Uutiset

Työkoneet

Kasvata murskaustehokkuutta ja tuottavuutta – Vermeerin voima riittää

Vermeerin Euroopan pääkonttorissa Hollannin Goesissa oli esillä myös muuta yhtiön kattavaa konetarjontaa ja päämajan pihalla vaakamurskain näytti miten tehokkaasti ja vaivattomasti Vermeer suoriutuu järeistä tukkipuista. Suomalaisdelegaation isäntänä toimi an­siokkaasti maahantuoja Several Oy:n Christopher Wegelius.

Several tarkoittaa laatua

Vermeerin Suomen maahantuonnista on jo vuosia vastannut helsinkiläinen perheyhtiö Several Oy, jonka takaa löytyvät idearikkaat veljekset Christopher ja Patrik Wegelius. Several Oy perustettiin vuonna 1993 ja yhtiö on keskittynyt laadukkaiden maarakennus- ja ympäristöalan koneiden, maatalouteen ja puutarhanhoitoon liittyvien laitteiden sekä timanttiteräisten työkalujen ja erilaisten raskaiden koneiden maahan­tuontiin.

Vermeerin maahantuontiin he päätyivät nähtyään koneita käytännön töissä ulkomailla. He vakuuttuivat koneiden laadusta ja niinpä reipastoimiset miehet laittoivat pyörät pyörimään ja maahantuonnista päästiin sopimukseen nopeasti. Vuosien mittaan Vermeer on vakiinnuttanut asemansa jätepuun kierrätyksessä myös Suomessa. Vermeerin lisäksi Severalin laadukkaasta valikoimasta löytyvät esimerkiksi Belle-rakennuskoneet, Cedima-timanttityö­kalut sekä M&J Industriesin jätteenrepijät. Kaikkia Severalin edustamia merkkejä yhdistää korkea laatutaso, kustannustehokkuus, jatkuva tuotekehitys sekä luotettavuus ja ne ovat osoittautuneet toimiviksi vaativissa olosuhteissa ympäri maailman

”Täytyy olla parempi tapa”

Vermeer-yhtiön historia alkaa vuodesta 1948, jolloin USA:n Iowan osavaltiossa maanviljelijä Gary Vermeer kyllästyi peräkärryn tyhjentämisen vaivalloisuuteen. Hän toteaa, että tähän täytyy olla parempikin keino ja ryhtyy tuumasta toimeen. Mekaaninen lavan nostolaite valmistui pikaisesti ja se herätti myös naapurien kiinnostuksen. Pian Vermeer saikin ryhtyä valmistamaan nostolaitteita myös muille ja näin yrityksen alku näki päivänvalon. Samalla syntyi myös tulevan yhtiön pääpe­riaate. Asiat kyseenalaistetaan ja kehitetään yhä tehokkaampia menetelmiä ja älykkäämpiä koneita. Tämä näkyy yhä 60 vuotta myöhemmin Vermeerin tuotteissa ja toiminnassa.

Vermeer on vuosikymmenten aikana kasvanut maatalouskoneyhtiöstä suureksi kansainväliseksi monialayritykseksi. Se työllistää lähes kolme tuhatta työntekijää ympäri maailman ja USA:n lisäksi tärkeimmät aluetoimistot sijaitsevat Brasi­liassa, Singaporessa ja Hollannissa. Tuotevalikoima on monipuolinen ja siihen kuuluvat mm. maatalous-, rakennus-, maisemointi-, kierrätys- ja jätepuun käsittelykoneet.

Kierrätystä Belgian malliin

Belgian pohjoisosassa Atlantin rannikon tuntumassa sijaitsevassa Gistelin pikkukaupungissa toimiva Vandewiele-kierrätysyhtiö luottaa toiminnassaan Vermeerin HG 8000 TX -vaakamurskaimeen. Vandewielen toimipisteeseen toimitetaan jatkuvalla syötöllä hyvin vaihtelevaa tavaraa kierrätystä varten. Osa materiaalista on kunnon tukkipuuta, mutta mukana meni runsaasti myös multaista puutarhajätettä sekä ratapölkkyjä ja näyttipä kasoissa pilkistävän kanaverkkoa ja muuta metallijätettä. Heikompaa konetta olisi jo käynyt sääliksi, mutta Vermeer jauhoi puut hakkeeksi ja magneetti hoiti rautasilpun omaan kasaansa.

