Uutiset

Työkoneet

Kesälahden Maansiirto Oy tiivistää kuutostietä Ammanin jyrillä

Tämä syksyllä 2007 aloitettu osuus avautuu liikenteelle marraskuussa 2010. Tietä rakennuttaa Liikenneviraston Tieosasto.

Hankkeeseen sisältyy 48 kilometriä valtatietä sekä kuusi uutta ja yhdeksän parannettavaa eritasoliittymää. Osuudelta poistetaan kaksi tasoristeystä ja melusuojauksia rakennetaan 22 ja pohjavesisuojauksia yli 10 kilometriä. Edelleen riista-aitaa tien varsille nousee 35 kilometriä. Myös kevyen liikenteen väylästö, tievalaistus ja keskikaide tai –alue tulevat koko matkalle

Valtatie 6:n parantamisen kustannukset ovat noin 177 miljoonaa euroa, ja tien rakentaminen rahoitetaan valtion budjettivaroin. Lappeenrannan kaupunki osallistuu valtatien rakentamiskustannuksiin ja rakentaa lisäksi siihen liittyviä katuyhteyksiä.

Kesälahden Maansiirto Oy teki pintoja nelikaistaiselle tielle kesäkuun alussa, hieman Lappeenrannasta Imatran suuntaan. Keväällä yritys hankki kalustoonsa kaksi uutta 16 tonnin jyrää. Uudet Ammann -jyrät olivat kesäkuussa olleet käytössä parisen kuukautta.

”Ammann ASC 130 -jyrät otettiin meillä käyttöön huhtikuussa 2010. Molemmissa on nyt työtunteja noin 150. Ammaniin päädyimme, koska koneiden tekniikka on yksinkertaista ja erittäin huoltoystävällisiä. Ne ovat myös kuljettajaystävällisiä ja varustus on moderni. Esimerkiksi tiiveysmittari tulostimella on niihin varusteltu jo tehtaalla”, kertoo Kesälahden Maansiirto Oy:n kalustopäällikkö Jouni Rahunen.

”Kesälahden Maansiirron koneissa on varusteina edelleen ilmastointi, webasto sekä tankkauspumppu”, lisää Ari Hopia maahantuoja Fintractorilta.

Ammanin ASC –perheen jyrissä on hyrdrostaattinen veto, eikä siis lainkaan taka-akselia. Molemmilla takapyörillä on oma hydraulimoottorinsa. Konstruktio sallii moottorin sijoittamisen paljon akselilla varustettuja koneita alemmas, joten painopiste on alhaalla. Tämä optimaalinen painon jakautuminen tekee koneesta vakaan ja sallii jyrkissä luiskissa ajon ilman pelkoa koneen kaatumisesta.

Lyhyt akseliväli tekee jyristä myös ketteriä ja ahtaisiin kulmiin taipuvia. ASC 130 –jyrässä on Cumminsin moottori ja tehoa on käytössä 119 kilowattia. Ohjaamossa ei lasipinta ole säästelty ja kuljettajaa hemmotellaan panoraamanäkymällä. Istuin on pyörivä ja sen ansiosta saadaan paras näköyhteys kulloinkin halutulle sivulle. Eteen rummulle on aivan esteetön näkymä.

Työleveys on 2 200 millimetriä ja rummun halkaisija on 1 500 millimetriä. Voimansiirrossa on neljä nopeusaluetta ja huippunopeus on noin 11 kilometriä tunnissa.Huollettavuuteen on kiinnitetty erikoishuomio. Sähköhydraulisesti nostettavissa olevat konepeitto ja ohjaamo paljastavat koneen tarkistuskohteet sekä moottorin ja voimansiirron komponentit hienosti. Koneen jäähdytin ja akut sijaitsevat aivan takimmaisina ja ovat kätevästi käsillä.

Internet-osoitteet:

Lue seuraavaksi