Uutiset

Työkoneet

Karhulan Pakkaus Oy – Liugongilla raskaita taakkoja

Yrityksen historiaan sopii monia vaativia pakkausurakoita. Sellainen oli esimerkiksi Summan paperitehtaan vanhojen koneiden pakkausprojekti, joka kaikkinensa kesti puolisen vuotta. Hallituksen puheenjohtaja Markku Rauhala on toiminut yrittäjänä ja pakkausyrityksensä vetäjänä vuodesta 1982 ja on siis Karhulan Pakkaus Oy:n toinen omistajasta.

”Pyöräkuormainta tarvitsemme täällä pääasiassa puutavaranippujen siirtelyyn ja autojen purkuun ja lastaukseen. Aiemmin käytössä oli trukkeja, jotka kykenivät maksimissaan noin viiden tonnin kuormien käsittelyyn. Edellisvuonna tultiin tilanteeseen, jossa nostokapasiteetti loppui kesken. Pohdittiin vaihtoehtoina joko trukkien kokoluokan kasvattamista tai sitten pyöräkuormainta. Pyöräkuormaimeen päädyttiin, sillä lumitöiden tekeminen onnistuu nyt samalla koneella”, selvittää Rauhala.

”Umpikuuppa-autoista kuorma voidaan purkaa vain toisesta sivusta, jolloin piikkeihin pitää ottaa neljä puutavaranippua kerralla. Painoa taakalla on tuolloin noin kahdeksan tonnia, joka on meidän käsittelemiemme taakkojen ylärajalla. Pääasiassa siirrettävät kuormat painavat siinä 1-4 tonnin välillä ja 8-9 tonnin maksimitaakkoja on harvemmin”, jatkaa Rauhala.

”Liugongiin päädyimme nopean toimitusajan ja hyvän hinta-/laatusuhteen takia. Havaitsimme, että kiinalaiskoneen peltien alla on tutunmerkkisiä komponentteja, ja sekin helpotti päätöksentekoa. Tunteja meillä ei hirveästi kerry, nyt niitä taitaa olla noin 1000”, tietää Rauhala Karhulassa toukokuussa.

Liugongin varusteina ovat säätyvät trukkipiikit sekä lumikauha. Edelleen koneesta löytyy keskusvoitelujärjestelmä, lohkolämmitin sekä tietenkin ilmastointi. Rauhalan mukaan viime talven pakkasissa lämmityslaitteen teho riitti hyvin pitämään ikkunat huurteesta vapaana sekä kuskin lämpimänä.

”Vaatimuksena oli myös suorien aisojen lisäksi tietenkin kaksi kääntösylinteriä aisojen päällä. Yksi sylinteri keskellä kun estää näkyvyyttä piikeille liikaa. Esimerkiksi kontteihin pakattaessa tilaa ei ole koskaan liikaa ja vahvalla koneella työntää äkkiä seinään reiän, jos näkyvyys ei ole kunnossa,” lopettaa Rauhala.

Karhulan Pakkaus Oy työllistää 16 henkilöä. Pyöräkuormaajaa kykenee ajamaan kolme henkilöä, vaikka pääasiassa sitä ajaa myös kuorma-autokuljetuksista huolehtiva kuski. Myös Rauhala itse tarttuu puikkoihin tarpeen vaatiessa.

Kaksi versiota

Liugong 856III –pyöräkuormaajan saa myös Z –aisastolla varustettuna eli on olemassa kaksi eri versiota käyttötarkoituksen mukaan. Työpaino sijoittuu varusteista ja kauhasta riippuen 16,8 – 18 tonnin väliin.

Moottorina on turboahdettu, kuusisylinterinen Cummins QSB6.7, josta tehoa saadaan 164 kilowattia. Automaattinen Powershift –vaihteisto on ZF:n valmistama. Pykäliä on neljä eteen ja kolme taakse. Valmistajan ilmoittama maksimi nopeus nelosvaihteella on 38 kilometriä tunnissa.

Z –aisastolla varustetussa koneessa irroitusvoima on tietenkin hieman suora-aisaista parempi (162/160 kN). Myös kaatokuorma on Z –koneessa suurempi eli aisat suorana valmistaja lupaa sellaiset arvot kuin 12.900 (Z) ja 12.270 kiloa.

Runkonivelen kääntöä hoitaa kaksi sylinteriä ja kääntökulma on 38 astetta molempiin suuntiin. 82 litran minuuttituotolla valmistaja lupaa kuormaimen aisojen nostoajaksi kuormitettuna 6,4 sekuntia. Polttoainesäiliön tilavuus on 310 ja moottoriöljytilavuus 13,5 litraa. Lavettimiehille tiedoksi, että koneen pituus kauha maassa on noin kahdeksan ja korkeus 3,5 metriä ohjaamon kattoon, kun rengaskoko on 23.5R25. Koneen leveys on renkaitten ulkoreunasta mitattuna 2,75 metriä.

Suomen maahantuojalta (HL-Vihannes Oy) Jorma Lindström kertoo, että Liugong on saanut jo Suomessa vankan jalansijan ja valmistaja on panostanut runsaasti myös Euroopan markkinoille, jotka ovat kasvussa.

”Elokuun alussa meillä aloittaa oma huoltoinsinööri nimeltään Veli-Matti Töppärä. Hän vetää varaosaprojektin kehittämistä. Avaamme nimittäin alkusyksystä Tuusulaan yhden varaosavaraston lisää. Sen jälkeen meillä on varaosia kolmessa paikassa. Tuusulan lisäksi Inkeroisissa (Heavy Service Finland) sekä oma varastomme Karkkilassa. Varaosat Euroopassa jakelee LiuGong Europe Hollannista”, valistaa Lindström syksyn kuulumisia.

Internet:

www.liugong.fiwww.liugong.comwww.karhulanpakkaus.fi

Lue seuraavaksi