Uutiset

Työkoneet

Kirottu kaivos – Mitä jos…

Kirottu kaivos

Suomalaiset ovat vuosia seuranneet ristiriitaisin tuntein Sotkamossa toimivan Talvivaaran nikkelikaivoksen selviytymistaistelua. Taistelun viimeisin dramaattinen käänne nähtiin, kun tuotantoyhtiö Talvivaara Sotkamo Oy hakeutui konkurssiin.

”Mitä jos melkein kaikki, minkä tiedät Talvivaarasta, onkin väärää tietoa”, kysyy Marko Erola.

Kaikki tuntevat Talvivaaran: kaivoksen, jonka tunaroiva ja lupaehdoista piittaamaton johto aiheutti kokeellisella tuotantomenetelmällä mittavat ympäristövahingot ja hukkasi sijoittajien rahat. Vai tuntevatko?

Erola perehtyi kohuttuun nikkelikaivokseen kolmen vuoden ajan. Hän vieraili kaivoksella ja tapasi yhtiön johtoa. Hän osallistui tiedotustilaisuuksiin, yhtiökokouksiin ja sijoittajatilaisuuksiin. Hän jututti virkamiehiä, keskusteli kaivoksen sulkemista vaativien kanssa, luki Talvivaaraa koskevat jutut ja katsoi ohjelmat.

Syntyi Kirottu kaivos -trilleri, joka haastaa käsityksen siitä, mitä Talvivaarassa oikeastaan tapahtui. ”Kirottu kaivos ei ole pelkkä yhteenveto tapahtumista ja selvitys syistä. Talvivaaran tarinassa fakta ja fiktio ovat alusta asti sekoittuneet tavalla, joka herättää paljon kysymyksiä. Vanhaa toimittajavitsiä lainatakseni Talvivaarassa tosiasioiden ei ole annettu pilata hyvää juttua”, Erola sanoo.

Lue seuraavaksi