Uutiset

Työkoneet

Keslan uusi hakkuriroottori – laatua ja tehoa

Keslan uusien LogCut-roottorien luvataan parantavan hakkeen laatua ja tuottavuutta. Tehosta ja laadusta on saatu jo hyviä kokemuksia. Kesla on kehittänyt myös sähköisen ProChipper-ohjausjärjestelmän hakkureille ja uusi torviratkaisu C645-sarjaan.

Uusi LogCut-roottori on suorateräinen. Aiemmassa roottorissa terät olivat joko spiraalimaisesti tai rivissä roottorilla. Nyt isommissa roottoreissa terät on aseteltu neljään segmenttiin ja 645-mallin roottorin ne on aseteltu uudella tavalla spiraaliin.

Terien määrä vaihtelee roottorikoosta riippuen kuudesta kymmeneen. Teräpainikkeet on kiinnitetty pulteilla, mutta itse terät pysyvät paikallaan kitkalukituksella. Tämä mahdollistaa nopean terän vaihdon sekä vähentää terävaurioita esimerkiksi kivien osuessa terään.

Roottoreiden avoimet hakeväylät kuljettavat hakkeen tehokkaasti heittimeen. Hakeväylärakenne on patentoitu samoin kuin alempi terän pidike. Roottoreiden huollettavuus on huippuluokkaa, sillä vaihdettavissa olevia osia on paljon ja esimerkiksi terät pienessä roottorissa ovat teroitettavissa useaan kertaan ja käännettävissä.

LogCut-roottorit on saatavana kaikkiin Keslan hakkuriluokkiin: C645-, C860 ja C1060-kokoluokkiin.

ProChipper ohjaukseen

Keslalta oma sähköinen ohjausjärjestelmä hakkureihin on imeltään ProChipper. Se perustuu pitkälti Keslan kehittämään ProC-ohjausjärjestelmään, joka on tehty nostureille ja kuormaimille. ProChipper-järjestelmällä ohjataan sekä hakkuria että nosturia ja se sopii niin traktori- kuin autohakkureiden ohjaukseen. Ohjaus tapahtuu joystickilla tai tarvittaessa myös järjestelmään kuuluvalta seitsemän tuuman kosketusnäytöltä. Järjestelmässä on valmiina kolme eri haketustilaa per käyttäjä. Haketustilan säätöjä voidaan muokata kuljettajan mukaan ja eri versiot voidaan tallentaa neljälle eri operoijalle.

Keslan pieniin hakkureihin, C645-tuoteperheeseen on saatavana nyt uusi ProChute-torvimalli, jonka työskentelyalue on aiempaa laajempi. Torven kuljetusasento on aiempaa matalampi ja torven huollettavuus entistä parmpi. Torven kääntöä on myös päivitetty. Sen etuja ovat kääntöteho ja tarkkuus. Lisäksi 645-mallin heitin on saanut erillisen kulutusosasarjan sisuksiin. Näiden avulla heittimen kuluminen on saatu minimoitua.

Kurt Häggman LogCut-roottorista: Kannatti vaihtaa

Uusi LogCut-roottori on ollut testikäytössä Kurt Häggmanilla heinäkuusta lähtien C860-autohakkurissa. Tämän hakkurin Häggman hankki viime vuonna ja se ehti olla käytössä alkuperäisellä roottorilla melko tarkaan vuoden päivät, joten hänellä on hyvä vertailupohja aiheeseen. ”Aika iso ero näillä on niin tehossa kuin laadussa”, vahvistaa Häggman.

”Terien lukumäärä on tässä uudessa sama kuin aikaisemmassa, mutta ne ovat lähes kaksinkertaisia leveydeltään, joten terämetrejä on liki tuplat aikaisempaan verrattuna. Nyt terää on riittävästi, jotta hake tulee kerralla sopivan kokoiseksi. Aiemmin terät leikkasivat puusta suurempia paloja ja hakkeen koko säädettiin seulaverkon avulla. Tällöin hake pyöri rummussa kunnes se oli riittävän pientä, mutta samalla osa meni turhankin pieneksi ja hienoaineksen osuus kasvoi. Nyt, kun hake tulee kerralla oikean kokoiseksi, tulee hakkeesta tasalaatuisempaa”, selittää Häggman.

”Toiseksi terät ovat nyt neljässä rivissä aiemman kahden sijaan. Sen ansiosta roottori leikkaa puuta neljästi kierroksella aiemman kahden kerran sijaan. Käytännössä tämä tarkoittaa vähemmän tärinää, mikä on hyväksi sekä koneelle että kuljettajalle.”

”Ilman muuta tämä oli kannattava vaihdos. Entistä paremman laadun lisäksi teho on kasvanut selvästi, ainakin 50 kuutiometriä tunnissa. Hyvällä puulla päästään nyt 250 kuution tuntivauhtiin, kun aikaisemmalla roottorilla vastaavalla materiaalilla tuli 180 kuutiota tunnissa. Myös polttoainetta kuluu kuutiometriä kohti nyt vähemmän”, kiitelee Häggman.

Lue seuraavaksi