Uutiset

Työkoneet

Kauhapajan uudet tuulet – Maakunnan Kone

Mikkeliläinen Konsta Kortman otti Maakunnan Koneen ohjat käsiinsä viime kesänä. Nuoren yrittäjän (28 v.) tavoitteena on kehittää jo nyt hyvässä maineessa olevia Maakunnan Koneen työlaitteita edelleen sekä monipuolistaa yrityksen tarjontaa niin varaosien, konetarvikkeiden kuin palveluiden osalta. Maakunnan Kone täyttää ensi vuonna 70 vuotta, ja uuden yrittäjän myötä toiminnassa on uutta nostetta.

Maakunnan Koneen toiminta on käynnistynyt vilkkaana uuden yrittäjän myötä. Konsta Kortman (kuvassa) ryhtyi luotsaamaan ahjopajana 70 vuotta sitten aloittaneen yrityksen toimintaa kesällä. Ensimmäinen suuri kauha odotti jo toimitusta asiakkaalle. Kuvan 17 kuutiometrin kauha päätyy aikanaan Caterpillar 988 -pyöräkuormaajan nokalle kevytmateriaalien käsittelyyn. Lähes kaksimetrinen Konsta antaa hyvin mittakaavaa kauhalle.

Konsta Kortman on yrittäjäperheen jälkeläisiä, joten uravalinta oli ilmeinen. Konstan isä on toiminut koneurakoitsijana Itä-Suomen metsäteollisuuden parissa. Näin tuntuma työkoneisiin syntyi varhaisessa vaiheessa. Mies sanoo kiinnostuneensa erityisesti metallialasta jo tuolloin. Ensimmäisen hitsauskoneensa hän sai kuusivuotiaana, ja siitä se sitten lähti. Ensimmäisen yrityksensä hän perusti jo 22-vuotiaana toimien konepajateollisuuden alihankkijana. Kiintymys kone- ja laitevalmistukseen syntyi siis aikaisessa vaiheessa, joten Maakunnan Koneen hankinta istuu hyvin miehen visioihin.

Kauhojen valmistuksen ja korjausten ohella Maakunnan Koneella on kauhojen kulutusosia hyllyssä. Tässä Konstalla sylissään Caterpillarin kaivukoneen kynsi. Viereisessä rakennuksessa toimii Hydroscanin toimipiste, jonka toiminnoista Maakunnan Kone vastaa.

Kyläsepän alkuun panema

Sodan käynyt reipas nuorimies, nyttemmin jo edesmennyt Tauno Leikas, perusti vuonna 1950 ahjopajan Mikkelin silloiseen ydinkeskustaan. Alkuaikoina tuotteita olivat tyypillisesti hevosen kengät sekä erilaiset maatalous- ja pellonraivauskoneet.
1960-luvun lopulla tulivat valikoimaan mukaan kaivukoneiden kauhat ja muut lisälaitteet. Valmistuksessa kiinnitettiin jo tuolloin huomiota asiakkaan vaatimuksiin, eli räätälintyötä tehtiin alusta alkaen. Konsta arveleekin Maakunnan Koneen olleen aikanaan pioneeri erilaisten työkoneiden lisälaitteiden valmistuksessa. Yritys harjoitti myös lisälaitteiden vientiä jo 70-luvulla. Artikkeleita olivat tuolloin kauhat ja trukkipiikit. Sittemmin yritys siirtyi etäämmälle keskustasta paikkaan, jossa se edelleenkin toimii.
Konsta sanoo tuotannossa olevan nyt työn alla työlaite numero 8175. Numerointi ei käynnistynyt aivan alussa, joten todellinen luku on suurempi. Jokainen kauha tai muu työlaite numeroidaan juoksevalla numerolla. Vuosien saatossa lisälaitteita on valmistettu aina kolmen kuutiometrin kokoisista kaivukoneen kauhoista 20 kuutiometrin kokoisiin pyöräkuormaajien kauhoihin.

Suurten pyöräkuormaajien kauhojen ohella tehdään myös erilaisia kaivukoneiden kauhoja. Kauhat ja muut työkoneiden lisälaitteet syntyvät räätälintyönä pääosin asiakkaan määrittelyn mukaisesti. Kauhoja tehdään mahdollisuuksien mukaan myös hyllyyn nopeaa toimitusta varten.

