Uutiset

Työkoneet

Kevitsan kaivokselle 120-tonninen Komatsu PC 1250-8 -kaivukone

Komatsu PC 1250-8 -kaivukone kuljetettiin elokuun puolivälissä Helsingin Vuosaaren satamasta Suomen Rakennuskoneen Pirkkalan toimipisteeseen neljällä rekalla erikoiskuljetuksena. Hydraulinen pikaliitin, kauha ja Atlas Copcon HB7000-hydraulivasara olivat Pirkkalassa odottamassa Japanissa valmistettavaa kaivukonetta. Pirkkalassa ylä- ja alavaunu nostettiin Rakennuskoneen pihalla kokonaisena pakettina telojen päälle kahdella autonosturilla, Havatorin 100 tn Terexillä ja Janhusen 90 tn Liebherrillä. Puomi, kaivuvarsi, sylinterit ja vastapaino asennettiin paikalleen sisällä hallissa kattonosturilla. Kaikkiaan kokoaminen kesti noin viikon muutamalta asentajalta. Tällä hetkellä kone odottaa töiden aloittamista Kevitsan kaivoksella. Kuljettajien käyttökoulutus hoidetaan tammikuun alkupuolella Suomen Rakennuskoneen toimesta.

Kaivukoneen tilaaja FQM Kevitsa Mining päätyi tilaamaan Kevitsan kaivokselle Komatsun kaivukoneen, koska emoyhtiöllä on hyviä kokemuksia Komatsun koneista sekä luottamus Komatsun jälkimarkkinointiin yhtiön muilla kaivoksilla. Tämän nyt toimitetun kaivukoneen lisäksi yhtiö on tilannut Kevitsaan vielä massiivisemman kaivukoneen, 525-tonnisen Komatsu PC 5500:n, joka on myös kokoamisvaiheessa Kevitsan kaivoksella sekä 210-tonnisen Komatsu WA1200-3 pyöräkuormaimen, jonka komponentit saapuivat marraskuun viimeisellä viikolla Suomeen.

Tämän syksyn aikana Kevitsassa on tehty maanpoistoa ja sivukiven louhintaa E. Hartikainen Oy:n toimesta. Alkuvuodesta 2012 nämä FQM Kevitsa Mining Oy:n omat koneet aloittavat työt, kun yhtiön henkilökunta on koulutettu Suomen Rakennuskoneen toimesta. Komatsu PC 1250-8:sta on tarkoitus käyttää pääasiassa ylisuurien kivien rikotukseen ja louhoksen seinämien rusnaukseen. Komatsu PC 5500 tulee olemaan kaivoksen päätuotantokone louhoksen kuormauksessa.

Komatsu PC 1250-8

Tekniset tiedot:

Moottori Komatsu SAA6D170E-5, 6-sylinterinen,

23,2-litrainen, turboahdettu, välijäähdytetty

Common rail -dieselmoottori

Teho 691 hv (515 kW)

Hydrauliikkajärjestelmä Avoin, kuormantunteva järjestelmä

Pääpumppu muuttuvatuottoinen mäntäpumppu

Pumput puomille, kaivuvarrelle, kauhalle,

käännölle ja ajomoottoreille

Maksimituotot

Ajolle 2×494 l/min

Käännölle 600 l/min

Mitat

Puomin pituus 9,1 m

Kaivuvarren pituus 3,4 m

Kauha 5,0 m³

Maksimi kaivukorkeus 13 400 mm

Maksimi kaivusyvyys 9 350 mm

Paino työkunnossa 116 900 kg

Varusteet

Paikannusjärjestelmä Komtrax Plus

www.suomenrakennuskone.fi

www.kaivos.fi

Kevitsa Mining Oy

Kevitsan kaivos sijaitsee Lapissa Sodankylän kunnan alueella, noin 43 kilometriä Sodankylän keskustasta ja 173 kilometriä Rovaniemeltä. Lähin kylä on Petkula. Kaivoksen omistaja First Quantum Minerals Ltd (FQML) päätti kaivoksen avaamisesta marraskuussa 2009 ja saman vuoden syksyllä valmistui Vajusuvannon silta. Varsinainen rakentaminen käynnistyi kesällä 2010.

Esiintymää on tutkittu jatkuvasti ja uusin mineraalivarantoarvio valmistui keväällä 2011. Tuotanto Kevitsan kaivoksessa alkaa vuonna 2012 ja kaivoksen elinikä tämänhetkisen arvion mukaan on noin 30 vuotta.

Kevitsan kaivos on avolouhos, mutta maanalaista louhintaakaan ei voida sulkea pois. Suuresta avolouhoksesta louhitaan noin 5 miljoonaa tonnia malmia vuodessa ja kapasiteettia saatetaan lisätä myöhemmin. Kaivos tuottaa nikkeli-platinaryhmän rikastetta sekä kupari-kultarikastetta. Tuotantomäärät ovat nikkelirikastetta n. 85 000 t/v ja kuparirikastetta n. 55 000 t/v. Kaivos työllistää rakennusvaiheen aikana noin 500 henkilöä ja tuotantovaiheessa suoraan noin 200 henkilöä, mutta myös välillinen työllistämisvaikutus on huomattava. Kevitsan kaivoksella on merkittävä vaikutus kokonaistuotantoon ja elintasoon Pohjois-Lapin alueella.

 Miika Nyrö

Lue seuraavaksi