Uutiset

Työkoneet

Kantojätteen seulonnan tehokkuus uudelle tasolle

Ab Sjöblomin Kaivin oy on perheyritys, joka on ollut toiminnassa 1950-luvulta lähtien Pietarsaaren seudulla. Yritys työllistää tänä päivänä noin 50 henkilöä. Toimialaan kuuluvat maarakennus- ja perustustyöt, kunnallistekni­set työt, teollisuuspalvelut, puhdistustyöt, tien-, kadun- ja radanrakennustyöt, puu­­tavarakuljetukset,vesihuolto­työt sekä kiskotyöt erikois­koneilla VR:lle. Lisäksi tehdään biopolttoaineiden murskausta sisaryritys Biokross ab:n toimesta. 

Ab Sjöblomin Kaivin oy:n laaja asiakaskunta koostuu teollisuudesta, rakennus- ja energiayhtiöistä, kaupungeista ja kunnista, tiepiireistä ja yksityishenkilöistä Länsi-Suomen alueella. 

”Vahvuutemme ovat pätevä henkilöstö, joustavuus sekä uusi ja monipuolinen kalusto. Ammattitaito, luotettavuus, yhteistyökyky ja jatkuva kehitys ovat tehneet meistä luotettavan yhteistyökumppanin niin pienille kuin isoillekin toimeksiantajille. Toimintamme on laatu-, ympäristö- ja turvallisuussertifioitu”, sanoo toimitusjohtaja Mats Sjöblom

Bioenergia-ala tärkeä osa yritystoimintaa 

Bioenergia on Ab Sjöblomin Kaivin oy:n toiminnan yksi tärkeä tukijalka sisaryrityksen Biokross ab:n kautta. ”Meillä on Pietarsaaressa noin kolmen hehtaarin asfaltoitu luvanvarainen alue, missä murskaamme kantoja ja seulomme niistä syntyvää jätettä. Teemme kannonnostoa eri projekteissa; suurin volyymi tulee isommista uudisraivaushankkeista. Yleensä maanomistaja ajaa nostamamme kannot tienvarteen mistä sitten kuljetamme ne terminaaliin tai murskaamme paikanpäällä mobiilimurskaimilla, joita meillä on käytössä kolme kappaletta”, kertoilee Sjöblom. 

Metsäenergia-alalla pitkästä aikaa tekemisen meininki 

Metsäenergia-alalla on eletty viime vuodet haastavia aikoja, mutta kuluvan lämmityskauden aikana tilanne on alkanut kehittyä pitkästä aikaa parempaan suuntaan. 

”Välillä oli jo usko metsäenergia-alaan koetuksella, mutta viime syksystä lähtien on alalla onneksi ollut jopa harvinaisen hyvä vauhti päällä, ja kaikki varastot on poltettu, joten kysyntään vastaamisessa on ollut tekemistä. Materiaalista onkin ollut pulaa, sillä sateisesta säästä johtuen viime loppukesästä nostetut kannot eivät kuivaneet tälle kaudelle. Myös metsäenergian hintakehitys on ollut oikean suuntaista, ja kun talvi on pitänyt pitkään otteessaan, niin lämmitysenergiaa tarvitaan normaalia pidempään. Toki alalla riittää edelleen paljon haasteita – sekä lainsäädännön puolella että rakenteissa olisi korjattavaa”, kommentoi Sjöblom.

Uutta tehoa kantojätteen käsittelyyn

Vuonna 2013 Biokross ab hankki uuden Neuenhauser -tähtiseulan maahantuoja HS Tekniikalta. 

”Neuenhauser tuli ensin kannoista jäävän jätteen seulomiseen hyötykäyttöön, missä se toimi oikein hyvin. Sitten kone siirtyi märkäjätteen käsittelyyn alueemme jäteyhtiöille, missä seulakauhalla varustettu pyöräkuormaaja syöttää ja rikkoo mustat jätepussit tähtiseulaan, joka erottelee jätteen polttoon ja kompostiin meneviksi jakeiksi. Neuenhauser on osoittautunut kaikin puolin oikein hyväksi seulaksi, ja niinpä olemme myös vuokranneet toista konetta HS Rentiltä silloin kun on tarvittu lisää kapasiteettia”, toteaa Sjöblom. 

Kantojen murskauksessa terminaaliin syntyy paljon kantojätettä mikä koostuu kannonpaloista, puutikuista, maa-aineksista ja kivestä. 

”Tälläkin hetkellä meillä on terminaalissa noin 50 000 kuutiota kantojätettä, ja lisää tulee koko ajan. Tämän materiaalin käsittelyn tehostamiseksi otimme hiljattain käyttöön uuden Keestrack K6 -tasoseulan mikä on näyttänyt huiman kapasiteettinsa heti alusta lähtien. Uusi seula erottelee kantojätteestä puuaineksen, maa-aineksen ja kivet. Se mikä on tärkeää, niin Keestrack ottaa pois myös välisortin eli lähinnä 3–15 senttimetrin pituisen pikkutikun. Tämä nopeuttaa oleellisesti kannoille lopuksi tehtävää vesierottelua, kun välisorttia ei mene kantojen mukana vesierotteluun, eikä kelluvaa tikkua tarvitse kerätä kellutusammeesta. Meillä on omaa valmistetta oleva kellutusamme, ja lisäksi olemme vuokranneet HS Rentin kehittyneempää vesierotinta”, sanoo Sjöblom. 

Ab Sjöblomin Kaivin oy:n Mats Sjöblom (oik.), Roland Öst, Isac Sjöblom ja Dan Fors ovat tyytyväisiä uuteen Keestrack K6 -tasoseulaan, joka on näyttänyt huiman kapasiteettinsa heti alusta lähtien.

Uusi Keestrack K6 -seula pyörii Pietarsaaressa kovalla käyttöasteella. 

”Kantojätteen käsittelyn lisäksi meillä on tulossa työn alle iso projekti, missä suljettavan vanhan kaatopaikan välikerros seulotaan alueelle aikanaan ajetuista täytemaista. Olemme laskeneet että jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin Keestrackilla seulotaan tänä vuonna lähes 200 000 kuutiota materiaalia”, laskee Sjöblom. 

Rakentavaa yhteistyötä 

Yhteistyö Keestrack ja Neuenhauser-koneiden maahantuojan HS Tekniikan kanssa sujuu Sjöblomin mukaan mallikkaasti.

”Koko ajan lähellä asiakasta toimivaa HS Tekniikan Harri Sorvojaa parempaa yhteistyökumppania tuskin koskaan löytyy. Hänellä on erittäin vankka osaaminen materiaalinkäsittelyn prosesseista ja samalla tervettä maalaisjärkeä käytännössä toimivan ratkaisun hakemiseen. Teemme rakentavaa yhteistyötä, mihin kuuluu muutakin kuin hyvien koneiden toimitus ja toimivat varaosapalvelut.”  

Keestrack seulojen rakenne on yksinkertaisen selkeä ja huoltokohteet ovat hyvin esillä. Taloudellisesta polttoaineenkulutuksesta pitää huolen aktiivinen tehonsäätö ja optimoitu hydrauliikka. Tämän avulla saavutetaan 10–35 prosentin polttoainesäästö.

Lue seuraavaksi