakin Inkoon Peltopäivänä Västankvarnissa heinäkuussa ja omilla työnäytöskiertueillamme”, päättää uuden polven konekauppias Laaksonen.

Lue seuraavaksi