Pääpaino lisälaitteisiin

Konsta Kortman aikoo panostaa juuri erilaisten työkoneiden lisälaitteiden valmistukseen painottaen suuria ja räätälöityjä pyöräkuormaajien kauhoja sekä kaivukoneiden kauhoja, erikoistyölaitteita ja pikakiinnikkeitä, joita tehdään kaikkiin tunnettuihin konemerkkeihin.
Maakunnan Koneen pajalla olikin vierailun yhteydessä pihalla toimitusta odottamassa juuri valmistunut 17 kuutiometrin kauha, joka tulee Caterpillar 988:n nokalle lannoitteiden sekä muiden kevytmateriaalien käsittelyyn.
Kauhat suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Maakunnan Koneen kauhoissa käytettävät raaka-aineet ovat korkealaatuisia rakenne- ja kulutusteräksiä, joita hankitaan kotimaisilta toimittajilta. Rakenneteräkset ovat pääsääntöisesti sinkopuhallettua ja happopohjamaalattua levyä, jota käyttämällä saadaan tuotteiden korroosionkestävyys paremmalle tasolle. Tuotteet pintakäsitellään teollisuuskäyttöön tarkoitetuilla pintamaaleilla. Kulutusterästä käytetään paljon Maakunnan Koneen tuotteissa.
Talon kaikki työntekijät ovat hitsaustaitoisia, Konsta mukaan lukien. Hitsaus tapahtuu kauttaaltaan käsin. Räätälöinti ja yksittäiskappaleiden valmistus kun ei mahdollista hitsauksen automatisointia.
Konsta muistuttaa myös, että kauhan selät tehdään pääosin valssaamalla ja vieläpä kerta-ajolla. Yrityksellä olikin tähän hommaan varsin tehokas CNC-ohjattu levymankeli. Miehen mukaan mankeloitu kauhan selkä kestää kulutusta paremmin kuin taivutuskoneella tehty. Pieni, mutta tärkeä yksityiskohta. Henkilökuntaa yrityksellä on kymmenkunta.

 

Järeän CNC-ohjatun levymankelin avulla syntyvät hyvin kulutusta kestävät kauhojen selkälevyt.

Paljon muutakin

Konepajan laitekantaan kuuluu myös koneistukseen käytettäviä työstökoneita (sorveja ja jyrsimiä) Ainahan työkonemaailmassa riittää korjaamista ja ”virittämistä”, jolloin koneistamo on tarpeen. Yritys on korjannut pitkään ja korjaa edelleen hydrauliikkasylinteitä. Siinäkin hommassa tarvitaan koneistusta.
Maakunnan Kone aloitti ensimmäisten joukossa Mikkelin seudulla hydrauliikkaletkujen ja tiivisteiden jälleenmyynnin useita vuosia sitten. Sittemmin yritys alkoi huolehtia Hydroscanin Mikkelin seudun toiminnoista, jota se tekee edelleen. Toimipiste harjoittaa teknistä myyntiä nimikkeinään juuri edellä mainitut hydrauliikkaletkujen prässäykset, erilaiset hydrauliikan liittimet ja tarvikkeet, laakerit ja tiivisteet sekä muut konealan varusteet. Toimialueena on Itä-Suomi Mikkelistä itään. Lisäksi yritys suorittaa kauhojen ja muiden työlaitteiden korjausta. Koneistamon toiminnot tukevat myös tätä toimintaa.

Maakunnan Koneen valmistamat kauhat ja muut työkoneiden lisälaitteet tunnistaa oranssisesta logosta. Tänä päivänä valmistuvan lisälaitteen juokseva sarjanumero lähentelee jo 8200:a. Sen verran erilaisia kauhoja ja muita lisälaitteita on syntynyt yrityksen 70-vuotisen uran aikana. Eikä laskenta edes käynnistynyt aivan samaan aikaan toiminnan kanssa.

Lähikauhoja

Vaikka lisälaitevalmistuksen asiakkaat ovat pääosin itäisen Suomen alueella Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Savossa, toimittaa yritys kauhoja ja muita erikoistyölaitteita myös muualle Suomeen. Asiakkaita ovat maarakennus- ja metsäkoneurakoitsijat sekä talvella aurausta tekevät toimijat. Hyvin voidaankin näin puhua lähikauhoista. Yritys myös tekee tavaraa hyllyyn, jolloin sopivassa tilanteessa päästään todella nopeaan toimitusaikaan.
Konsta Kortman tulee panostamaan jatkossa myös markkinointiin. Mies sanoo Maakunnan Koneen valmistamilla kauhoilla ja lisälaitteilla olleen hyvä maine ja tästä tullaan pitämään kiinni myös tulevaisuudessa. Uuden yrittäjän virta ja innostus oli käsin kosketeltavissa, joten uusiakin sovelluksia tullaan varmasti näkemään.

 

Lue myös: Koneurakointi Ilkka Pirhonen – Neljännesvuosisata pyöräkuormaajan puikoissa

 

 

Lue seuraavaksi