Uutiset

Työkoneet

Kiivas rakentaminen luo kysyntää vuokrakalustolle

Varsinkin pääkaupunkiseudulla, mutta myös muissa isoissa kaupungeissa ja niiden ympäristössä havaitsee helposti rakentamisen muutoksen muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Toimitiloja ja etenkin asuntoja nousee harjaansa ennätyksellisellä tahdilla. Keskeneräisiä rakennustyömaita on poikkeuksellisen paljon. En muista, että eri rakennusprojektien aloittamisista olisi koskaan tullut lehdistötiedotteita tämän alkuvuoden tahtiin. Asuin- ja toimitilarakentamisen lisäksi myös infraa rakennetaan ja korjataan nyt paljon.

Rakli ry:n huhtikuussa julkaistun suhdannekyselyn mukaan rakennusalan kapasiteetti on täyskäytössä Etelä-Suomen kaikissa kasvukeskuksissa. Selvitys kertoo myös rakentamisen pysyvän vielä pitkään määrällisesti korkeana, ja suunniteltujen rakennushankkeiden määrän etenkin pääkaupunkiseudulla edelleen olevan kasvusuuntainen. Tällä hetkellä uusia asuntoja valmistuu Helsingissäkin tarpeeksi kattamaan sinne muuttavien ihmisten tarpeet. Ja myös kysyntä on hyvää, myymättömiä asuntoja ei juuri ole.

Nyt ollaankin siinä tilanteessa, että vapaa kapasiteetti alkaa ainakin pääurakoitsijatasolla olla vähissä. Rakentajilla on nyt töitä ja ammattiosaajista on jopa pulaa. Ylikuumentumisen vaarakin on ilmeinen. Rakentaminen ruokkii kone- ja laitevuokrausta. Usein suurin osa rakennustyömaan kone- ja laitekannasta voi olla hankittu vuokralle määräajaksi. Kun takavuosina vuokrattiin pääasiassa työkaluja ja pieniä laitteita, on raskas maarakennuskalustokin jo varsin monen vuokraajan tarjonnassa mukana. Vuokraajalle onkin olemassa vaihtoehtoja jo runsaasti.

Vaikka Suomessakin konevuokraus on kasvanut viime vuosina mukavasti, ovat Euroopan suuret vuokrakonemarkkinat muualla. Kun koko läntinen Eurooppa on talouden nousukiidossa, niin vuokraustoiminnalla on hyvät näkymät, ja se toimiikin varsin korkealla volyymilla. Euroopan vuokrausliikkeiden yhdistys ERA (European Rental Association) raportoi viime vuonna alan kasvaneen 2,5 prosenttia ja täksi vuodeksi povataan hieman tuotakin suurempaa kasvua.

Iso-Britannian vuokrakonemarkkinat ovat Euroopan suurimmat. Se vastaa yksin jopa 27 prosentin osuudesta koko maanosan vuokrakakussa.  Suurimmat vuokrakonebisneksen kasvuluvut koetaan ERA:n tekemän kyselyn mukaan lähivuosina Saksassa ja Espanjassa, joka tosin ponnistaa nousuun varsin alhaalta takavuosien ylirakentamisen ja syvän laman vanavedessä.  Noin 73 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista konevuokraajista Euroopassa uskoo liiketoimintansa olevan parempaa tai paljon parempaa seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla. Reilut 60 prosenttia kertoo myös palkkaavansa lisää väkeä tänä vuonna.

ERA ja International Rental News -lehti jakavat vuosittain Euroopan konevuokrauksen palkintoja eri kategorioissa. Suurien vuokrausfirmojen kolmen ehdokkaan joukossa on nyt myös suomalainen Cramo, joka kisaa palkinnosta yhdessä englantilaisen A-Plantin ja norjalaisen Neboen kanssa. Voittaja julkistetaan 23.5.

Pääkirjoitus Konepörssi 6/2018.

Lue seuraavaksi