Uutiset

Työkoneet

Kannot silpuksi kaivukoneella

Ilomantsilainen Hassinen Veljekset Oy on erikoistunut metsäalan uusien innovaatioiden kehittelyyn. Tuotteet ovat tunnettuja niin kotimaassa kuin maailmallakin. Koneiden parissa työskentelevät ovat törmänneet esimerkiksi yhtiön valmistamaan suojaspiraaliin. Viime vuosien keksintöjä ovat muun muassa energiapuukoura ja maanmuokkain. Klapikoneita on tarjolla sekä ”teolliseen tuotantoon” että jokamiesluokkaan.

Yrittäjä Seppo Hassinen on jälleen ottanut mietintämyssyn päähänsä, ja yhtiö tuo nyt markkinoille uuden kantojyrsinkauhan. ”Kauha on tarkoitettu kantojen poistoon ja maanmuokkaukseen asuinympäristöissä, esimerkiksi piha- ja viheralueilla sekä puistoissa”, Hassinen selittää.

Innovaatiossa yhdistyvät sekä kantojyrsimen että kauhan toiminnot. ”Yhdellä kauhalla voidaan helposti ja vaivattomasti jyrsiä kannot ja sekoittaa jyrsimisestä aiheutuvat purut kantoa ympäröivään maahan. Kauhalla voi myös tehdä pienimuotoista kaivutyötä ja maansiirtoa. Aukealla paikalla oleva puu levittää usein juurensa suurelle alueelle. Kun piha-alueella sijaitsevaa kantoa revitään pois, voi rakennusten läheisyydessä nousta mukana esimerkiksi salaojaputkia ja sähkö- ja tietoliikennekaapeleita.”

Työ on myös joutuisaa. Normaalin pihakannon poisto onnistuu varttitunnissa. Sen jälkeen paikka tasoitetaan. ”Havel-kantojyrsinkauhalla kanto saadaan hävitettyä paikoista, joista sitä ei ole mahdollista poistaa maasta irrottamalla. Heinänsiemenen kylvöön tai kukkamukuloitten istutukseen pääsee puolen tunnin kuluttua kaivurin saapumisesta”, Hassinen nauraa.

Kauhassa on pikakiinnitys, kannon jyrsinosa, maanmuokkausosa ja kauhaosa. Painoa laitteella on 320 kiloa ja hydrauliöljyntarve on 40–100 litraa minuutissa. Kauha on tarkoitettu kiinnitettäväksi pikakiinnikkeillä 3,5–12 tonnin kaivukoneisiin. Tuotteelle on haettu patenttia.

”Kauhan vaihto kestää muutamia minuutteja. Pienissä kaivukoneissa on kumitelat, jotka eivät riko pihamaata ja laitteenhan voi asentaa myös pyöräalustaisiin koneisiin”, Seppo Hassinen toteaa.

Lue seuraavaksi