Tekniset yksityiskohdat takaavat toiminnan

Murskauksen päätyttyä oli aika tutustua tarkemmin koneen yksityiskohtiin. Ensimmäisenä huomio kiinnittyi kokoluokassaan markkinoiden suurimpaan, 182 senttiä leveään syöttöpöytään, 190 sentin syöttökorkeuteen sekä 127 senttiä korkeaan syöttöaukkoon.

Pöydän koko mahdollistaa suurien kertakuormien käsittelyn ja esimerkiksi Belgiassa
järeä CAT 972 -pyöräkuormain sai syöttää tavaraa murskaimeen sen minkä kerkesi. Syöttötelaa vedetään suoralla hydraulimoottorilla, mikä antaa tehoa ja luotettavuutta.

Duplex-rummun vasaroiden sekä leikkuulohkon suunnanvaihto-ominaisuus lisää niiden käyttöikää ja samalla ne hoitavat murskauksen mallikkaasti. Rummun läpi kulkevat vasarat takaavat myös tasapainoisen pyörimisliikkeen eikä ylimääräisiä värinöitä ilmaannu.
Moottorina HG 8000 TX:ssä jauhaa 12-sylinterinen 1050 hevosvoiman Caterpillar C27 Tier 2, jonka voiman riittävyyden ansiosta moottoria ei tarvitse rasittaa äärimmilleen. Itsekulkevaa murskainta ohjataan kauko-ohjauksella ja alta löytyvät 4,7 metrin pituiset telat. Nopeutta saavutetaan tarvittaessa yli kolme kilometriä tunnissa, mikä on yli 56 tonnin painoiselle koneelle aivan riittävä vauhti.

Vermeerin tuoteperhe esittäytyy

Vierailun toisena päivänä tutustuimme Vermeerin Euroopan pääkonttoriin Hollannin puolella Goesin kaupungissa. Vermeerin Euroopan johtaja Frank Beerthuis kertoi Vermeerin historiasta ja yhtiön laajuudesta ja monipuolisuudesta sekä sen kansainvälisyydestä. Runsaasti mielenkiintoa herätti suomalaisnäkökulma metsänhoidon tehokkuudesta, jonka esitti ansiokkaasti toimitusjohtaja Heikki Pajuoja Metsäteho Oy:stä.

Pääkonttorin tiloissa oli myös mahdollisuus tutustua Vermeerin laajaan tuoteperheeseen. Esillä oli esimerkiksi ketjukaivureita, suuntaporia, kantojyrsimiä ja täryauroja. Moni tuotteista herätti kysymyksiä toimintavoista Suomessa, kuten miksi esimerkiksi kaapelinupotuksessa käytetään yleensä ylimitoitetun raskasta kalustoa, vaikka homma hoituisi siististi ja pihoja sotkematta kumitelaisella tai ajettavalla ketjukaivurilla. Muutos on alkanut myös Suomessa ja Vermeer tarjoaa siihen loistavan konevalikoiman.

Vakuuttava työnäytös

Pääkonttorin pihamaalle oli kuljetettu iso kasa todella järeää tukkipuuta ja pian päästettiinkin Vermeerin HG 6000 vaakamurskain puiden kimppuun. Terexin pyöräkuormain syötti valtavaa tukkipuuta Vermeerin nieluun ja Duplex Drum II -rumpu asetettiin hakkuriasetuksiin.

Nurmikolle alkoi nopeasti syntyä todella kovalla vauhdilla kasa puhdasta haketta ja huomiota kiinnitti erityisesti koneen matala äänitaso. Puiden järeydestä huolimatta melu ei noussut häiritseväksi ja tämä on varmasti monissa työkohteissa erittäin merkittävä tekijä. Kymmenen minuutin aikana 755 hevosvoiman Tier 4 Vermeer kasasi nurmikolle arviolta 50 kuution kasan haketta. Tämä oli hieno osoitus siitä, mitä huippukoneilla voidaan hyvissä olosuhteissa saavuttaa.

Internet-osoitteita:
www.several.fi
www.vermeer.com

Lue seuraavaksi